SS Rotterdam bezoeken

Je kunt ook zonder ticket
aan boord, maar kunt dan
alleen de horeca bezoeken.

In hartje Rotterdam ligt een magnifiek schip aan het 3e Katendrechtsehoofd 25. Het is het voormalige passagiersschip SS Rotterdam. Voor een gigantisch bedrag is het schip gered van de sloop en hersteld in een museum, zaalverhuurbedrijf, horecagelegenheid en hotel. Het legendarische vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn van 228 meter lang, 28 meter breed, 41 meter hoog, voer in 1959 voor het eerst uit. Aanvankelijk bedoeld om de oversteek te maken naar New York, maar die functie werd achterhaald toen in de jaren zeventig vliegen populairder en goedkoper werd. Daarna werd het een cruiseschip, dat nog tot het jaar 2000 die functie had, maar vervolgens in de haven van Freeport op de Bahamas aan de ketting werd gelegd en daar lag weg te roesten. Het schip is overgenomen door woningcorporatie Woonbron, die het voor 248 miljoen euro (de oorspronkelijke raming was 30 miljoen euro) in oude glorie herstelt. Dat is een gigantisch bedrag, dat alleen met 600.000 gasten per jaar terug te verdienen is. Het is echter wel een modern monument, een terugblik op de laatste nautische gloriejaren van Nederland en mede door de vele kunst aan boord zeker de moeite van het bewaren waard. Mocht het ooit zo ver komen dat de huidige eigenaren de kosten niet meer op kunnen brengen, dan zou de staat serieus moeten overwegen bij te dragen.

In het kort

  • Het bericht van de NOS over de officiële opening van het schip op 15 februari 2010.
  • Een site over de historie van het schip.
  • De officiële site van het schip zelf.
  • Hoe er te komen?
  • Het is mogelijk met een gids een rondleiding te maken, maar er kan ook gekozen worden voor een audio-tour, waarbij je zelf de snelheid bepaalt. Voor sommige delen van het schip (machinekamer) moet je een aparte tour boeken. Voor kinderen is er een audiotour, waarbij het verhaal op hun niveau verteld wordt.
  • Het is handig te vragen naar combinatietickets. Zo was het in de winter van 2010/2011 mogelijk een combinatie te maken met een rondvaart door de havens van Rotterdam met Lido. Dat scheelde een boel.
  • Een bezoek is leuk voor kinderen vanaf zo’n zes jaar.
  • Onderweg staan gidsen, meestal oud-bemanningsleden, die kleurrijk kunnen vertellen over het leven aan boord. Zo spraken wij met een bemanningslid die vertelde over hoe de SS Rotterdam ooit in een soort tsunami-achtige golf bijna kapseisde. “Het schip ging 43 graden scheef, wees de apparatuur later uit. Bij 45 graden had het zichzelf niet meer recht kunnen zetten. Al het serviesgoed ging aan diggelen, de dekstoelen sloegen over boord. In de volgende haven moest alles nieuw gekocht worden. Als bemanning kregen we een zwijgplicht opgelegd, omdat het een slechte reclame zou zijn”. Of over de gigolo’s die aan boord kwamen op jacht naar alleenstaande vrouwen. Of de Amerikaanse vrouwen die een hele reeks pruiken bij zich hadden. Genoeg boeiende verhalen in ieder geval.
  • Er is voldoende koffie- een eetgelegenheid aan boord.
  • De actuele tour-prijzen.
Vanaf het dek van het schip is de Euromast te zien aan de overkant van het water.
0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.