Benidorm eert ‘bikini-burgemeester’

Sinds het optreden van de ondernemende burgemeester is de bikini niet meer weg te denken van de Spaanse kust.

Sinds het optreden van de ondernemende burgemeester is de bikini niet meer weg te denken van de Spaanse kust.


Hij was de man niet alleen de man die het vissersplaatsje Benidorm op de kaart zette als een vakantieoord voor miljoenen toeristen, dankzij zijn inzet werd de bikini gemeengoed langs de Spaanse stranden. Pedro Zaragoza Orts was burgemeester van Benidorm van 1950 tot 1967. Zijn belang voor de toeristenindustrie in Spanje wordt belicht in de film ‘Bikini; Una Historia Real’, die onlangs uitkwam.

Pedro Zaragoza Orts schreef geschiedenis door in 1953 op zijn Vespa scooter naar dictator Franco in Madrid te rijden, om toestemming te vragen voor het dragen van bikini’s op de stranden van Benidorm in het destijds strenge Katholieke Spanje. Ook zijn visie om torenhoge flats en brede boulevards aan te leggen was destijds revolutionair.

War of the bikini
Door middel van ludieke marketing acties wist hij de badplaats al snel op de kaart te zetten en werd het daardoor een van de populairste zoncharter-bestemmingen in Spanje. De Spaanse icoon van de toeristenindustrie wordt nu geëerd in de nieuwe film ‘Bikini; Una Historia Real’ van regisseur Oscar Bernàcer waarin de bewogen ‘The War of the Bikini’ episode verhaald wordt. Op het jaarlijkse filmfestival voor korte films in de Spaanse stad Medina del Campo deze maand ontving Bikini een gouden prijs. Nadere informatie over Benidorm via nl.visitbenidorm.es.

Naar zeggen werd de eerste bikini waarbij de navel te zien was ontworpen door de Franse auto-ingenieur Louis Reard en voor het eerst getoond in 1946 op een catwalk in Parijs. Hij noemde het bikini, naar het gelijknamige eiland in de Stille Oceaan waar Amerika ooit kernproeven nam. Hij vermoedde dat zijn schaarse badkleding ontwerp eenzelfde ophef zou veroorzaken.

Guardia Civil
Is de bikini nu de gewoonste zaak van de wereld, in de periode van Franco werd het allesbehalve getolereerd in het zwaar katholieke Spanje. Over straat wandelen in je bikini kwam je op een boete te staan door de Guardia Civil. Mede vanwege het aangename klimaat en zijn mooie zandstranden realiseerde Zaragoza al snel de potentie van Benidorm als vakantiebestemming. Maar de Aartsbisschop van Valencia duldde geen onzedelijkheid in zijn regio en begon met de procedure om Zaragoza te excommuniceren waarop deze zijn lobby richting Franco begon.

Zaragoza verrichtte in meerdere opzichten baanbrekend werk voor zijn stad Benidorm. Terwijl er nog nauwelijks auto’s rondreden liet hij bij decreet van zijn stadsplanning visie ’Plan de Odenación de Benidorm’ enorme brede boulevards aanleggen en torenhoge flats bouwen. Hoewel de skyline erg vol oogt, heeft deze bouwwijze wel als resultaat dat er tussen de torens erg veel ruimte met groen is in vergelijking tot bijvoorbeeld een stad als Marbella dat compleet volgebouwd is. – Pedro Zaragoza overleed in 2008.

Hier onder de trailer van de film:

Bikini (trailer de cortometraje) from Nakamura Films on Vimeo.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.