Pracht en praal in kasteel De Haar

Pracht en praal in kasteel De Haar 9

De entree van Kasteel De Haar. Hier begint de rondleiding.

Als je zonder enige voorbereiding naar kasteel De Haar in Haarzuilens even boven Utrecht gaat – zoals wij hebben gedaan – dan heb je mogelijk een verkeerd beeld van dit gigantische pand. Het is inderdaad het grootste kasteel dat we in Nederland hebben en het heeft een rijke historie, maar uiteindelijk is het toch weer anders dan dat je dacht. Er heeft op deze plek altijd een kasteel gestaan en de eerste vermelding dateert uit 1391. De pracht en praal die het nu uitstraalt dateert echter van rond 1900, ver nadat de versterkingen nodig waren om vijandige ridders op afstand te houden. Nee, in feite was het het “zomerhuisje” van de rijke families Van Zuylen en De Rothschild.

Even een stukje historie: Via het huwelijk van Yosina van de Haar met Dirk van Zuylen kwam het kasteel in 1449 in het bezit van het geslacht Van Zuylen. Het kasteel werd regelmatig veroverd en verwoest, onder andere tijdens de Kabeljauwse twisten en door een orkaan die ook de Domtoren in Utrecht omver blies. Maar telkens werd het weer opnieuw opgebouwd.

Nazaat Etienne Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar erfde in 1890 het toen inmiddels tot een ruïne vervallen kasteel. Hij was vastbesloten zijn voorouderlijk domein in volle glorie te laten herrijzen. Het fortuin dat ingebracht werd door zijn huwelijk met Hélène de Rothschild, telg van een rijke Franse Joodse bankiersfamilie, maakt het mogelijk zijn dromen gestalte te geven. De beroemde bouwmeester Pierre Cuypers, die onder andere ook het centraal station in Amsterdam ontwierp, restaureerde het kasteel in neogotische stijl en voorzag het van modern comfort als warm en koud stromend water, elektriciteit en stoomverwarming. In die jaren zo bijzonder, dat zelfs het Nederlandse koningshuis er jaloers op was (althans dat zei de gids…).

Pracht en praal in kasteel De Haar 10

Kasteel De Haar.

Feiten:

  • Van 1892 tot 1912 is er bijna dag en nacht aan het herstel van het kasteel gewerkt.
  • De familie Van Zuylen woont in de buurt van het Belgische Brugge en gebruikt het kasteel (ook nu nog) één maand per jaar. Dan is het ook dicht voor het publiek.
  • Bekende gasten tijdens de zomerfeesten van de baron waren onder andere Brigitte Bardot, Roger More en Maria Callas.
  • Oorspronkelijk lag er een dorpje in de buurt, maar dat vond de baronnes vervelend, zodat het héle dorp een kilometer verplaatst is en daar opnieuw opgebouwd!
  • Op de plek van het dorp werd een park in de Engelse stijl aangelegd. Om niet met kleine boompjes te beginnen werden bomen van dertig tot vijftig jaar oud van elders in de provincie Utrecht gehaald en in het park gepland.
  • Je kunt alleen met een rondleiding van 60 minuten door het kasteel. Op zich wel logisch, omdat er veel kunst (nog eigendom van de Van Zuylens) in staat. Het kasteel wordt sinds 2000 beheert door een stichting, terwijl de uitgestrekte landerijen overgedragen zijn aan Natuurmonumenten.
  • Op het terrein is een doolhof. “Niet echt simpel”, aldus twee 12-jarigen die de proef op de som namen.
  • Minpuntjes: Lange wachtrij bij de kassa (2e pinksterdag 2011), te weinig horeca, te weinig prullebakken, 3 euro apart betalen voor parkeren (doe dat dan gewoon bij het kaartje op…)
  • Zie voor actuele toegangsprijzen en soms gratis toegang: www.kasteeldehaar.nl
  • Meer foto’s staan hier.

Hier onder een 3D-filmpje van Kasteel De Haar (brilletje nodig om te kijken)

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.