Het BBQ-seizoen is begonnen!

In plaats van een rokjesdag (de dames van Elkedagvakantie.nl vonden het daarvoor ’toch nog echt te koud’) besloten we er een ‘kokjesdag’ van te maken, oftewel lekker kokkerellen met de barbecue op het balkon. Dus hiermee verklaren wij het BBQ-seizoen van 2015 officieel voor geopend.

Het mooie weer bood ons gelegenheid de nieuwe barbecue die we hebben voor het eerst in de praktijk te testen. Het is een Campingaz 1 Series Compact LX R. Hier voor hadden we er een van Cadac, maar die had toch wel wat minpunten. Het begon er al mee dat het randje water dat je er in moest laten lopen om de rookontwikkeling te voorkomen nooit werkte. Meestal omdat het onmogelijk was om de poten van het ding helemaal waterpas te zetten, zodat er toch altijd vet op de warme plaat viel. Plus dat het nogal een stellage was om op te zetten. En ook het aansteken was niet echt handig: Lucifer er bij, is ie nu aan? Kun jij het zien?

Onze nieuwe ‘vakantievriend’ biedt op dat vlak meteen flink een aantal voordelen. Door de deksel die er op zit wordt er minder rook verspreid, mede dankzij de ingebouwde geulen is er minder kans dat vet op de branders valt. Helemaal rookvrij barbecuen is natuurlijk een illusie en dat lukt hiermee dan ook niet. De deksel bevat een thermometer, die laat zien wat de hitte onder de kap is. Met die kennis en het gegeven dat het vlees dat er onder ligt daardoor ook beter en sneller rondom dichtschroeit wordt bereiding een stuk makkelijker. De worsten, hamburgers en kip-spiesjes komen dan ook uitstekend gebruind/gegaard en in een opmerkelijk kort tijdsbestek tevoorschijn.

Het aansteken was ook veel makkelijker, omdat er een piëzo-ontsteking ingebouwd is. De afwerking van het apparaat voldoet voor ons prima: Hij is klein en licht. Kan zo in een voorkist van de caravan mee als we deze zomer naar Frankrijk afreizen. En in tegenstelling tot de voorganger hoeven we dan niks op te bouwen voor ons avondeten. Hij laat zich oppakken en dragen aan de grote beugel, die ook perfect koel blijft tijdens het grillen, zodat je zonder je handen te branden kunt kijken of je eten klaar is. Tip voor zo’n ‘deksel-barbecue’: Doe dat niet te vaak, omdat je natuurlijk telkens bij het openen een boel warmte verliest.

Het compacte formaat maakt schoonmaken simpeler: Veel onderdelen kunnen zo in de vaatwasser gezet worden. Voor het interieur blijft nog steeds wat handwerk (sponsje met Jif) nodig, maar ook dit is een veel minder grote klus dan bij de voorganger. En dan is er bij dit ding ook nog zoiets als emotie. Het merk Campingaz roept onherroepelijk herinneringen op aan lang vervlogen vakanties samen met onze ouders. Immers, ook toen al ging de vertrouwde blauwe gasfles mee. Om te koken, maar ook (in kleinere vorm) om te zorgen voor licht op zwoele zomeravonden. Met een lekkere zomerse dis en een goed glas wijn erbij kan ook deze nieuwe Campingaz-telg bijdragen aan aangename herinneringen.

Deze test kwam tot stand met medewerking van Campingaz en Coleman. De adviesprijs voor de Campingaz 1 Series Compact LX R is € 129,99.

Onze test van de Campingaz 1 Series Compact LX R

Onze test van de Campingaz 1 Series Compact LX R

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.