VPRO over ‘2 gezichten van vakantiebestemmingen’

Ersin tijdens een van zijn reizen. Foto: VPRO/ Hans Bouma


Ersin Kiris is journalist en daarnaast een paar weken per jaar vakantieganger. In de nieuwe vierdelige VPRO-serie Ersin in wonderland reist hij in een dubbelrol als journalist en toerist naar populaire vakantieoorden, zoals het Kruger Park en Acapulco. Er is zoveel dat je niet ziet, niet verstaat of niet begrijpen kan. Wat speelt er achter de façade? Ersin maakte een serie curieuze portretten van het paradijs.

Ersin in wonderland, vanaf donderdag 5 oktober wekelijks om 20.55 uur op NPO3 en wordt dezelfde avond op NPO3 herhaald rond 01.15 uur. Online na uitzending terug te kijken op vpro.nl/ersininwonderland.

Ersin (o.a. bekend van Keuringsdienst van Waarde) is gefascineerd door vakantiebestemmingen. We gaan er vooral naartoe omdat ze niet op Nederland lijken. Het contrast is vaak geestig, soms ook pijnlijk. Twee werelden raken elkaar voor heel even. Maar wat zich achter de hotels afspeelt is voor de reiziger moeilijk te bevatten. Ersin in wonderland gaat op zoek naar die verhalen in Zuid-Afrika, Mexico, Tunesië en Medellín.

Aflevering 1: Kruger Park – 5 oktober
Wilde dieren hebben het meestal niet zo op mensen. Andersom is dat wel zo. Toeristen reizen speciaal naar Zuid-Afrika om grote beesten te bekijken. Ersin wil dat ook een keer meemaken en steekt zich in kaki outfit. Klaar voor een wonderlijk tochtje langs olifanten en leeuwen in Kruger National Park.

De toerismebedrijven verdienen goed aan de dieren, maar dat geldt ook voor stropers. Het natuurpark is een trieste plek. Heel veel neushoorns sneuvelen en dat is niet het enige leed. Ook op de jagers wordt fanatiek gejaagd. Afgelopen jaren zijn in het wildpark honderden mensen doodgeschoten. Bijna alle stropers komen uit Mozambique. Ersin trekt de grens over en gaat op zoek naar de jongens die op het punt staan hun leven te riskeren. vpro.nl/ersinkrugerpark

Aflevering 2: Acapulco – 12 oktober
Acapulco is een beruchte stad. Het was de favoriete badplaats van supersterren voor het tijdperk Bieber. Tussen de palmbomen staan nog steeds prachtige designhotels. Maar als Ersin zijn handdoekje neerlegt op het strand, ziet hij om zich heen geen andere buitenlandse toeristen. Voorbij is de tijd van internationale jetset feestjes met cocktails en cocaïne.

Tien jaar geleden is de baas van het Acapulco drugskartel vermoord, sindsdien heerst er chaos. Talloze kleine bendes hebben zich toegelegd op het afpersen van de gewone bevolking. Iedere dag worden er vissers, taxichauffeurs en strandverkopers doodgeschoten. Maar wanneer er een nieuw cruiseschip arriveert blijven de mensen vriendelijk de toeristen toelachen. Welkom in de op een na meest gewelddadige stad ter wereld.
vpro.nl/ersinacapulco

Aflevering 3: Tunesië – 19 oktober
Ersin boekt een kamer in het strandhotel waar twee jaar geleden een terrorist een bloedbad aanrichtte. Het gebouw heeft een likje verf gekregen en er zijn weer veel toeristen. Er wordt gelachen, gedanst en gedronken. In zijn zwembroek probeert Ersin het beste ervan te maken. Veel schoonmaaksters en obers waren er ook tijdens de aanslag. Ersin spreekt de medewerkers die dagelijks terugkeren naar de plek waar ze vreselijke dingen hebben gezien. Velen waren werkloos tot de heropening van het hotel. Een verhaal over de wederopbouw van plezier.

Aflevering 4: Medellín – 26 oktober
Nog in productie, verdere informatie volgt

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.