Dit zijn de meest gehashtagde musea van Nederland

Bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Foto: Elkedagvakantie

Nederland heeft een mooie rij aan kunstenaars, ontwerpers, architecten en schilders op zijn naam staan. De wintermaanden nodigen uit om ons cultureel erfgoed te ontdekken en op museumbezoek te gaan. Holidu, zoekmachine voor vakantiehuizen heeft geanalyseerd wat de populariteit van musea is op Instagram. Dit zijn de musea die de millennial kunstliefhebbers vandaag de dag het meest inspireren en graag reizen om de perfecte foto te nemen. 

  1. Rijksmuseum | Amsterdam | #426.562  (totaal aantal hashtags)

Het meest gehashtagde museum is het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is niet alleen van binnen, maar ook van buiten een iconisch gebouw. Met als pracht en praal: de Nachtwacht. Sinds juli 2019 is het museum gestart met “Operatie Nachtwacht”, een groot restauratieonderzoek naar het schilderij, waar je live bij kan zijn. @rijksmuseum

2. Van Gogh Museum | Amsterdam | #170.719

De zonnebloemen van Van Gogh, wie kent ze niet. De Nederlandse schilder inspireert menig mens over de gehele wereld. Naast zijn schilderijen in het museum zijn zijn meesterwerken ook steeds vaker de inspiratiebron voor kleding, decoratie voor in huis, schoenen of sieraden. Doe een rondleiding door het museum of geef je op voor de schilderworkshop. In 1973 opende het museum al haar deuren. @vangoghmuseum

3. Moco Museum | Amsterdam | #100.330

Het jongste museum in dit rijtje, maar toch al zo populair dat het de derde plek weet te veroveren. De moderne, hedendaagse kunst en street art spreekt ook het jongere publiek aan. In het Moco museum kan je onder andere kunst van Banksy en Andy Warhol bewonderen. Neem tot 6 januari 2020 nog een kijkje bij de expositie van Daniel Arsham. @mocomuseum

Het Moco-museum in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie

4. Mauritshuis | Den Haag | #38.571

Het meisje met de parel is een bekend beeld dat in het Mauritshuis hangt en trekt de volle aandacht bij haar bezoekers. Op Netflix is de film te zien over het verhaal achter het schilderij. Naast dit juweeltje zijn ook werken van Rembrandt en Fabritius te zien. Als de avond valt werden de kunststukken zelfs in kleur op het gebouw geprojecteerd, wat er betoverend uit ziet. . @mauritshuis_museum

5. Anne Frank Huis | Amsterdam | #30.761

Dagelijks staan er gigantische rijen voor het Anne Frank Huis. Een ontroerend en wereldberoemd geschiedenis verhaal, waarbij dit museum je terug in de tijd neemt en een blik in het leven van Anne in het Achterhuis geeft. In 1960 werd het Anne Frank Huis geopend. @annefrankhouse_official

6. Groninger museum | #21.742

Het gebouw, ontworpen door Alessandro Mendini is al een “instaatje” waard. Met alle vormen en kleuren is het een kunstwerk op zich. Op dit moment is er een tentoonstelling van hem te zien als architect, ontwerper en auteur, 25 jaar na het ontwerpen van het Groninger museum. @groningermuseum

7. Het Tropenmuseum Amsterdam | #19.484

Op dit moment krijgt het Tropenmuseum erg veel instagram aandacht voor de tentoonstelling “What a Genderful world”, waarbij de borsten ballenbak favoriet is. Het museum dat aan het Oosterpark ligt neemt je mee op tour door verschillende wereldculturen voor jong en oud. @tropenmuseum

8. Kunsthal Rotterdam | #18.115

De kunsthal Rotterdam is geliefd om haar exposities, maar ook de architectuur spreekt liefhebbers aan. Op dit moment is er een prachtige tentoonstelling van Thierry Mugler te zien. In 1992 opende de kunsthal Rotterdam haar deuren en bestrijkt op dit moment de 8ste plek met 18.115 hashtags. @kunsthal 

9. Het Scheepvaartmuseum Amsterdam | #17.695

Op het nagebouwde VOC schip wordt je geheel meegenomen in de oude VOC tijden. Het schip ligt naast het historische gebouw van het Scheepvaartmuseum. Het gebouw stamt uit 1656 en sloot voor 4 jaar zodat het volledig gerenoveerd kon worden. Er is hier veel te doen voor kinderen en naast de tentoonstellingen is het een bijzondere evenementenlocatie. @hetscheepvaartmuseum

10. Kröller-Müller Museum Otterlo | #16.949

We sluiten af met het Kröller-müller museum op de Hoge Veluwe in Otterlo. Het museum heeft de grootste beeldentuin van Europa en daarnaast een enorme collectie van de schilder Vincent van Gogh. Ook werken van Mondriaan en Picasso kan je hier bewonderen. Wees er snel bij want de Lonely Planet tipt het museum in 2020 als plek in Nederland die je niet gemist mag hebben. @krollermullermuseum

Het Kröller Müller in Park de Hoge Veluwe staat ook in de lijst. Foto: Elkedagvakantie

Methodiek

De top 10 is door de Holidu samengesteld op basis van het aantal hashtags van elk museum op Instagram. Er zijn 200 hashtags geteld, voor 104 verschillende Nederlandse musea. Het aantal vermeldingen werd verkregen 04.12.2019. Hashtags van musea met minder dan 1.000 vermeldingen zijn niet in aanmerking gekomen voor de top 10. Ieder museum heeft een maximum van drie hashtags die bij elkaar opgeteld zijn. 


Over Holidu
De missie van Holidu is om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Het bedrijf helpt ook de eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en service oplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa (binnenkort ook in Amsterdam). Voor meer informatie, zie www.holidu.nl en www.bookiply.com.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.