Antwerpen in tien tips

Tijdens ons bezoek van twee dagen sneeuwde het vrijwel de hele tijd, maar dat drukte de pret niet.
Tijdens ons bezoek van twee dagen sneeuwde het vrijwel de hele tijd, maar dat drukte de pret niet.

Raadsel: Wat is de stad waar we 50 keer doorheen zijn gereden en nog nooit geweest waren? Antwoord: Antwerpen! Gezien het aantal reizen dat we naar Frankrijk en Spanje gemaakt hebben moeten we minstens (heen en terug) vijftig keer door de Belgische metropool gereden zijn. Over de beruchte rondweg dan wel te verstaan. Door het verlaagde wegdek zie je niet veel van de stad zelf. En daardoor hebben we al die jaren veel gemist.

Waarom nu dan ineens wel? De reden dat we naar België afreisden was een prijsuitreiking van de site Netties voor een andere site. Meteen maar een weekendje van gemaakt. We boekten ons verblijf via Hotels.com (na natuurlijk eerst hun prijs nog vergeleken te hebben met die op de site van het hotel zelf). We kozen voor het Hilton Hotel, omdat dat mooi centraal in de stad ligt en bovendien een imponerend historisch bouwwerk is. Parkeren kan volop in de nabij gelegen parkeergarages, maar wie daar geen geld aan uit wil geven kan via de receptie van het hotel een locatie aangewezen krijgen op 20 minuten lopen aan de Schelde. Aan een deel van de oever kan daar gratis geparkeerd worden.

Om meteen maar tot een conclusie te komen. Antwerpen is zeker voor Nederlanders (ruim een uur rijden vanaf Utrecht) een aantrekkelijk uitje. Het is een waar winkelparadijs! Niet alleen zijn de grote merken in de winkelstraat van de stad te vinden, maar er zijn ook talloze zijstraten en andere wijken (veel meer dan in Nederland in steden van soortgelijke grootte) enorm veel winkels te vinden. Daarbij ook specialistische zaken, zoals bijvoorbeeld stripwinkels. En het eten en drinken is prima en van allerlei prijsniveaus te vinden. Daar bovenop komen dan de historische panden en een aantal interessante musea. Ter voorbereiding op deze trip maakten we gebruik van de apps: Tripomatic en CityMaps2Go.

Ons bezoek leidt tot onderstaande tip top 10 (in willekeurige volgorde):

 1. Woonhuis van schilder Rubens – In 1610 kochten Peter Paul Rubens en zijn vrouw Isabelle Brant een huis met grond aan de Wapper.
Bezoek aan het huis van Rubens en bezichtiging van zijn werk.
Bezoek aan het huis van Rubens en bezichtiging van zijn werk.

De kunstenaar zou de woning vergroten met een halfronde beeldengalerij, een ruim atelier, een tuinportiek en een tuinpaviljoen. Hij vond hiervoor inspiratie in de Romeinse oudheid en de Italiaanse Renaissance. Rubens en zijn gezin woonden uiteindelijk ruim 25 jaar in dit decor.

 • De Grote Markt van Antwerpen – Aan de Grote Markt van Antwerpen is het imposante gemeentehuis te vinden, maar ook verschillende historische gildehuizen én het VVV-kantoor. Vreemde ervaring is dat mensen hier lukraak zomaar hun auto midden op het plein mogen parkeren.
 • De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal  – Met haar noordertoren domineert deze kathedraal al vijf eeuwen het silhouet van de stad. De toren van de kathedraal is 123 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren in de Benelux. Om binnen te mogen rondkijken moet entree betaald worden. Er is wel een gratis toegankelijke gebedsruimte, waarmee je al een aardig beeld krijgt van het gebouw.
 • MAS, Museum aan de Stroom – Het MAS of Museum aan de Stroom is een museum in Antwerpen, dat in mei 2011 openging. De totale hoogte van het torengebouw bedraagt 62 meter en is daarmee een nieuw oriëntatiepunt in de stad. Het panoramazicht en de spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen van het gebouw zijn tot ’s avonds laat gratis toegankelijk en vormen zo een nieuwe toeristische trekpleister. Wie entree betaalt wordt getrakteerd op een rijk aanbod van verschillende onderwerpen: van de havenhistorie van de stad tot hoe de verschillende bevolkingsgroepen in Antwerpen omgaan met de dood.
 • Kasteel Het Steen – Op zich stelt het niet veel voor, maar het feit dat het het oudste gebouw van Antwerpen is maakt het wel weer
 • Het MAS met een heel gevarieerd aanbod.
  Het MAS met een heel gevarieerd aanbod.

  aardig. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf. In de 9de eeuw verscheen op de Werf een eerste nederzetting met aarden omwalling. Zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur.

 • Winkelstraat Meir – Hier zijn echt alle grote merken te vinden. Halverwege is ook het luxe shoppingcentrum ‘De Stadsfeestzaal’.
 • Eten in de ‘7 schaken’ – Pal naast het stadhuis is deze drank- en eetgelegenheid te vinden. Voor en na de raadsvergaderingen schijnen de politici hier ook te verpozen. En na wat wij van het menu geprobeerd hebben is dat geen verrassing. Heerlijke, eerlijke Vlaamse recepten, begeleid door een pot bier van eigen bodem maken het tot een aangenaam verblijf.
 • Strip-muurtekeningen kijken – Er zijn in totaal negen stripmuren te bekijken in de stad. Muurvast is de naam van het stripmurenproject in Antwerpen. Muurvast wil Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. Zij kiest grauwe, slecht onderhouden of zwaar betagde muren in de stad uit. De in Antwerpen geboren Willy Vandersteen en bedenker van de bekende Suske en Wiske-strip heeft uiteraard ook een muur gekregen.
 • Varen door het rioolstelsel/Ruihuis – Het is een uitdaging, maar je kunt vanuit het Ruihuis een maar liefst drie uur durende ondergrondse vaartocht maken door het rioolstelsel onder de stad. Onder begeleiding van een gids uiteraard. Het is echter (ook tegen betaling) eventjes rond te neuzen (!) in het rioolstelsel. Tien minuten in de stank en een blik om de hoek zijn dan voldoende. Wie wel voor de drie uur tocht kiest krijgt plastic kleding aan om te voorkomen dat de geur in je eigen kleren gaat zitten. En laarzen te leen.
 • Een stadswandeling maken – Bij het VVV-kantoor kun je een stapel gratis folders en boekjes krijgen (o.a. over ‘Waar te eten?’), maar ook voor 50 cent twee stadswandelingen kopen. Daarmee kun je zelf in een paar uur langs alle belangrijke attracties van de stad lopen.
 • En dan nog alle dingen waar niet aan toe zijn gekomen: De Zoo van Antwerpen, de Diamantbuurt, de buurt rond het Station, Vogeltjesmarkt, andere musea. (Doen we die de volgende keer…)

  Hier onder een impressie in beeld: foto’s, video, 360 graden foto.

  Er is voortreffelijk te eten in het Hilton Hotel in Antwerpen en het is niet duurder dan elders.
  Er is voortreffelijk te eten in het Hilton Hotel in Antwerpen en het is niet duurder dan elders.
  Het Steen, het oudste deel van Antwerpen.
  Het Steen, het oudste deel van Antwerpen.
  Met een ingenieus systeem kun je makkelijk een fiets huren.
  Met een ingenieus systeem kun je makkelijk een fiets huren.
  Kuifje memorabilia in de stripspeciaalzaak.
  Kuifje memorabilia in de stripspeciaalzaak.
  Muurschildering van Suske & Wiske
  Muurschildering van Suske & Wiske
  Panoramafoto van Antwerpen vanuit het MAS. Jammer van de sneeuwdag.
  Panoramafoto van Antwerpen vanuit het MAS. Jammer van de sneeuwdag.
  Wel lekker warm in het rioolstelsel onder de stad.
  Wel lekker warm in het rioolstelsel onder de stad.
  In de winkelstraat Muir zijn de grote merken te vinden.
  In de winkelstraat Muir zijn de grote merken te vinden.
  Winkelmogelijkheden volop in Antwerpen.
  Winkelmogelijkheden volop in Antwerpen.

  Onze video-impressie van Antwerpen

  No Responses

  Reageren

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.