Tolvignet Slovenië geeft gratis toegang tot attracties

Het meer van Bled in Slovenië. Foto: Elkedagvakantie


Zoals automobilisten en motorrijders voor veel landen in Europa een tolvignet moeten aanschaffen voor snelwegen, gaat dat sinds 1 juli 2007 ook op voor Slovenië. Vanwege de toename in toeristen die met de auto Slovenië bezoeken of door het land op doorreis zijn naar andere landen in de Balkan zijn er ook week- en maandvignetten beschikbaar, naast de zes of 12 maanden vignetten. Kosten voor een weekvignet bedragen 7,50 euro voor motorrijders en 15 euro voor auto’s (met caravan) en campers tot een gewicht van 3500 kg. Een maandvignet voor automobilisten bedraagt 30 euro.

Op initiatief van het verkeersbureau van Slovenië kan men vanaf heden de kosten van dit vignet makkelijk terugverdienen: het bonnetje van het vignet geeft nu gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden in onder meer Lipica, Maribor, Ptuj, het kasteel van Predjama en de expositie over het ontstaan van de grotten van Postojna.
Nadere info over verkeersregels en tolvignetten via de website www.slovenia.info.

Tolvignet

Het tolvignet moet zichtbaar tegen de voorruit zijn aangebracht. Tolvignetten zijn te koop bij onder meer tolstations en benzinestations. Er wordt streng gecontroleerd, wie geen tolvignet kan laten zien, riskeert boetes tussen de 300 en 800 euro. Verkooppunten staan genoemd onder de button Toll op www.dars.si. Overhandig het betalingsbewijs van het vignet en je krijgt voor vier personen gratis toegang tot een van de meest indrukwekkende attracties in Slovenië: het kasteel van Predjama, gebouwd tegen een rots en de expositie over het ontstaan van de druipsteengrotten van Postojna. In het historische plaatsje Ptuj krijgt men toegang tot drie attracties: het Dominicaanse klooster, het streekmuseum Ptuji-Ormož en de Ptuj wijnkelders.

Maribor

Ook in de voormalige Culturele Hoofdstad 2012 Maribor komt men in aanmerking voor verschillende voordelen: een gratis kaartje voor een rit in de Pohorje kabelbaan, toegang tot het streekmuseum Maribor en een gratis rit door het centrum in de elektrische minibus Maister. Wanneer vier personen in een van de zes aangesloten restaurants lunchen of dineren, eet een persoon gratis. Liefhebbers van Lippizaner paarden rijden ongetwijfeld naar de stoeterij in Lipica. Hoewel de paarden een sterke associatie met Wenen hebben, komen de witte hengsten oorspronkelijk uit Slovenië. In het park en de stoeterij lopen zo’n 300 Lippizaners rond. Het tolvignet bonnetje geeft gratis toegang tot het park, voor een rondleiding door de stoeterij dient men apart te betalen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.