Barbie 50 jaar en eeuwig jong

Barbie heeft in die 50 jaar in Nederland al heel wat creaties gehad. Foto: Common Creative/vaniljapulla

Barbie heeft in die 50 jaar in Nederland al heel wat creaties gehad. Foto: Common Creative/vaniljapulla


Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam heeft een expositie gewijd aan 50 jaar Barbie in Nederland. De tentoonstelling (tot en met 4 mei 2014) over de pop, die direct duizenden fans kreeg, gaat vandaag open. Uit ieder jaar wordt een model getoond. In Amsterdam zijn de 70 poppen te zien die verzameld zijn door Els Schouten. Zij heeft overigens een collectie die in totaal 1200 poppen omvat. Volgens de verzamelaarster heeft Barbie inmiddels 108 verschillende beroepen gehad. Ze was o.a. piloot, zakenvrouw en showt met honden. Ook droeg ze creaties van bekende ontwerpers, zoals Vera Wang, Christian Dior, Benetton en Donna Karan.

Katherine Knowles van het Tassenmuseum zegt dat er ‘een groot verschil is tussen hoe Barbie oorspronkelijk bedoeld was en nu. In 1964 was ze een dametje met een keurig jasje, een hoed en een tasje.’ In de jaren 70 veranderde ze en droeg ze vrijetijdskleding. Barbie was een pop om aan en uit te kleden, zo schrijft NOS.

En de man achter Barbie? Dat is Ken. “Ken Carson is 50. Hij werd geboren op 11 maart 1961 en is daarmee twee jaar en twee dagen jonger dan zijn vriendin Barbara Roberts, oftewel: Barbie. De eerste Ken, die werd vernoemd naar de zoon van Barbie-bedenker Ruth Handler, was een keurige, donkerharige Amerikaanse student. Zijn haar was van plastic en hij droeg een rode zwembroek, sandalen en een gele handdoek. Hij had een smalle borstkas, vergeleken met de huidige Ken”, schreef De Volkskrant eerder.

De internationale Barbie-verzamelclub maakte al eerder deze video over 50 jaar Barbie:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.