Moezel viert de herfst met wijnfeesten

Moezel viert de herfst met wijnfeesten 9

Het kasteel van Cochem in een van de hoogtepunten. Foto: Elkedagvakantie


Het Moezelgebied is de oudste wijnstreek van Duitsland, die wereldberoemde topwijnen voortbrengt. Een een prima dichtbij-bestemming voor vakantie.

Te gast bij de wijnboer
Even stoppen bij de wijnboer is een oude traditie in het Moezelgebied. In de traditionele ‘Straußwirtschaften’, de wijnhuisjes bij de wijnboer, kan men in een gezellige, persoonlijke sfeer heerlijke wijnen proeven en kennismaken met typische Moezelgebruiken. Een krans of een takkenbos boven de deur geeft aan dat de boerderij zijn eigen wijn verkoopt. Hier kan men op een prettige en ongedwongen manier kennis maken met druivensoorten en verschillende wijnsoorten uit de regio, waarbij typische streekgerechtjes worden geserveerd. Een specialiteit die alleen maar tijdens de druivenoogst wordt geschonken, is de ‘Federweißer’. Deze zeer jonge wijn, eigenlijk druivenmost die net begint te gisten, is gemakkelijk te herkennen aan zijn troebele kleur en heeft een geheel eigen smaak die elke dag weer anders is. Er worden hartige spekkoekjes en uienquiche bij geserveerd.

Typische wijnfeesten
Tot midden november vinden de oergezellige Federweißer-feesten aan de Moezel plaats. Van 22 tot en met 24 september viert Traben-Trarbach zijn eigen Federweißer-feest, waarbij de druiven op traditionele wijze worden geperst. Meer Federweißer-feesten zijn er in Klotten (29 september t/m 1 oktober), Cochem (3/4 november en 10/11 november), Kröv (6/7 oktober) en Zell (13 t/m 15 oktober).

Wijnvakantie in het Moezelland
Wie precies wil weten hoe het er op een wijnboerderij aan toegaat, moet eens een wijnvakantie meemaken. Op de vijfdaagse wijnreis leer je alles over het leven op de wijnboerderij, waarbij een wijnproeverij, een bezichtiging van de wijnkelder en specialiteiten uit de Moezelstreek zijn inbegrepen. Vanaf 256 euro per persoon. Zelf de handen uit de mouwen steken? De traditionele druivenpluk met schaar, emmer en ‘Butt’ (een hoog vat, dat op de rug wordt gedragen en waarin de volle emmer wordt leeggeschud) vindt overal aan de Moezel plaats en extra handen zijn altijd welkom. Ook tegenwoordig nog helpen veel familieleden en vrienden mee bij de druivenoogst. Informatie en reserveren: Mosellandtouristik GmbH, tel. +49 (0)6531-9733-0, info@mosellandtouristik.de en op www.mosellandtouristik.de

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.