VW-bus: Reizen in een tijdmachine


Met ‘Heart of Gold’ van Neil Young uit de luidsprekers voelen we ons bijna een stel hippies terwijl we met de T2 Volkswagen camperbus over de dijk tussen Elburg en Harderwijk rijden. Nostalgie is ongetwijfeld ook de belangrijkste reden voor vakantiegangers om zo’n klassieker te huren. Vintage Road Trips in Amersfoort is er in gespecialiseerd. Je kunt er terecht voor ‘eendjes’, ‘kevers’, een historische Porsche of Vespa scooters. Allemaal voertuigen die misschien te duur zijn voor dagelijks gebruik, maar daarom des te leuker om er een korte vakantie of dagje uit mee te hebben.

Vintage Road Trips is dit voorjaar een samenwerking aangegaan met Staatsbosbeheer en door gecombineerde reizen aan te bieden wordt het gevoel van ‘puur’ en ‘vroeger’ versterkt. Voor dit verhaal werd een overnachting geboekt op Natuurcamping Drie, gelegen in de Veluwse bossen tussen Ermelo en Harderwijk.

Marken afgestreept

We begonnen de dag door koers te zetten naar het voormalig eiland Marken. Dat stond al een tijdje op ons lijstje. Gelukkig was het een koude doordeweekse mei-dag (zo zal het voorjaar van 2013 de geschiedenisboeken ingaan), zodat het er niet druk was. Marken blijkt wonderbaarlijk goed geconserveerd. Beter dan Volendam bijvoorbeeld. Op zich niet zo gek als je bedenkt dat de dam die het eiland met het vaste land verbindt pas in 1957 aangelegd werd. Rond de haven is normaal duidelijk de grootste toeristische concentratie, aangezien de houten huisjes daar een soort om-en-om bestemming hebben van horeca en souvenirwinkel.

Wie meer wil dan even ronddwalen in dit openluchtmuseum kan een bezoekje brengen aan het museum dat het dorp rijk is om daar geïnformeerd te worden over de klederdrachten die er een halve eeuw geleden gedragen werden of in de kerk kijken naar scheepsmodellen. Maar wij voelden meer voor een sportieve uitdagen en besloten de 11 km dijk van het eiland rond te lopen. Op weg naar de bekende vuurtoren van het eiland, gelegen op de uiterste punt, ver weg van enige bebouwing. Dit Paard van Marken, zoals de uit 1710 stammende vuurtoren genoemd wordt, is bekend van de luchtfoto’s als het in de winter weer eens ingeklemd ligt tussen een massa ijsschotsen. Na nog een kijkje genomen te hebben bij de hebben bij de Rozewerf, waar de tijd echt stil lijkt te hebben gestaan, tuften we met de VW-bus richting Veluwse bossen.

Hard werken

“Kijk, er staat een rood streepje bij de 100 km. Harder kan en mag ie niet”, zei verhuurder Rien Tilstra van Vintage

Rien Tilstra van Vintage Road Trips.

Rien Tilstra van Vintage Road Trips.

Road Trips bij ons vertrek. Dat laat de wagen ook merken. Je hebt soms het idee dat je aan het roer van een schip zit. Mede door de harde windvlagen zwabbert hij zo nu en dan en moet je alle aandacht er bij hebben. Het voertuig stamt volgens het kenteken uit 1978 en hoewel vrijwel alles gereviseerd is (‘de motor is helemaal vernieuwd’) wordt je als automobilist echt dertig jaar terug in de tijd geworpen. Airco, stuurbekrachtiging, knipperlichten die na de bocht uitgaan, ruitenwissers met interval, het zijn allemaal nog onbekende begrippen in die tijd.

Tilstra (29): “Het gaat om het gevoel. Je rijdt in een bijzonder voertuig. Mensen kijken je na als je langskomt”. En daar heeft hij gelijk in. Er is een groep fietsende scholieren die ons al van ver zag aankomen, die speciaal stoppen om bij het passeren met hun mobieltjes een foto te maken van onze gele bus. Ook het vrolijk zwaaien en nakijken door een bromfietser valt ons ten deel.

Rien Tilstra en zijn compagnon Mark Hukema (33) zijn in 2006 met het bedrijf begonnen. De basis werd al rond hun 18e gelegd, toen ze samen met een klassieke Eend voor een vakantie naar Frankrijk gingen. “Het viel ons op hoe enthousiast mensen reageerden op die auto. Ook Fransen, die ons spontaan herinneringen kwamen vertellen van de mooie vakanties die ze ooit met zo’n Deux Chevaux maakten”. Na een lening van hun beider ouders (‘elk 15.000 euro’) starten de twee mannen hun bedrijf met vijf Eendjes. “Maar dat bleek al snel te weinig om een renderende onderneming mee op te zetten”. Inmiddels hebben de twee tientallen voertuigen en twee vestigingen: een in Amersfoort en een in de Provence in Frankrijk. De uitbreiding naar Frankrijk blijkt een slimme zet. “Met een goedkope ticket vlieg je zo naar het zuiden, om daar dan bijvoorbeeld drie weken in een busje rond te trekken”.

Avontuurlijke bossen

Maar ook in Nederland zijn mogelijkheden genoeg om een avontuurlijke vakantie te hebben. “We zijn heel blij met de samenwerking met Staatsbosbeheer. Mensen kunnen nu een compleet pakket boeken en wij bieden een overnachting zoals wij vinden dat die past bij deze voertuigen. En je kunt wel naar de Ardennen of Noord-Frankrijk rijden, maar dan ben je een hele tijd onderweg, terwijl het weer meestal hetzelfde is. Wij hebben hier ook prachtige bossen en een mooie kuststrook”.

De Staatsbosbeheercamping blijken ook een aangename ontwikkeling doorgemaakt te hebben. Uit eigen herinnering kennen we de Spartaanse basics nog. De kampvuurplaats (iedereen mag zagen en vuurtje stoken) is er gelukkig nog, maar er zijn nu wel moderne wc’s, warme douches en elektriciteitspalen bij de plekken. Het aanmelden gaat ook heel modern. Je reserveert je plek vantevoren via internet en op de camping zelf kun je je via een paal aanmelden, waarna je naar believen een plekje kunt uitkiezen. Mocht er iets mis gaan in dat proces kun je ter plekke bellen met de boswachter, maar op de natuurcamping in Drie gaat dat echter niet op. Het blijkt een van de weinige ‘witte plekken’ in Nederland te zijn als het om mobiele telefonie gaat. We hebben er geen ontvangst. Staatsbosbeheer gebruikt dat zelf op zijn site als promotie: “En u weet zeker dat u rust heeft, want u heeft hier zelfs geen telefonisch bereik…”

Hutten bouwen

De camping in Drie is een prachtig plekje. Kinderen kunnen via de achteruitgang het bos in en mogen daar buiten de gebaande paden hun hutten bouwen. Gezien de verschillende bouwsels die er staan wordt dat veelvuldig gedaan. Een ander groot pluspunt van deze camping is restaurant Boshuis Drie, op loopafstand. We hebben daar genoten van een prima aspergemaal. Een aangename bediening en redelijke prijzen.

Het bedrijf Vintage Road Trips, dat volgens Tilstra in Nederland ‘maar drie serieuze concurrenten heeft’, heeft een gemêleerd klantenbestand. Het zijn niet alleen juffen en meesters die voor hun teambuilding-dag een stel Eendjes met picknickmanden huren, maar ook bijvoorbeeld Belgische echtparen die naar Amersfoort afreizen om van daaruit in een T2 de Zuiderzeeroute te rijden.

De vuurtoren van Marken.

De vuurtoren van Marken.


Marken drijft vrijwel geheel op toerisme. Zelfs op een rustige dag hoor je nog Amerikaans en zie je Japanners.

Marken drijft vrijwel geheel op toerisme. Zelfs op een rustige dag hoor je nog Amerikaans en zie je Japanners.


Water koken in de camper.

Water koken in de camper.


De overnachting in de camper op de Natuurcamping in Drie.

De overnachting in de camper op de Natuurcamping in Drie.

Reacties

  1. Ben Leeflang
  2. Sander

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.