Ontdekkingsreizigers gevraagd voor Waterloopbos

Het bescheiden bezoekerscentrum, informatiepanelen overal onderweg om kennis over de objecten en de natuur op te doen en veel bankjes. Foto: Sander Lindenburg

Het bescheiden bezoekerscentrum, informatiepanelen overal onderweg om kennis over de objecten en de natuur op te doen en veel bankjes. Foto: Sander Lindenburg


Het moet een speeltuin geweest zijn voor ingenieurs en bouwkundigen, dat denk je als je door het Waterloopbos bij Marknesse in de Noordoostpolder loopt. Her en der in het uitgestrekte bosgebied zijn sluizen gebouwd, meertjes aangelegd, havens in het klein, golfmachines geplaatst. Als de techneuten er hetzelfde blije gevoel bij hadden als toen je vroeger op de kleuterschool met de waterbak mocht spelen, dan moeten ze een fantastische baan gehad hebben.

Van 1952 tot 2002 heeft het Waterloopkundig Laboratorium het Waterloopbos gebruikt om proeven te doen op het gebied van de waterhuishouding. Bij elke opdracht werd een proefopstelling op schaal in het bos gebouwd. Zo zijn in dit bos de Deltawerken berekend en ontworpen, maar ook de havens van Lagos en Vlissingen. Met de komst van de computer werden de schaalmodellen in het bos overbodig en inmiddels heeft de natuur zijn greep gekregen op de restanten. Nu is het bos eigendom van Natuurmonumenten, die het bos opengesteld heeft voor het publiek. Sinds 2013 is het bos een Rijksmonument, nadat er aanvankelijk plannen waren om bungalows in het bos te bouwen. In het voorjaar van 2015 hebben Natuurmonumenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een samenwerkingsovereenkomst getekend om te komen tot een masterplan voor een herstel- en ontwikkelingsprogramma. Dus wie zich nog even ontdekkingsreiziger wil voelen kan beter niet te lang wachten om af te reizen naar deze ‘jungle van Flevoland’.

Onder de foto's van dit object in de glorietijd en hoe het er nu uitziet.

Onder de foto’s van dit object in de glorietijd en hoe het er nu uitziet.

Wie de witte-route door het bos volgt – een wandeling van een uur – komt langs de belangrijkste objecten. Het moet gezegd dat het een beetje vervreemdend werkt om de bouwwerken die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld bij de strijd van Nederland tegen het water overwoekerd te zien. Alsof je ruïnes ontdekt van een verloren gewaande beschaving. En belangrijk: eerst even naar het toilet in het bezoekerscentrum Waterloopbos, want van het constante water gekletter onderweg wordt de aandrang groot…

Informatie:

  • Het bezoekerscentrum Waterloopbos is te vinden aan de Voorsterweg 36, Marknesse.
  • Er zijn maar liefst 11 gemarkeerde wandelingen, variërend in lengte van 1 tot 10 km. Er zijn 2 geheel verharde routes (1,8 en 2,5 km) geschikt voor rolstoelen.
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Maar er is ook een hondenlosloopgebied.
  • Er loopt een ATB-fietsroute van 22 km door het bosgebied.
  • Het is mogelijk nabij te kamperen op natuurkampeerterrein De Stiente nabij het beheerskantoor en dat is open van 1 april tot 1 november.

Hier onder kun je jezelf in de rondte kijken bij een van de objecten in het bos.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.