Wilhelmshöhe nu ook Werelderfgoed

Wilhelmshöhe in Duitsland. Foto: Common Creative

Wilhelmshöhe in Duitsland. Foto: Common Creative


Duitsland is een Werelderfgoed rijker: het comité van het UNESCO-Werelderfgoed heeft de Wilhelmshöhe bij Kassel – het grootste op een heuvel gelegen park in Europa – als een uniek voorbeeld van Europese absolutistische bouwkunst opgenomen op de lijst van cultuur en natuur, die bijzondere bescherming verdienen. Tot de vele bezienswaardigheden van het park behoren o.a. de waterloopjes, het slot Wilhelmshöhe, de ruïne Löwenburg en het Hercules-standbeeld dat zo kenmerkend is voor de stad Kassel. Het vakantieland Duitsland heeft nu 38 UNESCO-Werelderfgoederen.

Vorige week zijn het medische boek van het klooster Lorsch en de Hemelschijf van Nebra op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO opgenomen. De UNESCO zorgt sinds 1992 dat documenten die van historisch belang zijn, voor de vergetelheid behoed worden. In het register zijn ook genomineerde werken samen opgenomen: het ‘Communistisch Manifest’ en het eerste deel van ‘Het Kapitaal’ van Karl Marx als Duits-Nederlandse vermelding en het grondwettelijke document ‘Goldene Bulle’ van 1356 als Duits-Oostenrijkse. Duitsland is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO nu met 17 bijdragen vertegenwoordigd.

“Met het park Wilhelmshöhe bij Kassel is aan de lijst van de UNESCO-Werelderfgoederen in Duitsland nog een belangrijk cultureel monument toegevoegd. Samen met het Werelddocumentenerfgoed vormen de wereldcultuur- en -natuurerfgoederen van de UNESCO een belangrijk bestanddeel van voor het culturele toerisme in Duitsland en dragen ze er wezenlijk toe bij dat het vakantieland Duitsland een uitstekend image heeft als aantrekkelijke culturele bestemming”, aldus Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT). Het vakantieland Duitsland behoort tot de meest populaire toeristische bestemmingen in Europa en staat volgens de IPK International in 2012 op de eerste plaats in de ranking van culturele reisbestemmingen voor de Europeanen. Onder alle wereldwijd beoordeelde 50 landen van de Anholt-GFK Roper Nation Brands Index staat Duitsland wat betreft de vraag naar cultuur prominent op plaats 5.

Themajaar 2014

De Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) wijdt met het thema ‘UNESCO-Werelderfgoed – duurzaam cultuur- en natuurtoerisme’ 2014 een eigen themajaar aan het UNESCO-Werelderfgoed. Hiermee komt dit onderwerp in het middelpunt van de wereldwijde media-aandacht. “Het UNESCO-Werelderfgoed is een sterk argument voor het culturele toerisme uit het buitenland en een belangrijk kwaltiteitswaarmerk”, vertelt Petra Hedorfer. Bij de marketing en promotie over de hele wereld werkt de DZT nauw samen met de vereniging UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V. en de Duitse UNESCO-commissie.

Zo worden bijvoorbeeld de tot het Duitse UNESCO-Werelderfgoed behorende kerken, kloosters, kastelen, parken, historische stadscentra, industriemonumenten en natuurlandschappen in twaalf talen uitgebreid op www.germany.travel/unesco gepresenteerd en met 360°-panorama’s, foto’s en video’s verlevendigd. Als voorbereiding op het themajaar ontwerpt de DZT een modern cultureel reismagazine, waarin de nadruk op de UNESCO ligt. Ook genereert de DZT extra content via social media. De DZT zond hiervoor in maart 2013 de blogger Gary Arndt die het blog ‘Everything Everywhere’ (www.everything-everywhere.com) schrijft, langs de UNESCO-Werelderfgoederen.

Hier ligt het park

Grotere kaart weergeven

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.