Kameleon-eiland uitje voor 3 generaties

Een satelliet-foto van het Kameleon-eiland.

Een satelliet-foto van het Kameleon-eiland.


REPORTAGE – Natter dan dit gaat Friesland niet worden. Terwijl we over de Terhernster Puollen varen komt de regen met bakken uit de hemel. Watersport in de meest letterlijke zin van het woord. We zijn onderweg naar het Kameleon-eiland met wel een heel bijzonder vaartuig: De varende suite van LifeStyle Yachting in Terherne. De luxe dat je aan boord van deze varende (en te huren) bungalow zelfs een houtkachel aan kunt steken is bijzonder welkom vandaag. Gelukkig ken ik ook het zonnige Friesland. Dankzij familie brengen we regelmatig een bezoek aan dit prachtige deel van Nederland, dat door zijn weidsheid de bezoeker direct het idee geeft dat ‘hij de vrijheid tegemoet rijdt’.

Met veel enthousiasme worden we welkom geheten door Stefan de Lange. “Normaal heb ik me verkleed als smid en breng zo de bezoekers meteen in de sfeer van de Kameleon-boeken”, verontschuldigt hij zich. De Lange is een van de drijvende krachten achter het eiland waar jaarlijks duizenden kinderen het avontuur van Sietse en Hielke Klinkhamer naspelen. Het eiland prikkelt de fantasie en de wil tot ontdekken van de bezoekers met ‘geheime’ paadjes, bruggetjes, tunnels, waterpartijen. En daarbij krijgen ze ook levensles van de smid, die ze vertelt over de belangrijke elementen vuur, water en aarde. Een rol die De Lange, die ooit met succes de Pabo voltooide maar nooit voor de klas wilde staan, op het lijf geschreven is.

Stefan de Lange kan met groot enthousiasme vertellen over het Kameleon-eiland. Foto's Sander Lindenburg

Stefan de Lange kan met groot enthousiasme vertellen over het Kameleon-eiland. Foto’s Sander Lindenburg

Leukste attractie van Friesland
“Dit is bijna het absolute midden van Friesland, waar we nu zijn”, zegt De Lange. “Dit eiland werd al in 1400 beschreven in de boeken en is het sinds 1996 het Kameleon-eiland. We zijn een attractie geworden voor 3 generaties. Het eerste boekje is in 1949 uitgegeven. Kinderen vanaf 5 jaar, hun ouders, maar ook opa en oma kunnen het hier prima naar de zin hebben”.

Bij een attractie die opgehangen is aan 1 thema bestaat het gevaar dat het ooit uit de gunst raakt bij het publiek. “Het is wel zo dat de boeken minder gaan leven in Nederland. Er is wel een behoorlijke kentering in de verkoop van de boeken. Een grote bron van aandacht is de film over de Kameleon geweest. De eerste was in 2003 en de tweede in 2006. En dat was natuurlijk helemaal super. En we zijn dan ook druk bezig met een vervolg. Het zal geen film worden, maar een tv-serie. Er moet nog een script geschreven worden, maar alles lijkt er op dat het binnen twee jaar rond gaat zijn. De Kameleon is een hele mooie saus over dit eiland. We kunnen echter ook heel veel putten uit onze visie, respect voor natuur en elkaar en gewoon lekker buiten zijn, dat is algemeen gedachtegoed. We laten het thema van de Kameleon zeker nog niet los, maar het is wel zaak om het levend te houden.”

Tenten op het Kameleon-eiland waarin kinderen kunnen overnachten. Er is ook een groepsaccommodatie in een boerderij.

Tenten op het Kameleon-eiland waarin kinderen kunnen overnachten. Er is ook een groepsaccommodatie in een boerderij.


Hoe begon het?
“In 1980 vroeg de bovenmeester hier in Terherne tijdens de kinderboekenweek aan zijn klas, wat vinden jullie nou het mooiste boek om te lezen? En toen zeiden de kinderen eigenlijk unaniem ‘De Kameleon!’. De bovenmeester had daar wel een groot aandeel in, want hij las eigenlijk tweemaal daags voor uit de Kameleon. Dus hij had het nogal beïnvloed. Maar als jullie dat vinden, zei hij, dan hoort daar een prijs bij. En tijdens de kinderboekenweek geef je dan een zilveren griffel. Dus de kinderen stapten op de fiets, gingen naar Joure, en daar kochten zij voor 4,95 gulden een verzilverde pen. Hier in het dorp woonde een juwelier en die wilde er wel een kleine inscriptie in zetten. En de kinderen schreven onder leiding van de bovenmeester een brief gericht aan H. de Roos, de schrijver van de Kameleonboeken. H. blijkt te staan voor Hotze. En zij nodigden hem uit om naar Terherne toe te komen om die prijs in ontvangst te nemen. De schrijver kwam en de uitgeverij kwam mee. De schrijver was al wat op leeftijd, de uitgeverij zei: We zetten hem in de auto en we brengen hem naar Friesland. En zo geschiede het”.

Alle 60 Kameleon-boeken die Hotze de Roos schreef in de boerderij waar het dorp Lente is nagebouwd.

Alle 60 Kameleon-boeken die Hotze de Roos schreef in de boerderij waar het dorp Lente is nagebouwd.


Journalist
“De kinderen gaven de pen aan Hotze de Roos en toen vroegen ze ‘Is Terherne misschien wel het Kameleon-dorp?’ Toen zei Hotze, ‘ja het wel zo ongeveer zoals ik het heb omschreven, water, een klein dorp, Fries, dus het zou heel goed kunnen dat dit het Kameleon-dorp is. Ja, de kinderen natuurlijk helemaal enthousiast. Dit was het Kameleon-dorp!, maar dat verzandde. En uiteindelijk komt Hotze de Roos in 1991 te overlijden. Dan is er een journalist, Paul Steenhuis, die neemt een jaar vrij van zijn werk en besluit een jaar lang onderzoek te doen naar het wel-en-wee van de Kameleon, de boeken, de schrijver, de uitgeverij, de achtergrond, alles. En dan blijkt Hotze de Roos in zijn leven niet alleen 60 delen heeft geschreven, 60 verschillende Kameleon-delen wat op zich al heel uniek is, maar ook nog eens dat hij de best verkochte kinderboekenschrijver op dat moment van Nederland is. Dat wist helemaal niemand. Ruim 11 miljoen boeken had ie op dat moment al verkocht. Even ter illustratie Annie M.G. Schmidt – veel bekender nu en toen destijds ook al – had op dat moment ruim 5 miljoen boeken verkocht. Zegt toch wel iets over de kracht van de Kameleon. Maar toen achterhaalde de journalist ook nog eens dat Hotze de Roos voor al dat werk nooit één prijs heeft gekregen, behalve, sorry voor mijn woorden, het lullige verzilverde pennetje van de schoolkinderen hier uit Terherne. En toen zei, onder andere de oud-bovenmeester met nog een paar van die oud-schoolkinderen, ‘wij moeten Hotze de Roos een mooi eervol plekje geven, wij bouwen een Kameleon-bootje, dat zetten we op een sokkeltje bij de brug en dan heeft de Kameleon een thuishaven”.

In Terherne is in een boerderij het dorpje uit de Kameleon-boeken nagebouwd. Er zitten voor kinderen veel verrassende elementen in verstopt.

In Terherne is in een boerderij het dorpje uit de Kameleon-boeken nagebouwd. Er zitten voor kinderen veel verrassende elementen in verstopt.


Winter-sfeer
“Maar ja, er moest geld op tafel komen, dus de enthousiastelingen gingen het dorp door voor geld. In de kroeg vertelde ze een ondernemer en vertelden van het plan en die zei ‘als we een boot bouwen, dan moet die kunnen varen’ en hij legt spontaan 40.000 gulden op tafel. De toenmalige gemeente Boarnsterhim schonk de gemeentepraam, prachtige oude boerenpraam, en zo werd de Kameleon vastgemaakt achter de praam en zijn we gaan rondvaren hier en is eigenlijk echt het Kameleon-dorp ontstaan. Niet alleen passief als een heel klein sokkeltje, maar juist ook heel actief met een eiland en een boot en zelfs een Kameleon-dorp levensgroot nagebouwd in een boerderij.”

Het eiland is van paasmaandag tot eind oktober geopend. In de wintermaanden worden met wind- en sneeuwmachines de winter in het dorp Lente nagebootst in een Kameleon-boerderij in Terherne. Om alles voor elkaar te krijgen zijn er zo’n 50 personen bij het hele project betrokken. Het afgelopen jaar kwamen er 35.000 bezoekers en er zit nog steeds een stijgende lijn in en dat komt mede doordat de ANWB-leden het eiland tot de leukste attractie van Friesland hebben uitgeroepen.

Eten bij Picknickers, een nieuwe eetgelegenheid. Het moet hier zoveel leuker zijn als de zon schijnt!

Eten bij Picknickers, een nieuwe eetgelegenheid. Het moet hier zoveel leuker zijn als de zon schijnt!


Met medewerking van:

  • De boottocht naar het eiland werd gemaakt met het Scheepshuisje, dat voor 1 nacht, dag of dagdeel te huren is. De drijvende bungalow van Lifestyle Yachting wordt gebruikt bij een Kameleon-arrangement, waarbij het schip ’s nachts bij het eiland blijft liggen. Ook is het schip te huren als bruidssuite. Robert Jan Wik van dit bedrijf: “We leggen hem dan vast klaar midden in de stilte van de Friese natuur. Het bruidspaar wordt hier dan in het donker met een ander schip naar toe gebracht. We hebben het Scheepshuisje dan verlicht met een lint met lichtjes. Een prachtig gezicht. Ze kunnen dan op het water overnachten. Het ontbijt staat dan aan boord klaar”. Wik werkt nu aan een nieuw project, waarbij met Cruising Home mensen een 2e ‘huis’ kunnen kopen, die dan gezamenlijk in 1 haven liggen, maar die ook onderweg kunnen zijn. Die vaarwoningen kunnen dan namens de eigenaren verhuurd worden.
  • Wie al varend onderweg (of eventueel met de auto of op de fiets…) een tussenstop wil maken kan dat doen bij Picknickers, Utbuorren 54 in Terhernne. Deze voormalige patatzaak is omgebouwd tot een restaurant aan het Sneekermeer en is in het voorjaar van 2014 geopend.
  • Dit verhaal kwam tot stand dankzij medewerking van Beleef Friesland en Bureau Cherry Picker.

Met de houtkachel aan varen...

Met de houtkachel aan varen…


Onder het dak van het Scheepshuisje zijn twee slaapkamers te vinden.

Onder het dak van het Scheepshuisje zijn twee slaapkamers te vinden.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.