Bye bye shoes!

Eind van een schoenenleven in Tirol.

Eind van een schoenenleven in Tirol.


COLUMN – Als ik met de auto ergens ben aangekomen, dan geef ik hem een klopje op de schouder (lees: dashboard) en zeg: Goed gedaan! Er zullen mensen zijn die het raar vinden dat ik een ziel toedicht aan dingen. Hoe het komt ik weet het niet, maar ik kan gewoon niet anders als zo’n wagen je duizenden kilometers verder naar Rome gereden heeft met 7 personen er in.

Maar mijn ‘afwijking’ gaat verder dan met de auto. Afgelopen weekend moest ik voor de terugreis vanuit Italië mijn tas inpakken. Ik had er voor gekozen om alleen met handbagage te reizen. De dag voor het vertrek had ik de hele dag met mijn wandelschoenen gelopen. Ik wist dat ze niet meer 100% waren, maar onder droge omstandigheden maakte dat niet uit. Er zat namelijk al lange tijd een gaatje in de zool. Aangezien het die wandeldag de hele tijd regende kwam ik met een drijfnatte sok terug in het hotel. De schoenen opnieuw dragen in het vliegtuig zou niks worden: ze waren nog steeds nat én ze waren te groot voor de kleine tas. Wat te doen?

Aan mijn geestesoog trokken de fijne reizen voorbij die ik samen met deze schoenen gemaakt had. Een dagtrip waarbij we afdaalden in de Grand Canyon of wandelen over de Hadrian Wall in Schotland en zo nog tientallen memorabele momenten. Hoe kon ik die schoenen nu wegdoen? Een nadere inspectie van de zool leerde dat het gat nu toch echt wel groot was geworden en dat het materiaal ook wel erg buigzaam was geworden; een slecht teken voor wandelschoenen. Maar toen dacht ik: Als er leven zit in die schoenen, dan is er na jaren van plezierig en intensief gebruik toch geen mooiere plek dan ‘dood te gaan’ in de bergen van Süd Tirol in Italië? Beter dan tussen de conserven en ander huishoudelijk afval op de Hollandse vuilstort toch? Ze hebben nog een fijne laatste dag gehad, wandelend over het 60 km lange kastanjepad…

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.