Lyon is leuk

Het kan haast geen toeval zijn dat voor onze zomervakantie van 2015 onafhankelijk van elkaar twee collega’s zeiden ‘Zeg, als je nog eens in de buurt van Lyon komt, dan moet je daar naar toe gaan, want dat is zo’n gezellige stad!’. Dus toen we op de kaart keken voor onze terugreis vanuit de Gorges du Verdon (1350 km. om weer in Zwolle te komen) bleek Lyon een logische tussenstop.

We verbleven twee nachten op de camping IndiGo in Lyon. Duidelijk een doortrekkerskamp. Veel insteekplekken, waaruit je de volgende morgen weer makkelijk weg kunt. Maar toch geen ongezellig gedoe. Nog aardig wat groen, een (te klein) zwembad, een bar waar ’s avonds een artiest optrad en heel schoon sanitair. Opmerkelijk veel campers kwamen er overigens op dit terrein, waarbij een aantal heel grote.

Wat kun je in Lyon doen?

Hoewel de receptioniste van de camping adviseerde met openbaar vervoer te gaan (je hebt er een metro, maar helaas kun je niet opstappen vlakbij de camping), kun je ook heel goed met je auto de stad in. Zeker als je op tijd gaat is er nog voldoende ruimte in de parkeergarages. Om die te vinden gebruikten we de app Parkopedia. We hebben zelf onze auto in de parkeergarage St. Georges (Avenue Adolphe Max). gezet. Van daaruit konden we alles lopend bereiken wat we wilden zien. En de prijs voor een dag parkeren viel enorm mee. Bij lange na geen Amsterdams-niveau.

  • Wij bekeken de Romeinse theaters die op de heuvels van de stad zijn gebouwd. Tegen de helling van de Fourvière zijn door de Romeinen twee bouwwerken gebouwd: het Antiek theater van Lugdunum, waarvan de eerste etappe van de bouw begon rond het jaar 15 v.Chr. en ernaast het Odeion van Lugdunum gebouwd, waarmee beide bouwwerken archeologisch gezien een opmerkelijk koppel vormen die uniek is voor Gallië.
  • Even verderop ligt de prachtige basiliek Notre-Dame de Fourvière, waarbij je ook een mooi uitzicht op de stad hebt. Een prachtig wandelpad door een park leidt je weer naar beneden.
  • Wat inwonertal betreft is Lyon na Parijs en Marseille de derde stad van Frankrijk indien alleen de bevolking geteld wordt die zich intra-muros bevindt, ofwel in de stad zelf woont. Wanneer men de gehele metropoolregio in de berekening meeneemt, is het zelfs de tweede stad van Frankrijk. Het heeft ook duidelijk een grootstedelijke uitstraling, maar is bij lange na niet zo druk als Parijs. Er hangt een ontspannen sfeer.
  • In Vieux-Lyon en Croix-Rousse vindt men talrijke ‘traboules’, smalle gangetjes, die twee evenwijdig gelegen straten met elkaar verbinden. Die gangen lopen via de binnenplaatsen van woonblokken. Tussen de rivieren Rhône en Saône, op het zogenaamde ‘presqu’île’ (schiereiland), bevindt zich Place Bellecour, het op twee na grootste plein van Frankrijk, na de Place des Quinconces in Bordeaux en Place de la Concorde in Parijs, met een afmeting van 310 bij 200 meter. Het plein is ook groter dan de pleinen de Zócalo in het Historisch Centrum van Mexico-Stad of het Rode Plein in Moskou. In het midden staat een standbeeld van Lodewijk XIV te paard. Rond dit plein beginnen verschillende winkelstraten, waar alle grote merken te vinden zijn.
  • In het oude Lyon zijn we in het Musée Miniature et Cinéma geweest. Een aanrader. Er zijn allerlei props te zien; attributen die gebruikt zijn in films, maar het meest indrukwekkende zijn de miniatuur scenes die gebruikt worden om slechts een paar seconden film te vullen, maar die daardoor wel heel veel geld uitsparen, omdat het allemaal niet in het echt hoeft te worden nagebouwd.
  • Je kunt ook aangenaam winkelen in de stad. De belangrijkste winkelstraat is de Rue de la République. Daar zijn alle grote merken, maar ook typische Franse, te vinden.

Al met al werd het een geslaagde afsluiting van onze vakantie en restte nog 900 km naar huis. De camping biedt de mogelijkheid om om 6 uur te vertrekken en dat hebben we dan ook gedaan. Was er bij Maastricht geen file als gevolg van een ongeluk geweest hadden we om 18 u. thuis kunnen zijn.

Een collage van ons bezoek aan Lyon: vnlr Het Museé Miniature et Cinéma dat laat zien wat voor een suggestie je kunt wekken met een miniatuur, de camping bij Lyon, prima shoppen, het reisgezelschap in het meer dan 2000 jaar oude Romeinse theater, op een segway door de oude stad en de basiliek. Foto's: Sander Lindenburg

Een collage van ons bezoek aan Lyon: vnlr Het Museé Miniature et Cinéma dat laat zien wat voor een suggestie je kunt wekken met een miniatuur, de camping bij Lyon, prima shoppen, het reisgezelschap in het meer dan 2000 jaar oude Romeinse theater, op een segway door de oude stad en de basiliek. Foto’s: Sander Lindenburg

1+

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.