Ook jij kunt een Elfsteden-held zijn!

Watersporters beleven het Friesland-gevoel in de haven van Sneek.

Watersporters beleven het Friesland-gevoel in de haven van Sneek.

Al sinds 1997 wachten we op een nieuwe Friese Elfstedentocht per schaats. Maar er zijn ook andere manieren om gedurende het jaar de Elfstedenroute te volgen! Zo kun je sinds afgelopen maand al delen lopen van het nog in ontwikkeling zijnde Elfstedenwandelpad. Dit 240 kilometer lange pad loopt door heel Friesland en zal in 2017 volledig klaar zijn. Ook voor de niet-wandelaars zijn er genoeg opties: ontdek de route per auto, fiets, vanaf het water of op culinair vlak!

Elfstedenwandelpad
In de loop van 2017 kunnen wandelaars gebruik maken van het Elfstedenwandelpad. De geel/rode bewegwijzering van dit pad leid je onder andere langs het historische centrum van Dokkum met de Dokkumer koffie en het oude vestingstadje Sloten, als kleinste stad van de elf Friese steden. Maar je kunt nu ook al (delen van) de Elfstedenroute wandelen! Je bagage wordt hierbij van stad naar stad gebracht zodat je optimaal kunt genieten van de omgeving.

Nederland fietsland
Friesland is in 2015 uitgeroepen tot dé fietsregio van Nederland dus hoe kun je de Elfstedenroute beter ontdekken dan per fiets! Je stelt de route helemaal zelf samen. Fiets over de karakteristieke bruggetjes van Hindeloopen, bezoek de culturele waterstad Sneek of zoek naar sporen van de vroegere universiteit in Franeker. Misschien spot je onderweg wel reeën in het Friese landschap! Mochten de afstanden toch iets te ver zijn, huur dan een e-bike en fiets de route op je gemak. Op zoek naar een slaapplek onderweg? Denk dan eens aan een van de natuurkampeerterreinen die gemakkelijk per fiets te bereiken zijn.

Via het water
In waterprovincie Friesland mag een Elfstedenroute per boot niet ontbreken. Start in hoofdstad Leeuwarden en vaar grote delen van de route via de vele rivieren en wateren die Friesland rijk is. Bovendien zijn steden als IJlst en Stavoren erg populair bij watersporters. Leg aan bij een accommodatie aan het water en stap de volgende dag zo weer aan boord om jouw tocht te vervolgen.

Friese roadtrip
Zin in een roadtrip in eigen land? De Elfstedenroute leent zich ook zeker voor een tocht met de auto of motor. Trek er een paar dagen voor uit en verken onderweg de tussenliggende steden. Proost bijvoorbeeld met een Sonnema Beerenburg in Bolsward, bewonder het oude centrum van Workum en rust uit op het strand van vissersstad Harlingen. Je kunt de tocht zo lang laten duren als je zelf wilt, jij bepaalt de route!

Culinaire stempelkaart
Geef je Elfstedentocht een culinair tintje en lunch en dineer iedere dag in een andere stad. Friesland staat van oudsher bekend om haar biologische en eerlijke producten van eigen bodem en heeft op culinair vlak veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de seizoensgebonden keuken van restaurant de Hinde in Hindeloopen, Beerenburg distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek of kaasmakerij Jellema in Franeker. In Sneek kun je zelfs een culinaire stempelkaart afhalen om, geheel volgens traditie, de elf steden te laten afstempelen!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.