Pieterpad heeft nieuw eindpunt op Sint Pietersberg

Sint Pietersberg. Nieuw eindpunt van het Pieterpad; een uitzichtplatform boven de groeve. Foto © wim van der ende

Sint Pietersberg. Nieuw eindpunt van het Pieterpad; een uitzichtplatform boven de groeve. Foto © wim van der ende


Het Pieterpad heeft een nieuw eindpunt gekregen op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Voortaan eindigt het Pieterpad op een grandioos nieuw uitzichtplatform, zwevend hoog boven de ENCI-groeve. Wim van der Ende en Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad nemen het nieuwe eindpunt op 7 oktober 2016 in gebruik en overhandigen het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids van het zuidelijke deel van het Pieterpad aan Natuurmonumenten die het gebied beheert.

Anonieme open plek

De afgelopen 33 jaar was het eindpunt van Nederlands bekendste wandelroute te vinden op een ietwat anonieme open plek op een flank van de Sint-Pietersberg waar het Pieterpad en de GR5 elkaar ontmoeten. Nu er een spectaculair uitzichtpunt is gecreëerd, 40 meter boven de Enci-groeve, heeft de stichting Pieterpad de kans gegrepen om in overleg met Natuurmonumenten het eindpunt te verplaatsen naar dit ‘balkon van Zuid-Limburg’. ‘Deze locatie heeft een allure die veel beter past bij het eindpunt / startpunt van het Pieterpad’, aldus Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad.

Speciale trap

De meeste Pieterpad-wandelaars volgen de route van noord naar zuid. De verbinding met de GR5, waarlangs je kunt doorlopen tot aan de Middellandse Zee, gaat niet verloren. Over enkele maanden kunnen wandelaars die hun tocht voort willen zetten naar het zuiden via een spectaculaire trap naar beneden lopen en dwars door de groeve via de GR 5 naar België gaan. Op dit moment wordt hard gewerkt om een mooi parcours aan te leggen dat veilig is voor bezoekers. Pas wanneer deze werkzaamheden klaar zijn, kunnen wandelaars hiervan gebruikmaken en zal ook de GR5 haar route wijzigen en weer aansluiten op het Pieterpad.
Voor wandelaars die het Pieterpad van zuid naar noord lopen, is het platform het startpunt van hun tocht.

Natuurgebied

ENCI zal medio 2018 de commerciële kalksteenwinning op deze plek beëindigen. Via de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied werken ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting ‘Sint-Pietersberg Adembenemend’ nauw samen om de afspraken uit het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied uit te voeren. De omvorming van de groeve tot een uniek natuurgebied met diverse mogelijkheden voor recreatie is hier onderdeel van. Natuurmonumenten beheert de Sint-Pietersberg en wordt in de toekomst ook eigenaar van de groeve.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.