Voor zo’n band krijg je in Italië 1700 euro boete

De wisseling van winter- naar zomerbanden. Foto: Elkedagvakantie

Wie naar Italië gaat moet kunnen rekenen. Want als je je cijfers niet in orde hebt kan je dat zomaar een forse boete van de Carabinieri opleveren.

In Italië zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van je auto verboden vanaf 16 mei tot 14 oktober. Het gaat hierbij om winterbanden en zogeheten M+S-banden met een beperkte maximumsnelheid, oftewel de snelheid die je er maximaal mee mag rijden.

Zo schreef het Algemeen Dagblad

Het bovenstaande betekent dat als je auto maximaal 200 kilometer per uur kan rijden, je er geen banden onder mag hebben waarmee je hoogstens 180 kilometer per uur mag gaan. Doe je dat toch in Italië rondrijdt, dan geldt daarvoor een boete die ligt tussen de minimaal 419 en maximaal 1682 euro.

Hoe doe je het goed?

Waar moet je op letten: elke band kent naast een loadindex – het maximale gewicht dat een band mag dragen – ook een snelheidsindex. Dat is de maximale snelheid die deze band aan kan, schrijven de experts van deze site. Er harder mee rijden mag niet. Daarvoor staat er een letter op de band die dit aangeeft (zie overzicht beneden).

Op de grondregel wordt in veel landen een uitzondering gemaakt voor winterbanden, omdat er van uitgegaan wordt dat je in de winter die maximale snelheid toch niet zult halen/overschrijden. Dat is ook het geval in Italië, maar dan moet er echter wel een speciale sticker voorhanden zijn die in het gezichtsveld van de bestuurder is aangebracht. Maar deze regel geldt alleen in de wintermaanden.

De letters en snelheden waarmee ze corresponderen:

Winterbanden – F 80 km/h
– G 90 km/h
– J 100 km/h
– K 110 km/h
– L 120 km/h
– M 130 km/h
– N 140 km/h
– P 150 km/h
– Q 160 km/h
– R 170 km/h
– S 180 km/h
– T 190 km/h
– U 200 km/h
– H 210 km/h
– V 240 km/h
– VR > 210 km/h
– W 270 km/h
– ZR > 240 km/h
– Y 300 km/h
– (Y) > 300 km/h

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.