24 dingen gratis doen in Groot-Brittannië

Werk van Banksy. Sterk in teksten en in beeld. Foto: Elkedagvakantie

Er is in Groot-Brittannië meer te doen dan je denkt zonder dat je daarvoor je portemonnee hoeft te trekken. Ontdek bijvoorbeeld de gratis street art van Banksy in Bristol. Of wat te denken van een aantal van ’s werelds mooiste landschappen en vergezichten, hiervan genieten kost helemaal niks. Zelfs toegang tot de leukste evenementen, van het Edinburgh Fringe festival tot Notting Hill Carnival, is gratis. Hier onder 24 verrassende activiteiten die je geen euro kosten!

1. Bij veel Britse musea en galerieën kun je gratis naar binnen. Probeer de voormalige brouwerij The Tetley voor moderne kunst in Leeds of voor iets iets pittigers ga naar Colman’s Mustard Museum in Norwich. Er is ook het British Museum, de National Gallery, Tate Britain en Tate Modern in Londen, Tate Liverpool en nog honderden andere. http://thetetley.orgwww.mustardshopnorwich.co.uk

2. Hetzelfde geldt voor een aantal van de beroemdste Britse kerken. Ervaar Romaanse pracht van de kathedraal van Durham in het noordoosten van Engeland, of woon in december de beroemde dienst op kerstavond van King’s College Chapel in Cambridge bij. Zorg dat je voor 9 uur ’s morgens in de rij staat om toegang te garanderen. www.durhamcathedral.co.ukwww.kings.cam.ac.uk

3. Je kunt betalen voor een boottocht naar de Cardigan Bay in het zuidwesten van Wales om dolfijnen te spotten, maar een goedkoper alternatief is de klim naar het uitzichtpunt in het dorp Mwnt  www.discoverceredigion.co.uk

4. Tickets voor veel BBC-shows in Londen, Sheffield, Birmingham, Belfast en andere steden zijn gratis bij te wonen. Kijk op: www.bbc.co.uk/showsandtours/tickets/index.html  voor de laatste beschikbaarheid.

5. Hongerig? Toegang tot het Clitheroe Food Festival in augustus in het noordwesten van Engeland is gratis, net als de demo’s en vrijwel een onbeperkt aantal hapjes waar je van mag proeven. clitheroefoodfestival.com

6. Er zijn geen kosten verbonden aan het staren naar de Cerne Abbas Giant, een reusachtige tekening van een figuur op een helling in Dorset, Zuid-Engeland. De afbeelding van de reus is een van de beste door mensen gemaakte bezienswaardigheden in Groot-Brittannië. Ook  de Muur van Hadrianus, die in het noordoosten van Engeland van de oost- naar westkust loopt kost helemaal niets. www.nationaltrust.org.ukwww.visitnorthumberland.com

7. Een bekende Noord-Ierse bezienswaardigheid is de 38 meter hoge Scrabo-toren welke een wonderbaarlijk uitzicht geeft over Strangford Lough, net ten zuidoosten van Belfast. Het kost je helemaal niets om omhoog te klimmen. www.discovernorthernireland.com

8. Er zijn vele gratis natuurlijke wonderen te aanschouwen in het Verenigd Koninkrijk. Ben Nevis is de hoogste berg van het land, maar kan binnen vier uur worden beklommen. Negentig minuten rijden ten westen van Cardiff, ligt de Rhossili Bay in Wales welke regelmatig prijkt in lijstjes van ’s werelds mooiste stranden. http://ben-nevis.comwww.visitswanseabay.com

9. In het Dunsdon Nature Reserve in het zuidwesten van Engeland kun je gratis t Pimpernelblauwtje en de zeldzame Moerasparelmoervlinder voorbij zien fladderen: de moerassige weiden trekken vele vlinders aan, vooral in mei en juni. www.devonwildlifetrust.org

10. Belfast City Hall, een van de grootste gebouwen van de Noord-Ierse hoofdstad, biedt gratis rondleidingen aan (van maandag tot vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur). Hier geldt het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. www.belfastcity.gov.uk

11. Geocaching is een leuke, moderne vorm van schattenjagen en het enige wat je nodig hebt is een GPS-apparaat (dat wil zeggen je telefoon) en wat gezond verstand. Thematische routes en paden kunnen dienen als een introductie tot schilderachtige Britse plekken – bijvoorbeeld het Brecon Beacons National Park in het oosten van Wales. www.geocaching.com

12. Woon een keer een veiling bij van bijvoorbeeld de grote veilinghuizen als Christie’s in Londen of Fellows in Birmingham. Doe je voor als potentiële koper en maak een interessante middag mee, de entree is gratis. www.christies.comwww.fellows.co.uk

13. Terwijl sommige Banksy-werken voor miljoenen euro’s verkopen, blijven de meeste werken van de mysterieuze graffitikunstenaar voor iedereen toegankelijk. Volg een Banksy Walking Tour rond Bristol om een ​​aantal van de best overgebleven stukken te bekijken, te beginnen met The Grim Reaper op een woonboot aan de haven. http://visitbristol.co.uk.

14. Je kunt ook naar Crosby Beach in de buurt van Liverpool gaan om de Another Place-installatie te bekijken: 100 spookachtige, levensgrote ijzeren figuren van beeldhouwer Antony Gormley, die bijna een kilometer vanaf de kust de zee in gaan. www.visitliverpool.com

15. Verken de iconische Royal Crescent in Bath onder begeleiding van een deskundige gids, helemaal gratis. Verder naar het noorden, kun je kiezen tussen cultuur en architectuur met de gratis Manchester Walking Tours-app op je smartphone te downloaden. www.bathguides.org.ukhttps://itunes.apple.com

16. Iedere augustus telt het Edinburgh’s Fringe Festival duizenden gratis voorstellingen van drama en komedie tot cabaret. Wandel over de beroemde Royal Mile van de stad om flyers voor de diverse shows te verzamelen. www.edfringe.com

17. Behalve de kosten voor het huren van een tweewieler, zijn de fietsroutes van Groot-Brittannië vrij om van te genieten. Op slechts een uurtje van Londen ligt de Crab & Winkle Way een lommerrijke, 8 km lange voormalige spoorlijn die de kathedraalstad Canterbury verbindt met het oester-viscentrum van Whitstable. www.sustrans.org.uk

18. Wat dacht je van een gratis festival? In augustus is er het beroemde Notting Hill Carnaval in Londen of het Cardiff Summer Festival met onder andere straattheater, muziek en kermisattracties. http://thenottinghillcarnival.com en www.cardiff-festival.com

19. Kleine kinderen zullen dol zijn op de vele stadsboerderijen in het Verenigd Koninkrijk. Bezoek bijvoorbeeld Sheldon Country Park in Birmingham of Rice Lane in Liverpool, voor beid is de toegang gratis. http://birmingham.gov.uk en http://ricelanecityfarm.org.uk

20. Terwijl je voor toegang tot Stonehenge moet betalen, kun je diens  equivalent  in Noord-Ierland gewoon gratis bezoeken. De zeven Beaghmore Stone Circles, op 90 minuten rijden ten westen van Belfast, zijn ruig en sfeervol; een van de cirkels, bekend als Dragon’s Teeth, bestaat uit meer dan  800 afzonderlijke stenen. www.discovernorthernireland.com

21. Een van de klassieke koninklijke bezienswaardigheden van Groot-Brittannië is de Changing of the Guard-ceremonie buiten het Buckingham Palace in Londen. En het leuke is, het kost geen cent om te bekijken. www.changing-the-guard.com

22. Aan de kust van Norfolk tref je de beste zeehonden hotspot van Groot-Brittannië. Neem een ​​camera met zoomlens mee naar de zoutmoerassen van Blakeney Point. In december zie je hier honderden schattige grijze zeehondenpups. www.nationaltrust.org.uk

23. Tijdens de septemberweekenden in Schotland krijg je met de Doors Open Days-regeling gratis toegang tot vele erfgoedlocaties, historische gebouwen, boerderijen en meer. De hoogtepunten van vorig jaar waren Glasgow Cathedral en de creatieve kantoren aan de waterkant van district 10 in Dundee. www.doorsopendays.org.uk

24. Natuurlijk rekenen een aantal van de 400 kastelen in Wales een toegangstarief; maar niet het relatief onbekende Dryslwyn – ondanks het fantastische uitzicht op de Towy-vallei vanaf zijn vorstelijke locatie bovenop een heuvel.. http://cadw.wales.gov.uk

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.