Gouden tip voor Boedapest-bezoekers

Uitzicht op Boedapest. Foto: Elkedagvakantie

Noem een meer dat veel rustiger is dan het Balaton-meer en dat maar op een half uur rijden van het centrum van Boedapest ligt? Antwoord:  Het meer van Velencei (Velence). Wij vonden daar dankzij een tip van een collega (dankjewel nog Johnny!) een bijzonder rustige camping, waar ruimte zat was in het hoogseizoen en we op 10 meter van het zwemwater afzaten.

Camping Panorama in Velence is wel een verhaal apart. We hebben het niet geverifieerd, maar het lijkt ons zonneklaar dat dit een plek was waar ‘tout Budapest’ naar toe moest in de vakantie tijdens het communistische bewind, dat nog maar ruim twintig jaar geleden ten einde kwam. De nummering van de plekjes loopt maar liefst op tot 5125. Nu is daar – in het hoogste hoogseizoen waarin heel schoolgaand Europa vakantie heeft – nog geen 20% van bezet.

De matig Engels sprekende receptioniste reageerde dan ook heel verbaasd toen ik telefonisch vantevoren vroeg of ik ook een plekje moest reserveren: We hebben altijd plek genoeg (of in haar woorden: ‘We have always spots free’). Het maakt ze dan ook niet uit welke plek je neemt (je hoeft je nummer ook niet te melden). Het is in feite een gespiegeld terrein met drie toiletgebouwen. Gezien vanaf het water is het rechtste terrein nauwelijks in gebruik (er staan een paar vissers, die zich hier naar hartenlust kunnen uitleven). Het toiletgebouw dat daar bij hoort is met hekken afgesloten. Binnen is het een bouwval.

Het middelste gebouw stinkt naar een varkenshok. Daar kun je alleen de toiletten van gebruiken. Het linker terrein is duidelijk al onderhanden genomen. Het toiletgebouw is helemaal vernieuwd, er zijn lekker warme douches, er zijn zit-wc’s met papier, afwasplekken, wastafels. Dat linker terrein heeft ook een paar trekkershutten en een tiental nieuwe chalets, die vreemd genoeg geen van allen in gebruik zijn. Rond het receptiegebouw is gratis wifi voor internet voor de gasten.

In het meertje is met boeien een zwemdeel met boeien afgezet. Ben je daar voorbij wordt het snel dieper. Toch zwemmen daar vaak mensen. Er zijn ook watersporters en vissers op het meer. Hoewel natuurlijk veel kleiner dan het Balanton-meer is het hier aangenaam rustiger. En een heel groot pluspunt: Je bent echt in 30 minuten rijden in het hart van Boedapest. Ook voor bezoekers van het Sziget-festival zou het wat zijn om hier te staan, als ze rustig willen slapen. Kunnen ze overdag zo met de trein naar het festival.

Persoonlijk vinden we deze camping een gouden tip voor een bezoek aan Boedapest en Hongarije. Hieronder onze top 10 van dingen die je hier kunt ondernemen (we houden niet zo van oude gebouwen en kerken, zoals de ANWB-gidsen altijd aanbevelen, dus die komen nauwelijks in het rijtje voor).

  1. Je kunt een rondwandeling door het centrum van Buda + Pest (het zijn van oorsprong twee steden, maar dat wist je toch al?) maken. Als je met de auto gaat kun je je routeplanner instellen op het winkelcentrum Mammut aan Lövőház utca 1 (Utca betekent straat overigens). Daar onder zit een hypermoderne parkeergarage, die (nog nergens gezien!) je nummerbord op het parkeerkaartje print. Voordat je aan je rondwandeling begint kun je hier eerst nog een kop koffie drinken bij de Starbucks of McDonalds in dit gebouw. Loop van daar in tien minuten naar de oever van de Donau en ga dan linksaf en de Margit-brug over. Vergeet dan niet halverwege het eiland Sziget aan te doen. Daar is bijvoorbeeld een mooie fontein die spuit op de maat van klassieke muziek (en even verderop is de plek waar het jaarlijkse Sziget-festival gehouden wordt dat 400.000 bezoekers vanuit heel Europa lokt). Daarna rechtsaf langs de parlementsgebouwen en dan kom je in een aantrekkelijk winkelgebied met allerlei grote winkels. Dan de Erzsébet-brug over en omhoog naar Buda-castle. Van daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. We wilden daar een ondergronds doolhof (Uri Utca 9) bezoeken, maar dat bleek door technische omstandigheden gesloten. Onderweg nog ergens een broodje gegeten en al met al tussen 10 en 16 uur een belangrijk deel van de stad gezien.
  2. Even buiten Boedapest lig het Memento Park. Daarin hebben ze 40 beelden uit het communistische verleden van het land verzameld. Dus Lenin begroet je bijvoorbeeld bij de ingang. Het idee is aardig, maar de uitwerking slecht. Gezien de meeste gasten buitenlanders zullen zijn (de Hongaren weten dit wel), zouden er bij alle beelden Engelse of Duitse teksten moeten staan en graag hadden we er ook  een foto bij gehad van de oorspronkelijke plekken waar de beelden hebben gestaan.
  3. Groot, groter, grootst. Het lijkt soms wel of de Hongaren geen maat weten te houden. Ze hebben in korte tijd gigantische nieuwe projecten uit de grond gestampt. Zoals Aquaworld Budapest. Een enorm zwemcomplex met elf spectaculaire glijbanen. We konden ons er makkelijk een hele middag vermaken en het jongste lid van ons gezelschap (12 jaar) maar met moeite weer mee naar buiten krijgen. Je krijgt bij de ingang een polsbandje waarmee je toegang krijgt tot een eigen kledingkluisje en waarmee je ook alles binnen kunt betalen (ijs, eten, ronddollen in een grote ballon op het water etc.)
  4. Aan de snelweg richting Boedapest ligt het Outlet-shoppingcentrum Premier. We hebben daar veel voordeliger Converse-schoenen en Levi’s gekocht. Kun je je makkelijk een paar uur vermaken. Wel geld mee natuurlijk!
  5. Anderhalf uur rijden verderop ligt het kasteel van Sümeg op een rare puist midden in een verder vrij vlak landschap. Daar worden riddershows gegeven, maar de tijden wisselen nogal. Toen wij er waren was het pas ’s avonds en daar hadden we geen zin om op te wachten. Enige voorbereiding via internet is dus wel gewenst. De terugweg gingen we vrijwel helemaal langs het Balaton-meer. Een leuk schouwspel al die campings en toeristische dingen bij het water.
  6. Verder (niet zelf gedaan, maar lijkt wel aardig): Het House of Terror Museum over de het totalitaire regime met bijbehorende terreur en spionage in Hongarije.
  7. Het Top Secret Hospital in the Rock. Dit is een bunker die tot 2002 geheim gehouden is en waar de toppolitici zich in schuil konden houden ten tijde van een atoom-oorlog. Nu te bezichtigen.
  8. De dierentuin van Boedapest, een van de oudste van Europa.
  9. Het staatscircus dat in de zomer optreedt, wel eerst even de site checken: www.fnc.hu
  10. Het laser-theater, waarbij een show gegeven wordt op andere de muziek van Michael Jackson (daar zijn ze hier kennelijk nogal een fan van, want we zagen in de stad nog een herdenkingsboom voor de een paar jaar geleden overleden Amerikaanse zanger).

Mocht je zelf nog andere tips hebben voor Boedapest-gangers wil je die dan achterlaten in het reactieformulier onder dit artikel?

Even buiten Boedapest is een beeldenpark waar allerlei uitingen uit de communistische tijd verzameld zijn. Foto: Elkedagvakantie

Meer foto’s van deze reis naar Boedapest staan op Flickr.

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.