Deze 8 dingen hadden we graag geweten vóór onze VS-rondreis

Op bezoek bij Hearst Castle in Californië. Foto: Elkedagvakantie


Om ons 25-jarig huwelijk te vieren hebben we een rondreis met onze 3 kinderen gemaakt door de Verenigde Staten. Hoewel het echt ‘de reis van ons leven’ is geworden waren er, ondanks de bijna minutieuze voorbereiding, wel een paar dingen die we graag van tevoren hadden geweten. Maar mocht je ook plannen hebben voor zo’n rondreis dan ben je met deze 8 tips beter voorbereid.

1. Strengere controles bij de grens

Vergeet alles wat je weet van grenscontroles in Europa, want een dergelijk gemak hoef je niet te verwachten als je de Verenigde Staten binnenkomt. Dus als je verreisd en moe van de lange vlucht op de luchthaven van je bestemming aankomt wees dan voorbereid op een grondige check. Naast alles wat je voor je inreisvisum al hebt moeten invullen wordt er door de douane ook een controle uitgevoerd, compleet met irisscan. Sinds onze reis zullen deze maatregelen allemaal alleen maar aangescherpt zijn. En ga niet voor het foto-album van je rondreis een leuke foto daar maken, want dat mag absoluut niet.

2. Niet rijden in huur-auto

In ons gezelschap waren twee (oudere) kinderen, allebei al in bezit van hun rijbewijs. Opgetogen en klaar om ook hun ‘shift’ te draaien bij een rondreis per huur-auto langs de westkust van de VS. Maar zo’n rijbewijs zegt niks bij het huren van een auto. Je moet namelijk minstens 21 jaar zijn (dat waren ze nog niet), voldoende jaren rijervaring hebben én je moet extra betalen voor elke andere bestuurder. Dus dat is er niet van gekomen en moesten we met z’n tweeën langs de kustroute rijden van LA richting San Francisco, het begin van de rondreis.

3. Koud bij San Francisco

De verbazing op onze gezichten toen we San Francisco binnenreden zal ik nooit vergeten: Het was augustus en de mensen liepen er rond met mutsen op en handschoenen aan. Wat was hier aan de hand? Al snel leerden we dat het nogal eens voorkomt hier dat zee-nevel de baai inwaait, waardoor de temperatuur tot een onaantrekkelijke niveau daalt. Gelukkig was er een (goedkope) winkel die gerund werd door een Chinees waar we een soort van winterjas met het logo van San Francisco konden kopen. Op die manier hielden we ons warm en hadden we het eerste souvenir te pakken.

4. Sneller donker dan in Europa

Een camping aan de baai van San Francisco in de zomer. We zagen onszelf al zwemmen en tot laat in de avond staren naar de ondergaande zon. Niets van dat alles. Zwemmen is door de stroming en de temperatuur van het oceaanwater niet verstandig daar. En – wat ook bijzonder vreemd was – het is op die plek op de aarde veel sneller donker dan in Europa. Er is iemand die geprobeerd heeft uit te leggen hoe dat komt, maar echt snappen doen we het niet. Dus niet tot elf uur ’s avonds lekker pimpelen terwijl de zon ondergaat. Op dat tijdstip zaten we met onze winterjassen aan bij ons kampvuur (wat op de meeste Amerikaanse campings in een speciale korf mag). Maar wat dan wel weer leuk was: Elke avond kwam er een wasbeertje kijken of er nog wat te eten viel te halen voor hem. En dat was dan weer meteen een van de hoogtepunten van deze rondreis.

5. Drank: Alleen als je 21 jaar bent

De eisen voor het verstrekken en drinken van alcoholische dranken zijn strenger dan bij ons. Geen 16 jaar (wat het toen tijdens die reis nog was, nu 18), maar 21 jaar. Denk niet dat je met je naar Nederlandse maatstaven volwassen kinderen een biertje of een wijntje kunt drinken. Het is zelfs voorgekomen dat een politiewagen de camping op kwam om te kijken of er niet gedronken werd. Bij een groep Amerikaanse jongeren vond hij een paar treetjes met blikjes bier. Die moesten ze allemaal 1 voor 1 voor de ogen van de agent openen en leeggooien. Heus gebeurd!

Met een boot langs Alcatraz varen in San Francisco. Als je echt voet aan wal wilt zetten moet je dat tijdig regelen. Foto: Elkedagvakantie

6. Attracties rondreis van tevoren boeken

Dankzij een Amerikaans familielid, die ook nog eens in de recreatiesector werkzaam is, wisten we dat je sommige attracties ruim van tevoren moet boeken wil je er überhaupt tijdens je rondreis binnenkomen. Dus op ons lijstje stond een bezoek aan Hearst Castle. Dat hadden we bij een eerder bezoek letterlijk en figuurlijk al eens links moeten laten liggen omdat we het niet op tijd geregeld hadden. Dus al een half jaar eerder wisten we hoe laat we met een bus omhoog zouden gaan naar het bijzonder luxueuze kasteel van de krantenmagnaat Hearst. Een belevenis! Om niet helemaal vastgepind te zijn tijdens onze rondreis hadden we het bezoek aan Alcatraz niet geboekt. Toch nog even gekeken in de haven van San Francisco: Nee hoor, niks last minute. Ook daarvoor geldt: een half jaar eerder boeken als je in het hoogseizoen komt.

7. Indianen staan nog helemaal droog

Wanneer je in Monument Valley bent waan je je in een western. Wanneer zou John Wayne om de hoek komen? Dat gevoel. Een deel van ons gezelschap heeft er met echte indianen (zonder zadel) een rondrit gemaakt te paard. Maar je hoeft daar niet op zoek naar een saloon, want de ‘indianenreservaten’ zijn drooggelegd. Zelfs in de supermarkten is geen bier of wijn te koop. Dus hou je van een (licht) alcoholische afsluiting van de dag, dan moet je die al eerder tijdens je rondreis inslaan.

8. Niet in de buurt van gokkasten!

Er kan veel in Amerika, maar je moet je wel aan de regels houden. Zo sliepen wij in Las Vegas in een hotel met op de benedenverdieping een enorm gokpaleis. De meeste hotels zijn naar verhouding ook goedkoper daar, omdat ze er alles aan gelegen is dat je zo lang mogelijk blijft gokken. Er zijn ook geen klokken die je zeggen hoe laat het is. Om bij de hotelkamer te komen moest je altijd door die ruimte met gokkasten. Maar dan moet je wel op je kinderen letten. Want iedereen die nog geen 21 jaar is mag zelfs niet in de buurt van zo’n knipperende kast komen. Dus het is gebeurd dat onze zoon (toch bijna 21), door een bewaker werd gevraagd hoe oud hij was. Daarna werd hij bij de arm genomen en op een gepaste afstand gezet. Hoe dan ook, ook Las Vegas was een hoogtepunt van onze rondreis. De stad is één groot circus, want waar anders zie je mensen om middernacht nog in de rij staan (met kinderwagen aan de hand) om te zorgen dat ze vandaag nog een tattoo krijgen? Want dat blijkt geen enkel probleem.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Kras.

Te paard door Monument Valley samen met indianen: Een belevenis! Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.