Watersport? Dan denk je aan Friesland

Watersport in Nederland. Foto: Elkedagvakantie
Watersport in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Friesland zou de provincie zijn waar gelukkigste Nederlanders wonen omdat ze zoveel water om zich heen hebben. Zit er een kern van waarde in? Je kunt je er wel wat bij voorstellen. Zo worden we zelf altijd blij van een wandeling langs een rivier of staren over de zee. Lees meer hierover en verder vandaag o.a.:

 • Slim initiatief – TUI Workation: de combinatie van werk en vakantie zonder dat het vakantiedagen kost
 • Drie moderne versies van klassieke campers (mooi hoor!)
 • Toerisme in Nederland zakt terug naar niveau jaren negentig

Drie Friese hotspots voor watersporters

Watersport in Friesland
Suppen op de grachten van Joure. Foto: Elkedagvakantie

Zeilen, kiten, zwemmen, surfen, peddelen en pierewaaien. Wie Friesland zegt, zegt watersport. De provincie bestaat voor bijna de helft uit water, watersporters kunnen hier hun hart ophalen! Het leuke is: je hoeft niet per sé in de zomer naar de provincie te komen. Ook in het najaar is er van alles te doen. We hebben drie hotspots voor je op een rijtje gezet. 

Mirnser klif

Mirns is een populaire en geliefde plek voor wind- en kitesurfers. Deze locatie is dankzij het ondiepe water uitermate geschikt voor beginnende kitesurfers en je kunt er het hele jaar door terecht, maar de meeste surfers zijn er te vinden wanneer de wind op het IJsselmeer verkeerd staat. Materiaal huren of lessen boeken doe je bij Skyhigh Surfschool en uitrusten bij Vakantieboerderij It Flinkeboskje, in het nabijgelegen Hemelum.

Ook een dagje rust? Ga dan lekker cultuur snuiven in de omgeving. Bezoek de kliffen van Gaasterland en de verhalenroutes in de buurt, of rij naar het industriële Woudagemaal in Lemmer, het oudste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. 

Makkum

Ook in Makkum weten ze hoe te surfen en kiten! Het is een bekende watersportplaats waar je je in het najaar helemaal uit kunt leven. Zowel beginners als ervaren watersporters kunnen terecht bij Surf N Sail voor professionele lessen en topmateriaal. Lekker uitrusten doe je bij Beach Resort Makkum. Hier kun je een huisje of appartement huren en eventueel gebruik maken van halfpension. 

Ook de regio rondom de surf-hotspot is de moeite waard. Zo kan je vlakbij in Vissersstadje Harlingen toosten met een zeewaardig biertje bij Het Brouwdok. Je ziet daar ook de fantastische Walvisfontein liggen, als onderdeel van 11Fountains. In iedere Friese stad vind je een fontein van dit project, ter ere van het jaar als Culturele Hoofdstad van Europa. 

Leeuwarden

Hoofdstad Leeuwarden is niet alleen een mooie stad om te cultuur snuiven, maar biedt ook mogelijkheden voor watersporters. Zo kun je de stad (met de mooiste passantenhaven van Nederland) al suppend of in een Venetiaanse gondel ontdekken. Het is ook een uitstekende uitvalsbasis voor Nationaal Park De Alde Feanen, waar je talloze zeilscholen vindt. Overnachten kan in de vele sfeervolle hotels, zoals Hotel Post Plaza, een historisch voormalig postkantoor. 

Natuurlijk is er nog zoveel meer te beleven in de Friese hoofdstad. Bezoek bijvoorbeeld voormalig gevangenis De Blokhuispoort. Dit indrukwekkende gebouw is omgetoverd tot cultureel centrum, met ambachtslieden in de voormalige cellen en fijne restaurants in de vleugels. 

Het Fries Museum is ook een bezoekje waard. In dit moderne gebouw leer je meer over Friesland en kun je genieten van wisselende, internationale exposities. Tot 14 februari kun je naar het zeer goed beoordeelde Other.Worldly, een internationale expo over onderwaterkunst. 

Fun facts

 • Wist je dat Friesland voor de helft uit water bestaat?
 • Al dat water maakt Friezen de gelukkigste Nederlanders. Water helpt hen te ontspannen, vieren en leven.
 • • Je loopt of fietst hier vanaf je boot zo de natuur in, dankzij maar liefst 35 kilometer gratis aanlegplekken, midden in de natuur!
 • • In Friesland vind je de mooiste jachthavens, met alles erop en eraan.

• Leve het water, tot eind 2020 staat Friesland helemaal in het teken van water met exposities en activiteiten. Reden genoeg om dit najaar als waterliefhebber naar Friesland te komen.

Meer info vind je op: www.friesland.nl/watersport

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Some Travelers Miss Flying So Much, They’re Taking Planes to Nowhere (Wallstreet Journal)
 • Drie moderne versies van klassieke campers (Autovisie)
 • Toerisme in Nederland zakt terug naar niveau jaren negentig (Nu.nl)
 • Toerisme-expert vraagt aandacht voor schaduwkanten van ons reisgedrag: ‘De gelijkwaardigheid is zoek’ (Leeuwarder Courant)*
 • Andalusië biedt besmette toeristen ziektekostenverzekering (In Spanje)
 • Veel opkuiswerk aan de kust na storm Odette: “Eerst de wegen vrijmaken, daarna nog weken bezig” (VRT)
 • TUI Workation: de combinatie van werk en vakantie zonder dat het vakantiedagen kost (TravelNext)
 • Vrouw mishandelt crew op vlucht naar Schiphol (Luchtvaartnieuws)
Surfen in deze speciale baan kost 100 dollar per seconde

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.