Drie historische waterlinies, één mooie route: LF Waterlinieroute gelanceerd

Wat weet jij van de Nederlandse waterlinie?
Fietsen langs de waterlinies die ons land rijk is. Foto: Stichting Landelijk Fietsplatform

Naadloos aansluitend op het themajaar Ode aan het Landschap, met Ode aan de Hollandse Waterlinies als belangrijk onderdeel, lanceert het Fietsplatform deze week de nieuwe LF Waterlinieroute.

Deze Langeafstand Fietsroute is bij uitstek geschikt voor een fietsvakantie, en maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes. In het tracé zijn drie linies aan elkaar verbonden: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Bij elkaar goed voor een 410 km lange route tussen Edam en Bergen op Zoom. De route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd en wordt ondersteund door de websiteapp en fietsgids. Fietsers kunnen hun spullen pakken en vandaag nog op de fiets spingen. Bij thuiskomst is er een passende herinnering om aan te vragen: een schildje om op het frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde.

Over de LF Waterlinie-route

De LF Waterlinieroute neemt de fietser mee door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische Hollandse waterlinies zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn!

De 410 km lange route gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. De vakantiefietser fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt.

Social takeover: LF Waterliniefietsers nemen je mee

LF Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant starten vandaag hun LF Waterlinieroute avontuur. De twee fietsende dames van 27 en 29 jaar begonnen op een goede dag met fietsen, gewoon op hun oude stadsfietsen, en trapten steeds verder: van een rondje LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute van Cadzand-Bad naar Bad-Nieuweschans, tot een tocht van 7 maanden door heel Europa. Dit jaar brachten ze zelfs hun eigen boek ‘Ga op de fiets’ uit. Inmiddels zijn het echte ervaringsdeskundigen. Waar ze langskomen op de LF Waterlinieroute, wat ze meemaken en waar ze slapen, en hoe je een coronaproof fietsvakantie organiseert, delen ze vanaf 19 juni via de sociale kanalen Facebook en Instagram van Nederland Fietsland.

Fietsvakanties in eigen land bijzonder in trek

De populariteit van fietsvakanties is groot en de invloed van corona duidelijk merkbaar. In 2020 gingen 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Ook tekent zich een verjonging van de doelgroep af. Zo blijkt uit Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform. In 2020 maakten 885.000 Nederlanders één of meer fietstrektochten in eigen land. Een derde (32%) daarvan had niet eerder een fietstrektocht in Nederland ondernomen en 11% deed dat eerder alleen in het buitenland. Maar liefst 60% van de trektochtfietsers wil in 2021 weer een trektocht in eigen land doen. De nieuwe route is daarmee zeer welkom!

Organisatie en financiering

De LF Waterlinieroute wordt ontwikkeld door stichting Landelijk Fietsplatform in samenwerking met de erfgoedorganisaties van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie. Realisatie van deze route is mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Alliantie Zuiderwaterlinie en het pact van Loevestein. 

En dan nog dit

Twee nieuwe spannende thematische fietstochten door de Eifel

In de afgelopen jaren heeft de Eifel verschillende fietsroutes ontwikkeld, die door slim gebruik te maken van fietspaden op voormalige spoorlijnen of langs rivieren ook geschikt zijn voor de recreatieve fietser. Nieuw zijn de tocht Kaiser.Genuss van Aken naar Trier en de 4-landenfietstocht Grenzen.Los van Roermond naar Luxemburg.

De fietstocht Kaiser.Genuss verbindt Aken, de stad van Karel de Grote, met Trier, de oudste stad van Duitsland. Na de kroning van Karel de Grote tot keizer in 800 was Aken het centrum van Europa. In de prachtige Paltskapel kun je de kostbare schrijn en de opvallend eenvoudige stenen troon bewonderen. 

De landsgrenzen zijn nooit ver weg tijdens de fietstocht Grenzen.Los over een lengte van ca. 345 km. Zeker in de grensstreek is de Europese gedachte diep verankerd en staan de mensen altijd open voor iets nieuws. Onderweg stel je je telkens weer de vraag: in welk land ben ik nu eigenlijk? Informatie over alle fietstochten en arrangementen: www.eifel.info/nl 

Als je door de Eifel fietst kan dit je uitzicht zijn. Foto: Eifel Tourismus GmbH
Heppie Tour in Avonturenpark Hellendoorn

Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn heeft als nieuwe ambassadeur van Stichting Het Vergeten Kind het startsein gegeven voor de Heppie Tour in Avonturenpark Hellendoorn. Met de Heppie Tour gaat Het Vergeten Kind de komende maanden langs verschillende pretparken, dierentuinen en kindermusea door het hele land. Bij de start in Avonturenpark Hellendoorn werden 150 kinderen en hun ouders of verzorgers uit de omgeving getrakteerd op een hele fijne dag. Een dag waarop nare herinneringen plaatsmaken voor geluksmomenten met een glimlach. Dit is zo ongelofelijk belangrijk voor kinderen die in hun jonge leventje al veel te veel nare ervaringen hebben meegemaakt. 

Strandlaken en bordspel ineen

SooBluu komt met het leukste strandlaken dat je aan zee kunt vinden: Save the Turtles. Het is een handdoek – gemaakt van 20 petflessen – en bordspel ineen. Superleuk voor op het strand of ergens anders buiten. Save the Turtles is educatief en helemaal van deze tijd. Je leert spelenderwijs hoe je de oceanen en het milieu kunt bevrijden van al het plastic.

Je speelt het spel met vriendjes of je ouders. Bij Start word je uitgedaagd om je eigen pion op het strand te zoeken, bijvoorbeeld iets van plastic wat er niet hoort. Dat gooi je na het spel in de prullenbak. De spelregels zijn afgeleid van Ganzenbord en kun je online vinden via een QR-code op de handdoek. Dobbelstenen neem je zelf mee of gooi je met een app. Meer informatie vind je op: www.soobluu.com.

Een strandlaken dat meteen een spel is. Foto: SooBluu
Zwarte Cross gaat niet door in 2021

De organisatie van de Zwarte Cross, Feestfabriek Alles Komt Goed B.V., heeft besloten om de Zwarte Cross definitief af te gelasten voor 2021. Onzekerheid over het waarborgfonds, onduidelijkheid over vergunningseisen rondom COVID bij grootschalige evenementen, personeelstekorten binnen de evenementenbranche en beperkte beschikbaarheid van materialen hebben een rol gespeeld bij het nemen van dit besluit. “Het is een enorme domper, voor ons en zeker ook voor onze trouwe bezoekers. Maar met de uitdagingen waar we tegenaan lopen, in combinatie met de krapper wordende voorbereidingstijd, kunnen we het festival niet neerzetten zoals de mensen dat van ons gewend zijn. Daarom is de Zwarte Cross wederom annuleren de enige optie”, aldus Ronnie Degen, mede-eigenaar van de Feestfabriek. “We focussen ons vanaf nu op een alternatief evenement met beperktere omvang in hetzelfde weekend, de Mega Immuun Party.” De Mega Immuun Party wordt het alternatieve evenement in Lichtenvoorde, in het weekend van 24 t/m 26 september. Een driedaags festival, zonder camping, met een capaciteit van +/- 20.000 bezoekers per dag. De beperktere omvang van dit evenement zorgt voor een haalbaarder scenario in een relatief korte voorbereidingstijd. Het vergunningstraject loopt en binnenkort start de kaartverkoop hiervoor.

Reisbedrijven bieden vakantietesten aan voor een prikkie

Reisbranche ANVR ziet dat steeds meer Nederlanders voor deze zomer een vakantie boeken naar het buitenland nu dat ook steeds meer landen bereisd kunnen worden en het reisadvies per individueel land wordt bepaald. Met het ‘Digitaal Corona Certificaat’ (DCC) zonder al teveel beperkende maatregelen of aanvullende eisen wordt vrij reizen binnen Europa eindelijk weer mogelijk. En moet je je laten testen, omdat je nog niet volledig bent gevaccineerd, dan bieden ANVR-reisbedrijven deze testen aan tegen gereduceerd tarief.

Nog niet iedereen kan of wil gevaccineerd zijn als de vakantieperiode aanbreekt, maar ook testen kan  dan uitkomst bieden. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Wij vinden, in navolging van andere Europese landen, dat een benodigde test gratis zou moeten worden verstrekt, omdat deze maatregel uiteindelijk wordt opgelegd vanuit de overheid. Voor deze testen, welke je ook nodig hebt voor jouw bestemming, werken wij samen met coronatest2travel.nl, een initiatief van Lead Healthcare en Care4homecare, dat volgens de richtlijnen van het RIVM werkt.”

Ontdek de pracht van het Noordelijke Zwarte Woud

Voor elke fietser is er wel een mooie fietstocht in het Noordelijke Zwarte Woud. Dit deel van het populaire natuurgebied is erg geliefd bij fietsers omdat je de prachtige omgeving op je eigen tempo kunt verkennen. Bij de eerste stop geniet je natuurlijk van een heerlijk stuk Schwarzwälder Kirschtorte. Informatie: www.mein-schwarzwald.de.

Fietsen door een idyllisch rivierdal is hier net zo goed mogelijk als een ontspannen fietstocht op zonnige hoogten. Prachtige bergen, bossen, valleien, wijngaarden en oude kastelen bepalen hier het uitzicht. Sportieve fietsers kunnen zich uitleven op de uitdagende grindpaden door de bossen.

Geniet van de mooiste muziek (en meer) op sfeervol buitenfestival Wonderfeel

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek. De zevende editie van het festival in natuurgebied Schaep en Burgh in ’s-Graveland vindt – in aangepaste vorm – plaats op 16, 17 en 18 juli 2021. Geniet op vier podia van zestig optredens van (inter)nationale topartiesten. Van barok tot minimal, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek.

De organisatie van Wonderfeel heeft in de afgelopen maanden een coronaproof festival vormgegeven. Zo zijn de festivaldagen in tweeën geknipt, is het aantal podia teruggebracht van zeven naar vier en het aantal tickets gereduceerd van bijna tienduizend naar een krappe 3.500.

Op het weliswaar afgeslankte, maar nog altijd bijzonder rijke programma staan ruim zestig optredens door ensembles, solisten en dichters, waaronder Holland Baroque, Slagwerk Den Haag, Nederlands Kamerkoor, Stargaze met Pitou, Liza Ferschtman, Busch Trio, Asko|Schönberg, het eigen Wonderfeel Festival Orchestra en topensembles uit Europa zoals Abel Seloacoe, Ballaké Sissoko, Ensemble Jupiter met Lea Desandre en Lyra Pramuk.

Wonderfeel websiteInstagramFacebookTwitter

Artist Talk Matthias Weischer op donderdag 24 juni

Eindelijk kan hij nu zijn eigen tentoonstelling Bühne in levende lijve bekijken in het Drents Museum in Assen. Vanwege de lockdown vorig jaar kon de Duitse kunstenaar Matthias Weischer niet aanwezig zijn bij de opbouw van zijn expositie en de opening alleen online meemaken. Op donderdag 24 juni komt Weischer naar Assen en gaat Beringer Hazewinkel Conservator Kunst in opleiding Rannilt Pol in gesprek met de kunstenaar over zijn werk en werkwijze. Publiek is van harte welkom. Tickets voor de Artist Talk met Matthias Weischer zijn € 5,- (exclusief museumentree) en verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/artist-talk 

Inspiratieboek Insta Travel is vanaf nu verkrijgbaar

Goed nieuws voor iedereen met vakantieplannen: het reisadvies voor veel Europese landen is veranderd naar code geel. Heb jij zin om weg te gaan, maar weet je nog niet precies waarheen? In het nieuwe boek Insta Travel – 75 buitengewone bestemmingen in Europa deelt reisjournalist Kim van Weering de favoriete bestemmingen van inspirerende Nederlandse en Belgische Instagram travelers.

Waar vind je in Europa de beste locaties om zowel prachtige foto’s te maken als heerlijk op vakantie te zijn? Alle plekken in het boek zijn relatief dicht bij huis, zodat je er prima met de auto of het openbaar vervoer kunt komen, en het vliegtuig niet per se hoeft te pakken. Van de adembenemende Seealpsee-hike in Zwitserland tot knusse Franse dorpjes en verrassend leuke Duitse stadjes. Een ‘wanderlust’ opwekkend boek bomvol inspiratie, tips en prachtige foto’s. Een must-have op de koffietafel van elke reisfanaat.

Kim van Weering is freelance journalist en contentmaker, met een grote liefde voor Instagram. Daar speurt ze dagelijks naar toffe bestemmingen, die ze vervolgens deelt met haar reislustige volgers.
Insta Travel – 75 buitengewone bestemmingen in Europa | Auteur: Kim van Weering | 9789021582801 | Prijs: €22,50 | Verschijnt: 15 juni 2021

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Vakantiereizen naar meer Europese landen mogelijk, maar ga wijs op reis (Rijksoverheid)
  • Jaimy en Vivian reizen met hun dochtertje door Europa: ‘Tot het geld op is’ (Omroep Brabant)
  • Camperbouwer Jorn Hofman: ‘We verkopen vrijheid op wielen’ (RTV Noord)
  • Kamperen op een kloostercamping (EO Visie)
  • Werknemers hebben nog maar weinig vakantiedagen opgenomen (ATV.be)
  • Kritiek op toerismecampagne van gemeente Amsterdam: bewoners vrezen grote drukte (Nu.nl)
  • ‘Met een schaduwdoek haal je de vakantie naar je tuin’ (AD.nl)
  • Het toerisme in Athene komt weer op gang (NPO Radio 1)
  • Jaar zonder toerisme is ramp voor Thailands tamme olifanten (National Geographic)
  • De zelfgebouwde camper van Daan en Merel uit Zwolle is af: ‘Alles bij elkaar kostte het 20.000 euro’ (In de buurt)

Video van de week: De Amerikanen komen

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.