Parc Sandur niet alleen voor visfanaten

De entree van Parc Sandur, dat zowel door de bewoners van de 400 recreatiewoningen als door de 800 permanente bewoners gebruikt wordt. Rechts het zwembad.

De entree van Parc Sandur, dat zowel door de bewoners van de 400 recreatiewoningen als door de 800 permanente bewoners gebruikt wordt. Rechts het zwembad.FOTO’S: Sander Lindenburg


Aan de overkant van ons kanaaltje had zich een Brabants gezin gevestigd. In hun bungalow woonden tijdelijk een opa, een vader en moeder en twee zoontjes. En opa zou die kleintjes wel even leren hoe ze moesten vissen. Liggend in de zon op het terras van onze bungalow kostte het wel moeite om het lachen in te houden toen de grootvader in ‘ronde’ Brabantse vloeken het haakje uit zijn duim haalde, dat daarin terecht kwam bij een eerste demonstratie aan zo’n ukkie hoe hij het aas (‘beschuit met wat vet’) aan het uiteinde van zijn hengel moest hangen.

Welkom in Parc Sandur. Een verrassende waterwereld in een verder troosteloos en vlak landschap. De plaatselijke politici moeten een inval van genialiteit gehad hebben toen ze al in 1993 kwamen met het ‘bestemmingsplan Emmen,waterrecreatiegebied Emmen- Zuid’. Zo werd het omschreven: ‘Hoofddoel van dit plan is het creëren van een verblijfsklimaat voor korte en langere vakanties in de directe omgeving van de kern Emmen.(…) In 1995 is gestart met de aanleg van het park. De realisatie van de circa 800 woningen en diverse recreatieve voorzieningen is inmiddels grotendeels uitgevoerd. (…) In dit plan wordt telkens de benaming Parc Sandur gehanteerd. Dit omvat zowel het deel voor permanente en niet-permanente bewoning als het waterrecreatie- en groendeel van het gebied. (…) Het plangebied beslaat circa 420 hectare…en ligt 5 km van het centrum van Emmen’.

Tot 's avonds laat wordt er gevist in dit park.

Tot ’s avonds laat wordt er gevist in dit park.


Giethoorn in Drenthe

Wie nu een bezoek brengt aan Parc Sandur brengt waant zich in een soort Giethoorn. Liefelijk in het landschap gedrapeerde vakantiewoningen in verschillende stijlen. Iedereen kijkt uit op het water, zo is de stelling. Sommige woningen hebben eigen aanlegsteigers. Er zijn eilanden en bruggetjes. En er is een groot meer. Aan één kant hebt je een gewone woonwijk en aan de andere kant staan de recreatiewoningen. In het midden is een recreatiecentrum met horeca, zwembad en een supermarkt die 7 dagen per week open is. Te gebruiken door toeristen én eigen inwoners.

Veel vissen

Aanvankelijk was Parc Sandur eigendom van Landal, wat nu nog blijkt uit het (te kleine) overdekte zwembad. In 2011 is het park overgenomen door Center Parcs. Het is een move die het recreatiebedrijf wel vaker gedaan heeft elders. Het park is een eldorado voor vissers, die er op hun eigen fora onder andere over schrijven: “Ik ben daar een aantal keren geweest. Heel wat gevist ook! Vangsten genoeg, alleen het water is erg troebel. Ik heb dagen geblankt maar ook dagen rond de 10 vissen. Hotspots op het park zelf: bruggen, rietkragen en vooral het stuk vanaf de rotonde tot aan de ingang is voor mij goed geweest. Je zou ook een bootje kunnen huren met een fluistermotor, dat is wel duur vind ik, maar levert meer vis op.” Het water is overal zo’n 1 tot 2 meter diep en in de grote zandafgraving wel tot 10 meter diep. Er zijn karpers en verder witvis te vangen. Center Parcs promoot zeer terecht zelf de vismogelijkheden van het park.

Kleine kinderen

Maar als je nu niet van vissen houdt? Dan is het een park voor vooral ouders met kinderen tot 10 jaar. Er zijn veel speeltuinen (mooie springkussens) en het zwembad is groot genoeg (met 1 grote glijbaan) om kinderen tot die leeftijd gedurende meerdere dagen te kunnen vermaken. Verder zijn de meeste attracties in de regio ook vooral op die leeftijd afgestemd. Voor de ‘groten’ is er wel een aantrekkelijk nieuw winkelcentrum in Meppen, vlak over de grens in Duitsland.

Het centrum van het Duitse plaatsje Meppen. Niet zo groot en weinig historie.

Het centrum van het Duitse plaatsje Meppen. Niet zo groot en weinig historie.

De gebouwen die in Meppen staan zijn wel mooi opgeknapt. Meer aantrekkingskracht op ons reisgezelschap had echter de grote shoppingmal MEP.

De gebouwen die in Meppen staan zijn wel mooi opgeknapt. Meer aantrekkingskracht op ons reisgezelschap had echter de grote shoppingmal MEP.

Wat kun je er in de buurt doen?

Conclusie: We geven dit vakantiepark vier van vijf sterren (het zwembad kan en moet beter). We hebben er heerlijk gegeten. De asperges uit de regio zijn aan te bevelen. De redactie van Elke Dag Vakantie.nl verbleef in mei 2014 op eigen kosten een weekend in Parc Sandur.

We hebben in de omgeving gewandeld. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen uitgezet. Die zijn door de ondergrond (nat) weinig verrassend uitgezet: Je wandelt veel vierkantjes.

We hebben in de omgeving gewandeld. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen uitgezet. Die zijn door de ondergrond (nat) weinig verrassend: Je wandelt veel vierkantjes.

Lopen over de 'grote stille heide' kan wel lekker rustgevend zijn.

Lopen over de ‘grote stille heide’ kan wel lekker rustgevend zijn.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.