Caravanband wordt vaak genegeerd

Banden zijn gemaakt om te rollen, niet om stil te staan. Caravans en campers, die gedurende een langere periode stilstaan op één plek tijdens de winterstalling, vormen daardoor een apart risico. De 182 vestigingen van Profile Car & Tyreservice zijn de afgelopen periode zeer actief geweest met de jaarlijkse caravan- en camperbandenchecks ter bevordering van de veiligheid en een goede voorbereiding voor het kampeerseizoen.

Extreme gevallen

Bij de caravan- en camperbandenchecks komen ook extreme slijtagegevallen aan het licht, zoals banden die na lange stilstand hun ronde vorm hebben verloren. Verder komen er banden binnen met een zeer lage bandenspanning, ontstaan na een lange stallingsperiode. “Dat is gevaarlijk en kost meer brandstof”, aldus Harm Nieboer van Profile Nederland.

Veroudering

Nieboer vervolgt: “Dat de consument weinig aandacht heeft voor de banden is al jaren algemeen bekend. Wat we bij caravans en campers vaak tegenkomen zijn sterk verouderde, uitgedroogde banden. Dit levert een extra gevaar op voor de verkeersveiligheid. Zorgelijk, gezien dat Nederland de grootste caravandichtheid in Europa heeft en het aantal campers tevens hard groeit.” Nieboer vervolgt: “Een uitgedroogde band geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld klapbanden, helemaal bij een zware belasting van een caravan of een camper. De levensduur van een band bedraagt maximaal 6 jaar. Een goede check van de banden voor het kampeerseizoen is een absolute aanrader”.

Reacties

  1. jadatis

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.