Historische Zwitserse hotels

Sneeuwplezier in Zwitserland. Foto: Elkedagvakantie

Sneeuwplezier in Zwitserland. Foto: Elkedagvakantie


Wie geniet van oudheid én bergen kan deze link volgen. Hierop zijn alle bijzonder hotels in Zwitserland verzameld. Eentje als voorbeeld? Neem Hotel Bella Lui, dat krijgt deze beschrijving: “Boven een bergmeer, direct aan de rand van het bos, met vrij zicht op de Alpen. Het traditionele hotel uit de jaren 30 werd telkens weer met liefde voor het detail gerestaureerd. De meeste kamers op het zuiden hebben een balkon. Een grote zaal en Walliser keuken, desgewenst speciale menu’s en diëten. Prima locatie voor wintersport en zomeractiviteiten. Anno 1930 werd het statige hotel in Bauhausstijl gebouwd. Bella Lui betekent „mooi licht“, en dat word je in de lichte ruimtes wel gewaar. Het oorspronkelijke luxesanatorium werd door Rudolf & Flora Steiger-Crawford ontworpen en geldt als richtinggevend gebouw van het Bauhaus. Enkele originele meubels zijn bewaard gebleven en in de salon bijeengebracht. Het hotel kreeg hiervoor de Icomos-onderscheiding.”

Winnaar 2012
De Zwitserse afdeling van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) heeft het Kurhaus Bergün in het kanton Graubünden uitgeroepen tot Historisch Hotel 2012. Het uit 1906 stammende Jugendstilhotel heeft de prijs gekregen dankzij de zorgvuldige manier waarop de restauratie met behoud van het unieke historische karakter is uitgevoerd.

Hoewel het Kurhaus in 1906 als Grand Hotel werd geopend, moet je er geen hedendaagse luxe verwachten. Wel een fraai behouden Jugendstilinterieur met enkele moderne accenten. De gerenoveerde kamers zijn eenvoudig en beschikken deels over eigen douche of bad, vaak een balkon, en in ieder geval hebben ze allemaal uitzicht op de bergen. Net als de knusse bar en stijlvolle eetzaal stralen ze natuurlijke charme uit. De voormalige balzaal en de oude keuken worden gebruikt voor feesten en partijen.

Gered van de ondergang
Na een kommervolle periode werd het Kurhaus in 2002 gesloten en dreigde nooit meer als hotel open te gaan. Een groep stamgasten richtte vervolgens een NV op. Met de hiermee verkregen financiële middelen werd het pand stap voor stap in oude luister hersteld. Sinds 2009 wordt het hotel geleid door het enthousiaste jonge directiepaar Maya en Christof Steiner, die het herboren Kurhaus nieuw elan geven.

Zomer- en winterbestemming
Niet alleen het hotel op zich, maar ook de ligging is uniek. Bergün is een authentiek bergdorp aan de beroemde Albulaspoorlijn, onderdeel van het Unesco-werelderfgoed Rhätische Bahn Albula-Bernina. Dankzij de ligging in het grootste regionale natuurpark van Zwitserland, Parc Ela, is het dorp in de zomermaanden een prima uitvalsbasis voor wandelaars. ’s Winters een klein-maar-fijnbestemming voor alpine skisport, winterwandelen en vooral ook eindeloos sleeën. In 2012 wordt in Bergün een treinmuseum geopend. Meer informatie: www.kurhausberguen.ch, www.icomos.ch, www.MySwitzerland.com/brochures

De foyer van Kurhaus Berguen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.