Hoe ‘local’ wil je het hebben?

Verschillende reisorganisaties maken het sinds kort mogelijk om zo dicht mogelijk bij het dagelijkse leven te komen tijdens je reis. Foto: Karlijn Meulman / Beter Places

Verschillende reisorganisaties maken het sinds kort mogelijk om zo dicht mogelijk bij het dagelijkse leven te komen tijdens je reis. Foto: Karlijn Meulman / Better Places


Pruttelend potje op het vuur. Vriendelijke gezichten die je binnen uitnodigen. Slapen in bedden die ‘authentiek’ zijn. Horen hoe het leven echt is in het land dat je bezoekt. Dat zijn allemaal aspecten van het verblijven bij locals. Tot nog niet zo lang geleden een voor veel mensen ‘enge’ aangelegenheid. Niet iets dat je makkelijk zou doen, maar daar is nu een simpele oplossing voor.

Want reizen alleen is voor veel reizigers niet meer genoeg. Ze willen bijdragen aan lokale gemeenschappen, zijn op zoek naar authentieke ervaringen en naar expertise van locals. ‘Connect with locals’ is dan ook dé reistrend van 2015. Vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge van Cherry Picker over deze trend: “‘Connect with locals’ illustreert de behoefte van reizigers aan verbondenheid en kleinschalige ervaringen met de lokale bevolking op het gebied van menselijk contact, verblijf, activiteiten en maaltijden, in ruil voor een financiële vergoeding”.

Ontwikkelingen
Aan de trend Connect with locals liggen verschillende ontwikkelingen ten grondslag. Zo speelt internet een grote rol. Reizigers willen en kunnen hierdoor hun reis graag online boeken, direct bij de lokale partij. Ook vinden mensen het steeds belangrijker om iets te doen voor het land dat ze bezoeken. Hun geld moet terecht komen bij de locals, zodat duurzaam toerisme vorm kan krijgen. Het ontstaan van de deeleconomie speelt daarin ook mee. Reizigers willen kennis en diensten uitwisselen met locals. Door bij hen te verblijven en samen activiteiten te ondernemen, ontstaan er kleinschalige netwerken waarvan iedereen profiteert. Opvallend is ook de behoefte aan lokale expertise. Reizigers zijn op zoek naar kleinschalige, authentieke ervaringen, waarmee ze een land en haar inwoners goed leren kennen. Tot slot moet reizen een verrijking zijn, een leerzame ervaring die goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Verbinding
Vorig jaar gingen verschillende Nederlandse reisorganisaties van start die reizigers en locals verbinden, waaronder Better Places, I Like Local, Withlocals, Doozze, TravelMoodz en Sleeping with the Locals. Deze organisaties hebben gemeen dat ze reizigers en lokale experts aan elkaar koppelen en hun aanbod direct online geboekt kan worden. Kleinschaligheid, authenticiteit en duurzaamheid staan bij alle organisaties voorop, maar aanbod en specialisme verschillen:

  • Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een reisprofessional ter plaatse. Samen ontwerp je je rondreis op maat, helemaal zoals jij wilt.
  • Withlocals verbindt reizigers direct met local hosts in Aziatische landen die diners, tours en andere activiteiten aanbieden.
  •  I LikeLocal is een duurzaam, social travel platform dat reizigers de mogelijkheid biedt een activiteit te boeken van en met locals in ontwikkelingslanden.
  • Doozze is gericht op het verbinden van onafhankelijke reizigers met unieke homestays en community stays in Azië en Zuid-Amerika.
  • TravelMoodz biedt een wereldwijd netwerk van lokale reisprofessionals (stads-, berg- en safarigidsen etc.), die reizigers adviseren en bij wie ze direct kunnen boeken.
  • Sleeping with the Locals hier boek je hotels die gerund worden door lokale eigenaren in ontwikkelingslanden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.