Stel jezelf gerust: Vliegen ís veilig

In een vliegtuig. Foto: Elkedagvakantie


De schrik slaat iedereen die ook maar een beetje last heeft van vliegangst weer om het hart bij het horen van de berichten over het ongeval met de Airbus A320 van Germanwings (vlucht 4U9525) en denkt: Nu ga ik dus nóóit meer vliegen! Zonder ook maar iets af te doen aan de tragiek van dit vreselijke ongeval, is het voor de achterblijvers (wij dus) van belang dat we ons niet laten grijpen door de angst die dit ongeval bij vliegtuigreizigers teweeg kan brengen.

  • Even wat feiten om te kalmeren als je binnenkort weer moet vliegen:
  • Per dag vertrekken er 93,000 vluchten van 9,000 vliegvelden wereldwijd. Ieder moment van de dag zijn er tussen de 8000 en 13000 vliegtuigen in de lucht. Vermenigvuldig dit met ongeveer 250 passagiers, dan houdt dan in dat er ieder moment van de dag een ongelofelijk gemiddeld aantal van 250.0000 mensen aan het vliegen zijn, zo leren de cijfers.
  • Vliegtuigongelukken trekken terecht de aandacht van de media, maar die signaleren niet dat er op zo’n zelfde dag wereldwijd minstens net zoveel mensen bij auto-ongevallen zijn omgekomen. Vliegen is relatief veilig. Dit valt op als je de ongevalcijfers van vliegtuigen vergelijkt met die van andere transportmiddelen. Wereldwijd komen jaarlijks ongeveer tussen de 600 en 1000 mensen om bij een vliegtuigongeluk. Dit bij een jaarlijks aantal van ruim 30 miljoen vluchten en twee miljard passagiers.
  • In Nederland zijn tussen 1989 en 2003 achttien vliegtuigen verongelukt (commerciële luchtvaart) waarbij 71 mensen zijn omgekomen. Het autoverkeer in Nederland alleen al eist jaarlijks een kleine 1000 slachtoffers. Dat de auto het gevaarlijkste transportmiddel is blijkt uit onderstaande grafiek van Wikipedia.

Verkeersveiligheid.JPG
By Ben Pirard at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link

  • In de Vlieg App van Valk (jazeker, bij Elkedagvakantie nog altijd nodig bij de vage onderbuik-angsten de dagen voor het vertrek…) staan de volgende cijfers: “Vliegen is het op één na veiligste transportmiddel ter wereld. De lift is het veiligst, de motor het minst veilig. Gevaar is overal. En thuisblijven en niets doen is geen optie: de meeste ongevallen gebeuren thuis. De kans dat je sterft door uit je bed te vallen is ongeveer 1 op 2 miljoen, de kans om vergiftigd te worden 1 op 86.000 en de kans op een luchtvaartongeluk is 1 op 25 miljoen”.
  • Het CBS houdt precies bij waaraan we dood gaan in Nederland. Volgens de laatste cijfers van 2013 overleden er in dat jaar 141.245 mensen, waarvan 588 door ‘vervoersongevallen’.
  • En in dat licht: Ongeveer de helft van alle rokers sterft eerder vanwege de gevolgen van roken. Elk jaar sterven er in Nederland meer dan 30.000 mensen aan de gevolgen van rokersziekten. Per week is dat meer dan een volle Boeing 747.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.