Top 5 van de mooiste Nederlandse kastelen

Op tweede pinksterdag (maandag 25 mei) is het weer tijd voor de ‘Dag van het Kasteel’. Meer dan 70 kastelen openen hun deuren tijdens de NKS Dag van het Kasteel. Je hebt dan de mogelijkheid om op plekken te komen die normaal niet opengesteld zijn. Daarnaast kun je interessante rondleiding volgen, ridders en hofdames ontmoeten, meedoen aan een speurtocht, tentoonstellingen bezoeken, een valkenshow bijwonen, naar een middeleeuwse markt of naar een theatervoorstelling. Nu heb je natuurlijk helemaal geen tijd om al die kastelen te bezoeken. Daarom vind je hieronder een top 5 van de mooiste kastelen die je kan bezoeken:

1. Het Muiderslot
Het Muiderslot is bij veel mensen wel bekend, het is namelijk een van de best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel heeft een roerige geschiedenis, waar je alles van hoort tijdens een rondleiding. Het werd rond 1285 gebouwd door graaf Floris V, om Noord-Holland onder de duim te houden. Hij werd uiteindelijk vermoord en het kasteel afgebroken. In 1370 kwam er een nieuwe burcht op de plek. Het kasteel werd past echt bekend in de zeventiende eeuw toen de beroemde schrijver P.C. Hooft als kastelein werd aangesteld. Hij maakt er een culturele ontmoetingsplek van en nodigde kunstenaars en geleerden uit. Na zijn dood verviel het kasteel en zou het gesloot worden, maar dat heeft koning Willem I voorkomen. Tegenwoordig is het kasteel open voor publiek en wordt het gebruikt als filmlocatie. Voor meer informatie ga je naar de website.

2. Kasteel De Haar
Tijdens de ‘Dag van het Kasteel’ is in Kasteel de Haar voor het eerst het Privéhuis van de baronale familie geopend voor publiek. Het Châtelet (letterlijk: kasteeltje) is het kloppend hart van De Haar. Het was oorspronkelijk ontworpen als poortgebouw en als onderkomen voor de technische installaties van het grote kasteel. Maar nu wordt het door de familie Van Zuylen van Nijevelt, woonachtig in het buitenland, gebruikt als familiehuis. Nu heb je de kans om het kasteel te bezichtigen, voordat het na renovatie weer in gebruik wordt genomen door de familie. Kijk voor meer informatie op de website.

3. Kasteel Doorwerth
Ook dit kasteel kent een lange geschiedenis. Het was eerst van hout gebouwd en werd is 1260 voor het eerst genoemd, omdat het in brand gestoken was. Daarna leek het ze een beter idee om het kasteel dit keer van steen te maken. Daarna is het in veel verschillende handen geweest, wat het kasteel niet altijd ten goede kwam. Zo is het een keer verkocht geweest aan schuldeisers en heeft het een tijd leeg gestaan omdat de eigenaars niet op het kasteel woonde. In 1909 kocht Fredric Hoefer het vervallen kasteel om het te restaureren. Een paar jaar later ging het als museumkasteel open voor publiek. Het kasteel is zwaar beschadigd bij de slag op Arnhem, maar er is hard gewerkt om het weer in volle glorie te herstellen. Voor meer informatie ga je naar de website.

4. Kasteel Hoensbroek
In Kasteel Hoensbroek kun je even bleven hoe de drie musketiers leefden. Er is namelijk een paardenshow, Ridderkampement en middeleeuwse markt. Je gaat dus even helemaal terug in de tijd op tweede pinksterdag. Het kasteel in vernoemd naar de familie die het huis bouwde: Hoen van den Broek. Het kasteel in lange tijd in handen geweest van de familie, maar na wat ongeluk kwam het kasteel leeg te staan en is het in verval geraakt. In 1899 stortte er zelfs een deel in. Daarna is het kasteel gebruikt als de opvang van weeskinderen en later als kantoor van de Staatsmijnen. Inmiddels is het van de gemeente. Na renovatie wordt het nu gebruikt voor culturele evenementen. Voor meer informatie ga je naar de website.

5. Slot Loevestein
Hoewel het kasteel in 1361 door ridder Dirc Loef van Horne gebouwd is, is dit slot in voornamelijk bekend door de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Nu willen ze in het museum graag ook meer aandacht voor alle andere verhalen over bekende én onbekende personen uit de 650 jarige geschiedenis van Loevestein. Daarom kan je tijdens de ‘Dag van het Kasteel’ met je persoonlijke sleutel en gids op pad om deze verhalen te ontdekken. In de nieuwe tentoonstelling ‘1001 bommen en granaten’ komen die verhalen, van ridders, gevangenen en soldaten, tot leven. Zo vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven in de vesting in het vroegere soldatendorp. Daarnaast komen kinderen spelenderwijs meer te weten over kruit en wapens en kunnen ze in een kelder ervaren wat de dreiging van hoogwater is. Daarnaast is er nog veel meer te doen tweede pinksterdag. Voor meer informatie ga je naar de website.

Heb je wel zin om een rondje te fietsen met pinksteren? Dan zijn er ook verschillende kastelenroutes die je kan volgen. Voor meer informatie over de ‘Dag van het Kasteel’ ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.