Ontdek het Friese landschap met deze vier pelgrimsroutes

pelgrimspad Friesland
De kerk van Deinum in Friesland. Foto: Elkedagvakantie

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Een omgeving die gemaakt is om over te fietsen en wandelen. Geen bergen om te trotseren, maar een uitzicht zover als het oog reikt. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. Zo biedt Friesland onder andere een aangesloten netwerk van pelgrimsroutes waarmee je het bijzondere Friese landschap ontdekt.

Jabikspaad (150 km)

Rond het jaar 1000 trokken pelgrims uit alle delen van Europa naar Santiago de Compostela voor een welvarend en vredelievend Europa. In 1500 ontstond er een nieuw dorpje aan zee genaamd Sint-Jacobiparochie, het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Natuurlijk kan ook alleen het Friese gedeelte van de route bewandeld worden. Deze loopt van Sint-Jacobiparochie naar Akkrum. Terwijl je verschillende steden en dorpjes tegenkomt, trotseer je de unieke landschappen van Friesland. Overnacht onderweg in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum. 

St. Odulphuspad (totaal 260 km)

Deze pelgrimage is 260 kilometer lang en bestaat uit 15 verschillende trajecten door Zuidwest Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Elke route heeft een eigen thema waarmee kennisgemaakt wordt met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte, rust en ruimte. Als bonus kom je langs zeven van de elf Friese steden! Overnacht tijdens de tocht in Het Weeshuis in Bolsward. Deze bijzondere accommodatie heeft vier eeuwen lang dienstgedaan als opvangtehuis voor weeskinderen. 

Bonifatius Kloosterpad (12 etappes met verschillende lengtes)

Wandel van het wad naar het woud en treed in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad verbindt de verwondering met de natuur. Ervaar prachtige landschappen, van de waddenkust en het open zeekleigebied tot terpdorpen, heidevelden en bossen. Bezoek onderweg het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum en overnacht in de knusse B&B De Koesfabriek. 

Claercamppad (75 km)

Het Claercamppad is een route die door het Noord-Friese landschap loopt. Het beginpunt ligt in Zoutkamp, net over de Friese grens, en komt uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg passeer je Hegebeintum, de hoogste terp van Nederland. Breng ook een bezoek aan het Museum Klooster Claercamp. Van de 12e tot de 16e eeuw was dit het grootste moederklooster van Noord-Nederland. In de 16e eeuw is het klooster afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van weleer met de lijfspreuk ‘Terar dum prosim’ (Ik moge verteren, als ik maar nuttig ben). Een fijne overnachtingsplek voor onderweg is B&B Bij De Pastorie in Reitsum.
 

Overnachten in Friese kerken

Om de pelgrim belevenis compleet te maken kan je tijdens het bewandelen van de routes overnachten in een aantal historisch Friese kerken. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ‘tsjemping’, een samenvoeging van het Friese woord ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De overnachtingslocaties genaamd refugio’s bieden tegen een kleine vergoeding eenvoudige slaapplekken. Wandelaars en fietsers kunnen tussen april en september gebruikmaken van een refugio op vertoon van een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes of een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bijzondere locaties zijn onder andere De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen. 
 
Bezoek www.friesland.nl/pelgrimsroutes voor een overzicht van alle pelgrimsroutes en andere mooie wandelroutes in Friesland.

En dan nog dit

CAMPAGNE DUITSE STEDEN

– CityZapper is de partner van het Duits Verkeersbureau op de Nederlandse markt in de nieuwe, globale German.Local.Culture campagne. Deze zomer gaat de campagne in Nederland live met in totaal 27 steden als partner, waaronder München, Bremen, Erfurt, Hannover, Münster, Wernigerode en Baden-Baden. Om achter unieke en persoonlijke verhalen te komen worden de steden vertegenwoordigd door locals; zij vertellen hun verhaal aan de hand van video’s, blogposts, tips en meer. De campagne wordt ingevuld aan de hand van vier thema’s. Voor iedere stad worden de volgende thema’s uitgelicht: GreenFlairCrafts en Taste. Denk aan groene stadsparken, historische gebouwen, oude ambachten en de lekkerste regionale gerechten.

WILDZWEMMEN

Een duik in natuurwater biedt het gevoel van ultieme vrijheid. Zwemmen in de buitenlucht is goed voor het uithoudingsvermogen, geeft plezier, is avontuurlijk en, misschien wel het allermooist, je kunt het samen doen. Het helpt daarnaast bij het omgaan met stress, verdriet, pijn en verveling. In het boek ‘Wildzwemmen’ ontdek je hoe helend en gezond zwemmen in het wild is, wat je nodig hebt en waar je op moet letten. Het boek is gemaakt door Anna Deacon (fotograaf) en Vicky Allan (journalis)t. Ze wonen in Schotland, waar ze zo vaak als ze kunnen een duik nemen in de natuur.| Wildzwemmen | Waarom een duik in de natuur helend is voor lichaam en geest | Anna Deacon en Vicky Allan | 9789021584102 | € 22,50 | 22 juni 2021

CAMPING HINDELOOPEN

– Camping Schuilenburg en het badpaviljoen Hindeloopen hebben een nieuwe eigenaar: de EuroParcs Group. Het Apeldoornse bedrijf stelt bij monde van directeur Wim Vos ‘zeer verheugd te zijn met deze aankoop’. ,,De camping en het monumentale badpaviljoen liggen op een schitterende locatie aan het water”, verklaart hij. ,,Beleving aan, op en in het water is wat voor veel gezinnen een vakantie geslaagd maakt”, vervolgt Vos. De EuroParcs Group, dat eigenaar is van een kleine veertig vakantieparken in binnen- en buitenland, maakt in een later stadium de verdere ambities met het pas verworven bezit bekend. Daarbij is de onderneming zich bewust van de gevoeligheden rondom het uit 1911 stammende badpaviljoen Hindeloopen. ,,Wij weten hoe bijzonder dit pand is als één van de weinige gebouwen van beton in Nederland uit die tijd ”, vertelt Vos over het niet ver van camping Schuilenburg gelegen monument.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Zwolse Marloes leeft parttime in een hippiecamper samen met haar hond: ‘Het voelt als vakantie’ (In de buurt)
  • Hieraan herken je een goede caravantrekker (Nu.nl)
  • Steeds meer coronabesmettingen op de Everest: Nepal vreest voor opnieuw een mislukt klimseizoen (VRT)
  • Voor een prikkie op last-minute vakantie? Dat kun je vergeten (NPO Radio 1)
  • Denk aan veiligheid tijdens kamperen (Twente FM)
  • Reizen in coronatijd: wanneer ben je verzekerd en wanneer niet? (Hart van NL)
  • Baggerweer, maar toch naar de camping: ‘Spoelt de tent tenminste lekker schoon’ (RTL)

Video van de dag: Deense achtbaan bij beste 50 wereldwijd

‘Piraten’ in Djurs Sommerland heeft als enige Deense achtbaan een plek veroverd in de top 50 van beste achtbanen ter wereld. Het is de snelste en langste achtbaan van Denemarken in het grootste zomerpark van Scandinavië. ‘Piraten’ (De Piraat) met een topsnelheid van 90 km per uur, een hoogte van 32 meter en een lengte van 755 meter heeft de 48ste positie weten te bemachtigen in de internationale achtbanen verkiezing van Coaster Bot. In deze poll werden 1.211 achtbanen door 2.700 achtbaanliefhebbers beoordeeld, afkomstig uit 46 landen met 40 verschillende nationaliteiten.  

Wist je dit? Wiki-travel-weetje: Seligman als Route 66-hoofdstad

Seligman. Image by HUNTER16 from Pixabay

Seligman is een stad in de staat Arizona. De stad ligt aan de oude Route 66 en herbergt de grootste concentratie van Route 66-memorabilia in Arizona, zo niet in de hele VS, waardoor het een frequente pitstop is voor reizigers die op doorreis zijn.

Weekendradio via Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.