Ga eens proeven van Zuid-Tirol

Wijnkenner Andreas Gottblieb Hempel geeft een toelichting op de oogst.

Wijnkenner Andreas Gottblieb Hempel geeft een toelichting op de oogst.Foto: Elkedagvakantie

Wijn kan je leven veranderen. Ja, ook ten goede. Andreas Gottblieb Hempel (72) is daarvan het stralende bewijs. Deze Duitse architect besloot tien jaar geleden zijn twee eigen bureau’s in München en Berlijn op te doeken nadat hij overvallen werd door het gevoel ‘dat er toch meer moet zijn in het leven dan dit’. Hij koos voor het klooster Neustift in het gelijknamige gehucht nabij Brixen. Niet om zijn leven aan God te wijden, maar aan het goddelijke vocht wijn. „Als wijnliefhebber vroeg ik me af, wat is de beste plek in Europa voor wijn? En toen kwam ik bij Zuid-Tirol. Ik heb Duitsland vaarwel gezegd en woon hier nu op de berg met de meeste noordelijke wijngaard van Italië”. Hempel is inmiddels gediplomeerd sommelier. Met die kundigheid publiceert hij artikelen en boeken over het onderwerp waar hij uren met een brede lach op het gezicht over kan praten.

Andreas Gottlieb Hempel kan met groot enthousiasme praten over wijn.

Andreas Gottlieb Hempel kan met groot enthousiasme praten over wijn.Foto: Elkedagvakantie

Hij geeft ons een rondleiding door het in prachtige herfstkleuren getooide klooster en vertelt – geholpen door de kennis uit zijn vorige leven – en passant ook over de bouwstijl en architectonische bijzonderheden van het uit 1140 stammende complex. „En het mooiste is dat ze zich hier al die tijd zelf hebben kunnen bedruipen, zonder financiële steun van wie dan ook. Dat kan dankzij de wijnoogst. De flessen vinden wereldwijd hun weg, van supermarkten tot de meest exclusieve restaurants in New York. En daarnaast hebben we hier voor de regio een school waar in het Duits en Italiaans les gegeven wordt, vijftig hotelkamers voor mensen die in retraite willen voor een dag of tien en de 50.000 toeristen die ons jaarlijks komen bezoeken. Natuurlijk zijn er wel perioden geweest dat het minder ging. Het klooster klopte dan aan bij de Paus voor hulp en die antwoordde dan tactvol: De oplossing is door hetzelfde te doen wat jullie al eeuwen doen.”

Het klooster Neustift in Zuid-Tirol.

Het klooster Neustift in Zuid-Tirol.Foto: Elkedagvakantie

Klooster Neustift heeft een aantal ‘Efteling-achtige gebouwen’, een rijk versierde kerk en een opmerkelijke grote ziekenboeg, die bewust buiten de muren ligt ‘om de voorkomen dat besmettingen zich zouden verspreiden’. Het geheel is omzoomd door enorme percelen met wijnranken. De druiven krijgen door de bijzondere bodemsamenstelling en de temperaturen hun bijzondere smaak. “De wijnpercelen worden omzoomd door stenen wallen en die geven nog lang ’s avonds de warmte van de zon overdag af en dragen zo bij aan de speciale smaak”, zegt Hempel, die regelmatig toeristen rondleidt over het landgoed en dan zo’n wandeling afrondt met een wijnproeverij die meteen de verschillen tussen de verschillende wijnsoorten duidelijk maakt. Bij zo’n proeverij vertelt hij over het belang van het juiste glas (geur bepaalt namelijk voor een grote deel de smaak) en over ‘kerkvensters’: de sporen die de wijn achterlaat als je het glas even schuin gehouden hebt.

Bij de tocht door de historische gebouwen hoort ook een bezoek aan de wijnkelders, waar door de populariteit van de wijn steeds minder opgeslagen ligt. Hempel: “We bewaren steeds minder wijn, omdat het direct opgedronken wordt. Ik help daar zelf ook wel aan mee: Waarom zou ik deze heerlijke wijn laten liggen voor mijn kinderen, terwijl ik er ook nu van kan genieten?”.

Hij laat ook zien waar de wijn gemaakt wordt. De apparatuur die daarvoor gebruikt wordt is geheel aan de tijd aangepast. Eén ding verandert echter niet: de kurk. “We zouden makkelijker een kurk van kunststof kunnen nemen, maar dat wordt niet geaccepteerd door de consumenten uit Italië en Frankrijk. Italianen en Fransen kunnen niet zonder hun kurk. Daar is het ontkurken van de fles (hij maakt draaiende beweging – SL) een ritueel, evenals het ruiken aan de kruk alvorens de eerste druppels uit te schenken.”

Beeld van de productie in Klooster Neustift: Kurken zullen voorlopig nog niet verdwijnen.

Beeld van de productie in Klooster Neustift: Kurken zullen voorlopig nog niet verdwijnen.Foto: Elkedagvakantie

Wat kun je nog meer doen in deze regio?

Behalve wijnproeverijen en het bezoeken van het historische klooster Neustift is er veel meer te doen in deze regio die op ruim 1000 km afstand van Utrecht ligt.

  • Vlakbij het klooster ligt Weingut Tenuta Köfererhof, waar je naast het proeven van de wijn uit de regio ook heerlijk kunt eten. Ze hebben er verschillende kastanje-recepten die gepresenteerd worden met Schuttelbrot, het keiharde naar anijs smakende brood specifiek voor deze regio.
  • Nieuw sinds 2013 en een eldorado voor iedereen die van geitenkaas houdt is Capriz, dat zich afficheert met ‘shop.bistro.vinothek.museum’. Het prachtige complex in Vintl oogt van binnen en buiten modern. Dankzij een lokale investeerder kon het gebouwd worden. Het is bedoeld om de eigenheid van de regio te versterken en duidelijk te presenteren aan toeristen. Daarom is alles ook 3-talig in het gebouw. Dus niet alleen Italiaans en Duits, maar ook een Engelse toelichting bij elk onderdeel.
  • In deze streek loop de 60 km lange Keschtnweg of Sentiero del Castagno. Elk jaar in oktober en november zijn er allerlei feesten rond de kastanje. Deze culinaire hoogstandjes laten zich prima combineren met een sportieve prestatie overdag.
  • Voor mensen die sportief zijn aangelegd is er overdekt zwembad Acquarena. En voor mensen die hun ‘klim-skills’ willen oefenen, voordat ze echt tegen een bergwand op gaan is er sinds kort de Vertikale, een klimcentrum waar 67 mensen tegelijkertijd omhoog kunnen. Wie liever gaat fietsen kan dat onder begeleiding doen en leren bij Brixbike.it
  • Er zijn bij Brixen ook wintersportmogelijkheden. Met de Plose Seilbahn kun je naar een regio op 2500 meter hoogte, waar 50 km aan pistes te vinden is. (Het seizoen begint hier op 7 december 2013). Overigens is de gondel in de zomer ook te gebruiken om naar het startpunt te gaan van een netwerk aan wandelingen door de bergen. Uitrusten kan dan in het bergrestaurant met een 360 graden uitzicht. Je kunt in deze regio de Dolomiti Superski-pas aanschaffen, waarmee je voordeliger op meerdere plekken in de regio om hoog kunt.

Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van Buro Six, regio SudTirol en KLM. Voor deze reportage hebben we overnacht in City Hotel Tallero in Brixen. Een geheel gemoderniseerd hotel, dat een handige uitvalsbasis is voor wintersporters en shoppers, omdat de stad Brixen een rijk winkelaanbod biedt. Overigens hadden we hoop dat we met ons eerder in Nederland afgesloten Netflix-account hier de Italiaanse tv konden ontwijken om naar onze eigen series te kijken. Dat blijkt echter niet te werken: de browser herkent dat je in Italië zit, waarvoor Netflix de rechten niet geregeld heeft. Gegeten hebben we in restaurant Der Traubenwirt, dat een uitgebreide wijnkaart heeft.

Lees ook:
Kastanjefeest in Italië [VIDEO]
Bye bye shoes

Om een idee te geven van de pracht in de kerk van het klooster Neustift heb ik deze panoramafoto gemaakt.

En dit is de regio waar we het over hebben:

Grotere kaart weergeven

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.