‘Ik wil ook!’-boek over New York

Een boek om zin te krijgen in een trip naar New York.

Een boek om zin te krijgen in een trip naar New York.


RECENSIE – Het begint er met het boek ‘New York in Stijl’ al mee dat het prettig in de hand ligt. Het formaat is juist (qua afmetingen en dikte) en de plattegrond van de wereldstad is als reliëf in de omslag gestanst. Auteur Sibella Court deelt de bijzondere shops en restaurants die ze ontdekt heeft tijdens haar 10-jarig verblijf in New York. Dat doet ze in (weinig) tekst, maar vooral met heel veel foto’s. Als je van winkelen houdt of bijzondere winkels beschouwt als een soort van ‘tijdelijke musea’ (omdat je kunt rondneuzen tussen aparte dingen), dan krijg je door dit boek zin om het eerstvolgende vliegtuig te pakken om de oceaan over te steken.

Hoewel ‘New York in stijl’, dat ook een supplement kent dat je apart kunt kopen in de vorm van ‘Notities in stijl’ (voor je eigen aantekeningen tijdens de reis), zeker leuk is voor shoppers die op korte termijn naar de wereldstad gaan is er wel het e.a. af te dingen op het 20 euro kostende boek. Kosmos Uitgevers zegt in het persbericht dat de styliste Sibella Court ‘woont en werkt in New York’. Dat wás zo, maar zoals ze zelf in het boek ook schrijft, woont ze inmiddels in Sydney. Wikipedia leert dat ze daar al sinds 2008 woont en carriere maakt en dat ze de tien jaar daarvoor New York als domicilie had. Het boek is dus grotendeels gebaseerd op kennis van zes jaar geleden en in de wetenschap dat winkeltjes nogal eens ophouden te bestaan is het aannemelijk dat verschillende adresjes die ze noemt (en fraai op een kaart aangeeft) niet meer te bezoeken zijn. Dat risico is sowieso nogal groot met zoiets dynamisch als een shopgids.

Verder is Sibella niet echt een groot auteur. Het zijn meer losse aantekeningen die je als lezer voorgeschoteld krijgt. Ze behandelt wijk voor wijk en brengt thema’s samen. Daarbij bijvoorbeeld ook aandacht voor meubels. Niet bepaald koopwaar dat je makkelijk meeneemt na een reisje New York, maar goed, wel leuk om te kijken natuurlijk. De stemmige foto’s zijn het leukste onderdeel van het boek, maar daarbij is het dan weer jammer dat niet aangegeven staat waar de foto’s zijn gemaakt. Waarschijnlijk in de winkel die op die pagina beschreven wordt, maar aangezien op de meeste pagina’s meerdere winkels besproken worden is dat niet echt duidelijk.

Jammer is verder dat Sibella Court niet echt geïntroduceerd wordt in het boek. Er wordt van uitgegaan dat haar faam als styliste algemeen bekend is. Dat is niet zo. Dus door aan het begin van het boek even (liefst met foto) neer te zetten wie het boek geschreven heeft en wat haar statuur is maakt dat je meer waardering krijgt voor haar bijzondere vondsten en je begrijpt dan ook beter hoe moeilijk sommige artikelen normaal gesproken op te duikelen zijn.

Al met al dreigt dit een nogal negatieve recensie te worden, maar dat is niet terecht. Zeker gezien de prijs is het boek een aangename voorbereiding op een trip naar New York. Of je de pil ook zelf daadwerkelijk in je koffer mee zou moeten nemen is dan de vraag. Beter is uit het boek je eigen lijstje met leuke adresjes te distilleren en de ruimte die je daardoor uitspaart te gebruiken voor net dat ene bijzondere souvenir!

New York in stijl
ISBN 9789021556093
Prijs 19,99 euro
Kosmos Uitgevers.

Links over Sibella Court: Haar bedrijf en weblog | Op Pinterest | Op Facebook | Op Instagram

+1

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.