Zussen redden hotel-historie Sneek

Susan Feenstra bij de toog met aan de muur het schilderij van moeke.

Susan Feenstra bij de toog met aan de muur het schilderij van moeke.


De Stadsherberg Sneek toont de grandeur van een historisch hotel. En hoewel dit logement pas in mei 2014 opende is dat niet zo gek, aangezien het een groot deel van de vorige eeuw ook die bestemming had. Drie zussen – Ilse, Susan en Monique – hebben het pand met behulp van hun vader weer spik en span opgeknapt. De vorige uitbaatster, moeke Jikke Ozinga die het gebouw tot eind vorige eeuw tot op haar 90-ste bestierde, zou trots zijn op de nieuwe versie van het vlak naast de markante Watertoren gelegen hotel.

“Er is geen uitgebreid bedrijfsonderzoek aan vooraf gegaan”, vertelt de 21-jarige Susan Feenstra. Met haar familie runt ze al de Vakantieboerderij Broeresloot even buiten Sneek. Het ging het gezin aan het hart dat het gebouw na het overlijden van Moeke Ozinga in 1996 zo verpauperd was. Bovendien kennen ze met z’n allen de finesses van de toeristische markt en hebben er alle vertrouwen in dat ze dit nieuwe hotel rendabel kunnen exploiteren.

De renovatie van het pand was nog een hele klus. “Hier en daar zat nog het oorspronkelijke behang aan de muur. Er zaten meerdere kleine kamertjes in. We hebben alles overhoop gehaald en compleet gerenoveerd”, laat Susan weten. En het eindresultaat mag er zijn. Bij een rondleiding blijkt dat het om ruime kamers gaat met prima sanitair en hier en daar een historisch nisje. In totaal telt het hotel negen kamers, waarvan enkele met een eigen keuken. Het is de bedoeling dat in de toekomst de activiteiten uitgebreid worden met arrangementen zoals boottochten en fietsverhuur.

De 20-jarige Ilse van Koetsveld, een van de drie zussen, in een van de negen kamers van het hotel.

De 20-jarige Ilse van Koetsveld, een van de drie zussen, in een van de negen kamers van het hotel.

Wat kun je in Sneek doen?
Voor toeristen is er heel veel te beleven in en om sneek. Een overzicht.

  • De watersportmogelijkheden in de regio zijn natuurlijk legio. “En daarom staat de provincie Friesland ook bekend. Tot over de landsgrenzen, want bijvoorbeeld 25% van alle watersporters in deze provincie is afkomstig uit Duitsland”, zo laat Teatske Rienks-de Bos namens Beleef Friesland weten. Watersport kan van heel luxe tot heel simpel, zoals bijvoorbeeld suppen (staan op een speciale surfplank) in de grachten van Sneek. Dat kan onder andere met JFT Watersport.
  • Sneek kent verschillende stadsgidsen, die met plezier vertellen over de historie van de stad. Wij luisterden naar het verhaal van Harm Rozenberg. “Het is haast niet voor te stellen, maar in deze kleine ruimte woonde ooit de poortwachter met zijn vrouw en negen kinderen”, vertelt hij bovenin de Watertoren van Sneek. De man moest o.a. op het uurwerk in de toren passen en er voor zorgen dat dat altijd 5 minuten voor de tijd liep, zodat iedereen ‘onder de klokslag’ (dus gehoorsafstand) nog op tijd binnen de stadsmuren zou kunnen zijn. En de klok loopt nu nog steeds 5 minuten voor.
  • Boeiend is ook het nog maar kort geleden gerenoveerde Fries Scheepvaart Museum. Hier zijn prachtige stijlkamers ingericht. In de IJszaal proeft de bezoeker de sfeer van de Friese ijssport en de Elfstedentocht. En verder is er het bijna naastgelegen lokaal van de Weduwe Joustra, waar de Friese Beerenburg geproduceerd wordt en gekocht kan worden. In het pand aan het Kleinzand begon in 1864 Anjenette Joustra, nadat haar man op jonge leeftijd is overleden, met het maken van Beerenburg. Nu zes generaties later doet haar achter, achter, achter kleindochter dat nog steeds.
  • Naar de Kookstudio en het wijnlokaal Lokaal55.nl
  • Naar de activiteiten boerderij De Wartenster met ‘plattelandsbeleving & streekproducten’. Hier kun je o.a. praamvaren, aan indoor paintball doen, er is boerengolf, een workshop kaasmaken en boogschieten.
  • Vlakbij naar het Skûtsjemuseum in Earnewâld.
Suppen bij de Watertoren van Sneek. Foto's: Sander Lindenburg

Suppen bij de Watertoren van Sneek. Foto’s: Sander Lindenburg

De Weduwe Joustra viert dit jaar een jubileum.

De Weduwe Joustra viert dit jaar een jubileum.

De huidige generatie 'Weduwe Joustra' kan met passie over haar producten spreken.

De huidige generatie ‘Weduwe Joustra’ kan met passie over haar producten spreken.

Harm Rozenberg in het kleine kamertje bovenin de Watertoren in Sneek waar ooit 11 mensen woonden.

Harm Rozenberg in het kleine kamertje bovenin de Watertoren in Sneek waar ooit 11 mensen woonden.

Een maquette van het oude Sneek in het Scheepvaartmuseum.

Een maquette van het oude Sneek in het Scheepvaartmuseum.


Met medewerking van
Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van Beleef Friesland en Bureau Cherry Picker.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.