Wat kun je met kinderen doen in Denemarken?

Legoland in Denemarken. Foto: Elkedagvakantie


De populariteit van Denemarken als gezinsbestemming in de Nederlandse meivakantie blijft toenemen. Uit de meest recente overnachtingscijfers blijkt dat in de periode april/mei een stijging van 6,3% is waar te nemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, namelijk van 259.846 naar 276.286. Voor iedereen die nog niet zo goed weet wat je in Denemarken kunt beleven, is deze bucketlist samengesteld met de nieuwste en bekendste familiebelevenissen.

Top 10 Kinderen – Denemarken

1. LEGOLAND®: Torenhoog Miniland
Ieder jaar introduceert het originele familiepark LEGOLAND® een nieuwe attractie. Dit jaar is het World’s Tallest. Vijf replica’s van de hoogste bouwwerken ter wereld zijn op een schaal van 1:150, met in totaal 830.000 LEGO® steentjes, in Miniland te bewonderen: de Burj Khalifa, de Shanghai Tower, het Makkah Royal Clock Tower Hotel, het One World Trade Center en Taipei 101. Om een idee te krijgen van de hoogte van deze bouwwerken, is een schaalmodel van de Eiffeltoren naast de creaties neergezet. Wist je trouwens dat LEGOLAND volgend jaar haar 50ste verjaardag viert?

2. Rubjerg Knude: De bijna verdwenen vuurtoren
Niemand weet precies hoe lang het nog gaat duren, maar de spectaculair gelegen vuurtoren Rubjerg Knude aan de westkust van Noord-Jutland, zal volgens deskundigen binnen een aantal jaren in zee storten door erosie van de steile kust. Zolang de natuur deze nog niet teveel heeft aangetast, kan de onlangs geopende 23 meter hoge vuurtoren worden beklommen. Vanuit het uitkijkplateau is het uitzicht over de Noordzee letterlijk een highlight voor iedereen die de regio bezoekt.

3. Møns Klint: Witte kliffen, donkere hemel
De eilanden Møn en Nyord zijn één van de donkerste plekjes in Denemarken. Overdag kun je wandelen langs de witte krijtrotsen en op zoek gaan naar fossielen van vissen en dinosaurussen, die je ook nog eens mee naar huis mag nemen. Zodra de avond valt, wacht je het bijzondere fenomeen Dark Sky. Er is op dit eiland namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je de prachtige fonkelende sterren en de Melkweg echt goed kunt gaan bekijken.

4. ‘Sønderjysk Kaffebord’: Tafel vol taarten
Het historische Zuid-Jutland kent een rijke eetcultuur. Het meest bekende in deze fusion keuken is de Zuidjutse Koffietafel (‘Sønderjysk Kaffebord’), een tafel gedekt met minimaal 7 en maximaal 21 verschillende soorten taarten en gebak. De hoogtijdagen lagen tussen de jaren 1870 en 1920, toen Zuid-Jutland onder Duits grondgebied viel. Veel Denen kwamen samen met als doel hun cultuur in stand te houden. Tijdens deze ontmoetingen namen de vrouwen hun zelfgebakken taartjes, gebakjes en koekjes mee en serveerden ze op een lange tafel. Iedereen werd verondersteld alle creaties te proeven! Tegenwoordig zijn er in de regio net over de grens met Duitsland genoeg plekjes waar deze lekkernijen worden geserveerd.

5. Egeskov: Kasteel voor ridders en prinsessen
Het Renaissance Kasteel Egeskov op het sprookjeseiland Funen is een van de best bewaarde waterkastelen van Europa. Het is al drie generaties lang open voor publiek. De historische tuin werd midden 1800 bezocht door de Deense schrijver Hans Christian Andersen, die onder andere hier zijn inspiratie opdeed voor zijn beroemde sprookjes. Voor de moderne ridders is er een Segway parcours uitgezet. Prinsessen kunnen dwalen in het enorme Labyrint of klimmen in de boomtoppen van het 130 jaar oude berkenbos.

6. Djurs Sommerland: Alleen voor echte waaghalzen
In Djurs Sommerland is dit seizoen de snelste en langste suspended family coaster van Europa geopend. De ‘DrageKongen’ (Drakenkoning) is een hangende achtbaan, die met een lengte van 825 meter en een hoogte van 30 meter een topsnelheid van 85 km/uur haalt. Naast de vele achtbanen biedt het grootste zomerpark van Denemarken attracties voor het hele gezin, van Aquapark tot Piratenland en van wildwaterbaan tot Vikingland.

7. Livø: Deense natuur in een notendop
Denemarken is een eilandenrijk met meer dan 400 eilanden. In de Limfjord ligt Livø, een autovrij eiland dat alleen per boot te bereiken is. Ondanks de grootte van 3km2 heeft de natuur kunnen floreren en je vindt op dit eiland dan ook bijna de hele Deense natuur in een notendop. Van steile kliffen en bossen, nieuwsgierige zeehonden tot eindeloze stranden – binnen een dag heb je dit eiland al verkend.

8.‘Himmelbjerget’: Klim naar de top
In het Merenhoogland ligt de ‘Himmelbjerget’ (Hemelberg). Deze ‘berg’ is met 147 meter een van de hoogste natuurlijke toppen van Denemarken. Bovenop staat een 25 meter hoge toren uit 1875, gebouwd ter ere van Koning Frederik VII. Een beklimming wordt beloond met schitterend uitzicht over het meer Julsø. Vanuit Silkeborg of Ry is de Hemelberg ook per (stoom)boot te bereiken.

9. Hvide Sande: Paradijs voor watersportliefhebbers
Aan de westkust van Jutland ligt Hvide Sande, een paradijs voor watersportliefhebbers. Door de combinatie van de wilde Noordzeekust en het kalme water in de Ringkøbing Fjord, is dit dé plek om verschillende wateractiviteiten uit te proberen, zoals kitesurfen, suppen en wakeboarden. Is er een dagje geen wind, breng dan een bezoek aan het onlangs geopende bunkermusem Tirpitz, verborgen in het duinlandschap van Blåvand.

10. IJsje XXL
Overal in Denemarken kun je ze vinden, de supergrote Deense ijsjes. Naast de bolletjes met allerlei smaken, kan er op het ijs ook guf (soort schuim), flødebolle (soort negerzoen), syltetøj (soort jam), flødeskum (slagroom, zonder suiker) en zelfs een bolletje softijs als topping worden toegevoegd. Weet je niet wat je moet kiezen? Bestel dan gewoon nog een!

Meer informatie
Kom meer te weten over de Deense regio’s en activiteiten voor het hele gezin in Denemarken: www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk

Dit bericht verscheen het eerst op 6 augustus 2017.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.