Uitjes met kinderen aan Toscaanse kust

De toren van Pisa. Als je dan toch naar dit deel van Europa gaat kun je deze attractie eerst nog wel bezoeken met je kinderen. Foto: Elkedagvakantie


Tussen Livorno en Capalbio in Toscane vind je lange zandstranden, intieme baaitjes en eeuwenoude sfeervolle dorpjes. Deze kuststrook staat bekend als de Etruskische Kust, naar het mysterieuze volk dat hier leefde voor de Romeinen en opeens verdween. Ook voor kinderen is er veel te zien en te beleven. Van prachtige graftombes, oude mijnen en kastelen tot oneindig strandplezier, een vakantie aan de Costa degli Etruschi is even spannend als ontspannend. We geven je enkele tips voor de leukste stranden, mooiste dorpjes en bijzondere uitjes.

Zee, strand en opgravingen in Baratti
Aan het populaire strand van Baratti is het goed toeven in de schaduw van prachtige parasolbomen. Wil je zeker zijn van een plekje, kom dan ’s ochtends voor half tien of juist pas laat in de middag. Vergeet ook vooral niet de spectaculaire Etruskische opgravingen in het Archeologisch Park te bezoeken. Volg de spannende wandelroute van twee uur door het bos en bewonder de graven van verschillende belangrijke Etrusken. Speciaal voor kinderen zijn er workshops Etruskisch schrijven en zelf aardewerk maken op de traditionele Etruskische manier. Leuk, spannend en stiekem nog leerzaam ook.

Populonia, piraten en kastelen
Trots torent het stadje Populonia boven de azuurblauwe zee uit. Ooit was het de ijzerhoofdstad van de Etrusken, later heeft het vele aanvallen van piraten moeten doorstaan. Vandaag de dag bezoek je er het prachtige middeleeuwse kasteel met zijn goed bewaarde verdedigingsmuren, toegangspoort en toren. Beklim de toren en geniet van het fenomenale uitzicht. Zie je de eilanden Monte Cristo, Pianosa en Elba liggen?

Parco Naturale della Sterpaia
In dit beschermde natuurgebied ten zuiden van Piombino vind je eeuwenoude eikenbossen, prachtige duinen en een lang strand met fijn zand en kristalhelder water. Trek erop uit op de mountainbike, maak een mooie wandeltocht of bouw de verdedigingstorens aan de kust na in het zand. Het strand loopt geleidelijk af in zee, waardoor ook de kleinsten naar hartenlust kunnen spetteren en spelen. In het achterland vind je prachtige landschappen en goed aangegeven wandelroutes.

Tunnels, treinen en mijnen
In het hart van de Cornia-vallei ligt het Archeologisch Mijnenpark San Silvestro. In dit Etruskische mijnencomplex, dat ook na de Etruskische tijd eeuwenlang in gebruik is gebleven, leer je alles over de mijnbouw. Uitgerust met helm en regenjas wandel je in de voetsporen van de mijnwerkers door de gangen die de Etrusken groeven om de mineralen af te voeren. Ga zelf op zoek naar mineralen en stap aan boord van de ondergrondse mijntrein die door een tunnel naar de Lanzi-vallei rijdt. Hier vind je het verlaten middeleeuwse mijnwerkersstadje San Silvestro, waar je alles ontdekt over het leven van de mijnwerkers.
IJsje eten in Suvereto
Het typisch Toscaans vestingstadje Suvereto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië. En wij begrijpen wel waarom: het hele historische centrum van dit sfeervolle heuvelstadje is intact. Je hebt een schitterend uitzicht over de groene Cornia-Vallei en de kustlijn. Slenter door de autovrije straatjes, bestel een extra grote gelato en breng een bezoekje aan het middeleeuwse kasteel.
Meer weten over de Etruskische Kust en de Etrusken? Kijk dan op de website van VVV Toscane, www.visittuscany.com. Ook Parken van de Val di Cornia geeft vele informatie over openingstijden en prijzen van archeologische opgravingen en natuurparken.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.