1000 claims vanwege vertraging per dag in vakantietijd

1000 claims vanwege vertraging per dag in vakantietijd 9

KLM vertrekt vanaf Schiphol. Foto: Elkedagvakantie


In de eerste helft van dit jaar hadden ruim 430.000 passagiers – met een vertrek- of aankomstbestemming in Nederland – recht op een financiële vergoeding na vluchtvertraging, dat blijkt uit cijfers van de passagiersrechtenwebsite Vlucht-vertraagd.nl. Verwacht wordt dat dit aantal gaat oplopen, vanwege de toenemende vakantiedrukte op de Nederlandse luchthavens.

Kwart passagiers: vertraging of annulering
In de eerste twee kwartalen van 2017 kreeg ruim een kwart van alle passagiers te maken met vertraging of zelfs annulering van hun vlucht. Dit zijn vertragingen van minimaal een kwartier. Vlucht-vertraagd.nl heeft in deze kwartalen meer dan 42.000 aanvragen binnen gekregen voor claims. In de vakantieperiode loopt dit op tot 1.000 aanvragen per dag, waarmee het aantal claims dit jaar zal verdubbelen ten opzichte van 2016.

Recht op financiële vergoeding

Uit onderzoek van Vlucht-vertraagd.nl komt naar voren dat slechts vijftien procent van de Nederlandse bevolking zich bewust is van de Europese wetgeving. Deze stelt dat passagiers bij een vertraging van meer dan drie uur, een overboeking of een annulering recht hebben op een vergoeding. In totaal waren er in de eerste twee kwartalen van dit jaar 3.166 probleemvluchten waarbij ruim 430.000 passagiers recht hadden op een financiële vergoeding, waaronder circa 139.000 Nederlandse passagiers.

Grootste oorzaak vertraging
“De meeste mensen weten dat een vlucht minimaal drie uur vertraagd moet zijn, maar vinden het moeilijk te beoordelen of een vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden”, vertelt Tom van Bokhoven, CEO van Vlucht-vertraagd.nl. Buitengewone omstandigheden liggen buiten de macht van de vliegtuigmaatschappij. In dat geval heeft de passagier geen recht op een schadevergoeding. Een defect vliegtuig is een van de veel gehoorde redenen voor vertraging en geeft, net als de meeste andere oorzaken, gewoon recht op een vergoeding.

Hieronder staan de meest genoemde oorzaken van een vluchtvertraging.

  • Defect vliegtuig
  • Te laat gearriveerd vliegtuig
  • Weersomstandigheden
  • Operationele problemen
  • Airport restricties
  • Staking
  • Zieke medewerker
  • Aanvaring met een vogel
  • Zieke passagier
  • Politieke onrust

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.