Forten weer open voor publiek

De Amsterdamse verdedigingslinie. Foto: Elkedagvakantie


In het weekend van 15 t/m 17 april 2017 gaan de forten en ander waterlinie erfgoed, zoals vestingwerken en bunkers, weer open voor publiek. Met als thema “Verborgen schatten van de waterlinies” organiseren meer dan 50 locaties activiteiten, waarbij het paaseieren zoeken natuurlijk niet zal ontbreken. Ook smakelijke paasbrunches, spannende speurtochten en avontuurlijke expedities, een fabuleuze fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ en prachtige wandel- en fietstochten staan op de activiteitenlijst. Het (wereld)erfgoed doet van zich spreken met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Bekijk het volledige programma op www.forten.nl

Verdubbeling “open” forten
Het aantal forten dat de deuren opent voor publiek is de afgelopen drie jaar verdubbeld. Meer dan 50 locaties zijn actief bij de start van het fortenseizoen en ook op andere momenten in het jaar, zoals bij Mooi Linieland (17 en 18 juni) en het Fortenfestival in september. Brunchen op een fort is de nieuwe trend. Informeel authentiek en in een groene en natuurlijke omgeving. Op een kleine 20 forten kunt u met Pasen terecht voor brunch, high tea of diner. Op veel locaties zijn zoektochten naar gewone, gouden of digitale eieren inbegrepen.

Kunstschatten en Forten van Boven
Op de forten bij Vijfhuizen, Maarssenveen en in het Hembrugmuseum kunnen bezoekers terecht voor bijzondere tentoonstellingen. De reizende fototentoonstelling “Forten van Boven” doet in deze periode Fort Nieuwersluis aan; 33 luchtfoto’s op immense fotodoeken zijn op het terrein te bewonderen. De brochure bij de tentoonstelling en de speurtocht zijn gratis te verkrijgen in de “Theetuin“.

Schat van Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en de Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de UNESCO erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zullen beide linies in 2019 als geheel bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed en pronken op de UNESCO Werelderfgoedlijst naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

Kijk op www.startfortenseizoen.nl voor het volledige programma en de openingstijden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.