Leuk lijstje: Dit zijn de verborgen juweeltjes van Europa

Even buiten Boedapest is een Memento beeldenpark waar allerlei uitingen uit de communistische tijd verzameld zijn. Foto: Elkedagvakantie

Er zijn toeristische trekpleisters die geen reclame meer nodig hebben: het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren in Parijs of het Güell Park in Barcelona. Het zijn highlights met een statussymbool die deel zijn gaan uitmaken van de populariteit van de stad. Vaak volgen we de stroom toeristen naar de plekken die wereldwijd bekend staan als een must see. Maar is dat nog leuk, als we uren in de rij staan om één foto te kunnen maken tussen een zwerm toeristen?

Om deze reden heeft ​Holidu, zoekmachine voor vakantiehuizen​, besloten om te onderzoeken welke steden de meest verborgen schatten bezit. Geheime plekken die locals waarderen en toeristen het geluk hebben ze te vinden. Hetzij bij toeval of op advies van een vriend. Voor deze ranking zijn “attracties” onderzocht die tussen de 50 en 500 Google-beoordelingen hebben en een score hebben van 4,8 tot 5 sterren. Zodat de selectie betrouwbaar is, de attractie niet zo bekend is en de bezoekers aangenaam verrast zijn. Hier is de lijst:

1. Moskou, Rusland – 23 verborgen schatten
In de Russische hoofdstad zijn 23 verborgen schatten gevonden om te ontdekken. Naast de bekende toeristische attracties zoals het Rode Plein, het Kremlin of het beroemde Bolsjoi Theater, heeft Moskou nog meer te bieden:
Podpolnaya Tipografiya 1905-1906 gg​: is een oude ondergrondse drukkerij die al meer dan 100 jaar voorbijgangers misleidt met het uithangbord “groothandel in Kaukasische producten”, terwijl het in feite gewijd was aan het drukken en verspreiden van revolutionaire pamfletten tijdens de eerste Russische Revolutie (1905-1907), en dit alles op slechts een paar meter afstand van het politiebureau. Nu is het een museum dat je kan bezoeken.

Sechenov Museum on the history of medicine: Niet veel mensen weten dat Moskou de thuisbasis is van de oudste medische universiteit van Rusland. In de wijk Chamovniki, herbergt de Sechenov Universiteit, opgericht in 1758. Een eigenaardig museum met een verzameling uit de lokale medische wereld en een hoeveelheid informatie over de ontwikkeling van de geneeskunde in het land.

Stanislavsky House: Als je naar de 1e verdieping gaat kom je in het oude huis van theaterregisseur Konstantin Stanislavsky. Deze schat is aan het zicht onttrokken in het hart van Moskou. Ontdek het verhaal over de grondlegger van het theater en de zogenaamde Stanislavsky-methode (een acteertechniek), en hoe de laatste jaren van zijn leven eruit zagen.

2. Sint-Petersburg, Rusland – 16 verborgen schatten
We gaan verder in Rusland voor de nummer 2. Het prachtige Sint-Petersburg was de hoofdstad van Keizerrijk Rusland en biedt bezoekers een uitzicht over de Oostzee. Bekende hotspots zoals de Hermitage en de ​Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus zijn populair​. Maar wij kijken naar de juwelen die Sint-Petersburg voor de bezoeker verbergt:
De Narva Triomfboog: Dit monument is gebouwd om de Russische overwinning op Napoleon te herdenken. Het is een onverwachte kleurexplosie in het midden van de stad. Binnenin de groene en bronzen boog is ook een klein wapenmuseum verstopt.

Dom Arkhitektora: ​Je zou er zo voorbij lopen. Om de hoek van de St. Isaac’s Kathedraal ligt Dom Arkhitektora, ook wel bekend als het “Huis van de Architecten” en opgericht in 1932. Het huis stamt uit de 18e eeuw en is ontworpen door prominente architecten. De enorme kamers met een authentiek interieur, rijk aan details en de elegantie dompelen je onder in het rijke verleden van het landhuis.
Lev Gumilev`s Museum en Memorial Apartment​: In de wijk Tsentralny, in het hart van de stad, is het museum en gedenkhuis van lev Gumilev; een ​Sovjet Historicus, etnoloog en antropoloog​. Na een groot deel van zijn leven in werk- en gevangeniskampen te hebben doorgebracht, woonde hij de laatste 2 jaar van zijn leven in dit huis. Een bezoek aan het huis neemt je mee in zijn denken en de poëzie wereld van zijn vader. (Muzey-Kvartira L’va Gumileva)

3. Kiev, Oekraïne – 9 verborgen schatten
Buurland Oekraïne heeft zijn parels verstopt in de hoofdstad Kiev. Naast de UNESCO geregistreerde Sint-Sofiakathedraal zijn er ook nog verborgen tips die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Art kvadrat: Zonder het centrum te verlaten stuit je op een verborgen juweeltje. Het is een ongebruikelijk theater; sinds 1991 is het het enige theater in Oekraïne dat volledig in het teken staat van improvisatie en live entertainment. Acteurs en het publiek worden volledig betrokken bij wat er gebeurd. We zouden je graag vertellen wat je kan verwachten…. maar ze weten het zelf niet eens!

Software & computer museum: In een wereld waar de technologie ontwikkelingen enorm blijven groeien mag je een bezoek aan het museum over de geschiedenis van de computers en spelcomputers niet missen. De eerste apple computers en nintendo’s zijn hier te bewonderen, die je terugnemen naar je jeugd.
Victoria Museum: Hou je van mode? Dan is dit verborgen pareltje wat voor jou, gelegen in het historische centrum van Pecherskyi. Hier leer je de geschiedenis van de victoriaanse kostuums en de evolutie van stijl kennen, van de achttiende eeuw tot de twintigste eeuw.

4. Berlijn, Duitsland – 7 verborgen schatten
De Duitse hoofdstad kan niet ontbreken in deze lijst. Mocht je de Brandenburger Tor, de Rijksdag en de overblijfselen van de Berlijnse Muur al gezien hebben dan brengen de volgende tips wat vernieuwing:
Filmrauschpalast is een leuke ondergrondse verrassing. Een bioscoop in een oude fabriek in de multiculturele wijk Moabit. De tickets zijn goedkoop, films worden in originele versie en zonder reclame getoond. In de zomer kan je zelfs gratis genieten van de open air bioscoop.
Theater im Keller: Theater im Keller ligt ten zuiden van de stad, in Neukölln. Dit theater, dat in 1987 werd opgericht, biedt meer dan 100 voorstellingen per jaar, waarvan de meest populaire de travestieshows zijn: een originele en brutale show.
SALZIG Berlin: Berlijnse street art is bekend in heel Europa en hier ontdek je meer; SALZIG Berlin, een kunstgalerie, een winkel en een unieke ervaring. Gevestigd in de alternatieve punk wijk: Friedrichshain. Veel werk van lokale street artists wachten hier op je en je kunt ze zelfs mee naar huis nemen als je er zin in hebt.

5. Londen, Engeland – 7 verborgen schatten
De meeste bezoekers komen naar Londen met een duidelijke missie: de Big Ben bezoeken, een foto maken in een rode telefooncel of voor het Buckingham Palace. Als je dit allemaal volbracht hebt, waarom ga je dan niet op zoek naar de verborgen juwelen die alleen een dynamische stad als Londen je kan bieden?
Howard Griffin Gallery: In de elegante wijk Mayfair, op een steenworp afstand van Hyde Park, vind je deze opvallende en kleurrijke kunstgalerie. Kenmerkend zijn de informele sfeer en de street art tentoonstellingen.
The Castle Cinema: Een gezellige bioscoop vlakbij Olympic Park. Het werd in 1913 opgericht als onafhankelijke bioscoop en is in de loop der jaren van eigenaar veranderd. Het heeft een prachtige loungebar en een fascinerend gebogen plafond met een spannende geschiedenis.
Parasol Unit: Een stichting zonder winstoogmerk die zich met lichaam en geest wijdt aan hedendaagse kunst in de wijk Hoxton, ten oosten van Londen. De hippe en creatieve sfeer verwelkomt lokale werken en het enige doel is om ze aan echte kunstliefhebbers te presenteren.

6. Boedapest, Hongarije – 6 verborgen schatten
Voor de zesde plaats naderen we Boedapest, hier kan je veel verwachten van de kunstwereld. Degenen die in de Hongaarse hoofdstad zijn geweest, hebben ongetwijfeld al een bezoek gebracht aan het kuuroord Széchenyi en zijn verrast door de menigte die zich daarbinnen vormt. Wil je menigte juist vermijden? Bekijk dan deze tips:
Stúdió K Színház: Originele voorstellingen op een alternatieve, onafhankelijke en intieme plek. Stúdió K Színház is een klein theater ten oosten van de Donau, niet ver van het stadscentrum. Hier kan je ontspannen en genieten van een andere show in gezelschap.
Arnold Gross: In het culturele district van Újbuda verrast Arnold je echt! Het is een kunstgalerie, waar je een kopje koffie kan drinken onder het genot van huisgemaakte pralines. Tegelijkertijd bewonder je de werken van lokale kunstenaars. Het kleine, gezellige restaurantje is gemaakt door de kunstenaar die het zijn naam geeft.
Koller Galeria: Je kan niet weggaan zonder even bij de galerie in het Buda Castle district binnen te glippen. Koller is een kleine kunstgalerie vol schilderijen, beeldhouwwerken, litho’s en nog veel meer! De omringende tuin is exotisch en mysterieus, met prachtige sculpturen die versmelten met de vegetatie.

Het Memento Park is een beeldenpark in Érd aan de rand van Boedapest in Hongarije. Er zijn verschillende standbeelden uit het communistische tijdperk. Onder andere Lenin, Karl Marx, Friedrich Engels en Béla Kun zijn hier te zien. Alle standbeelden stonden door de hele stad Boedapest verspreid en zijn na de val van het communistische regime hiernaartoe gehaald.

7. Wenen, Oostenrijk – 5 verborgen schatten
Op de zevende plaats komt de prachtige Oostenrijkse hoofdstad met in totaal 5 verborgen parels. Wenen is een mekka voor kunst- en muziekliefhebbers en staat bekend om de schoonheid van het Sissi-paleis, Schönbrunn en het Belvedere Museum, maar er is nog veel meer te ontdekken.
Third Man Museum​: is een museum gewijd aan de beroemde film noir “The third man” en speelt zich af in het naoorlogse Wenen. Het museum bevindt zich in het universiteitsdistrict en brengt een hulde aan deze film met zijn tentoonstellingen en decoratie – een must-see voor elke filmliefhebber.
Gala Hal van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek: ​Veel mensen kennen de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek, maar weten niet dat het verreweg de mooiste kamer van binnen is. We verwijzen natuurlijk naar de Gala Hal, met zijn enorme afmetingen (80 meter lang en 20 meter hoog). De hal is bekroond met een prachtig beschilderde koepel met maar liefst 200.000 boeken.

Schlosstheater Schönbrunn: ​Vlak achter het Schönbrunn Paleis ligt dit charmante juweeltje. Het is een klein, subtiel ingericht theater dat indruk zal maken met zijn schoonheid. Hier kan je concerten en toneelstukken bijwonen van ieder karakter.

8. Barcelona, Spanje – 4 verborgen schatten
De prachtige Catalaanse hoofdstad met zijn uitzonderlijke architectuur, tapas en strand. Gaudí’s indrukwekkende werken opgeleverd zoals de Sagrada Familia, Park Güell en Casa Batlló. Maar wat valt er nog meer te ontdekken in deze magische stad?
Circo Raúl Legacy​: Wie had gedacht dat er een echte schat verborgen lag op een steenworp afstand van het beroemde Barceloneta strand. Het door een professionele acrobaat opgerichte Raúl Legacy circus vermaakt jong en oud op Plaça de l’Ictineo, met voorstellingen door clowns en artiesten van allerlei pluimage.
Galeria Maxó Petritxol 18: We zijn in de prachtige gotische wijk aangekomen om de tweede verborgen parel van Barcelona te onthullen. Dit is een originele kunstgalerie, waar je een perfect souvenir kan vinden! Van alle kunststukken zijn de 3D-kaders misschien wel het meest origineel om een extra vleugje toe te voegen aan de foto’s van je reis.
Teatro de los Sentidos​: Als je op zoek bent naar een surrealistische en originele ervaring, dan ben je bij ​Teatro de los Sentidos aan het juiste adres. Een ervaring waarbij de tijd even stilstaat en de toeschouwer deel uitmaakt van de voorstelling. Een genot voor de zintuigen in een kleine en gastvrije ruimte.

9. Zagreb, Kroatië – 3 verborgen schatten
Een bezoek aan Zagreb is niet alleen een bezoek aan Sint Stefanuskathedraal, de begraafplaats van Mirogoj en de gave musea. De Kroatische hoofdstad biedt andere attracties die minder bekend zijn bij toeristen, en een goed alternatief bieden voor degenen die de authentieke kant willen leren kennen.
Image of war​: Op een steenworp afstand van het historische centrum van Zagreb vind je het museum dat in het teken staat van oorlogsfotografie. Tentoonstellingen tonen foto’s uit de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995), deels genomen door gerenommeerde fotografen en deels door particulieren. Het doel: verschillende perspectieven op de oorlog te laten zien. De beelden blijven je zeker even bij.
Summer Stage Tuškanac​: Ten noorden van de stad rijst dit openluchttheater uit het niets op midden in een bosrijk gebied. Het is ontworpen door de beroemde Kroatische architect Kazimir Ostrogović. Het is zeker aan te raden om tijdens je bezoek een blik op het programma te werpen. Hier kan je genieten van een goede film in de maneschijn.
Backo Mini Express​: In het hart van de stad vind je dit charmante museum van modeltreinen. Je weet niet wat je mist, de special effects zijn spectaculair. Een ontspannen omgeving waar de enige regel is: plezier hebben. Je gaat er misschien heen met het excuus ‘we doen het voor de kinderen’, maar uiteindelijk zullen de volwassenen zelf ook met de trein spelen en zelfs een trein besturen.

10. München, Duitsland – 3 verborgen schatten
We sluiten de Top 10 af met München, de thuisbasis van het beroemde Oktoberfest, Marienplatz en de Englischer Garten (een van de grootste stadsparken ter wereld). Maar wat heeft München nog meer te bieden op de achtergrond?

Alexander Krist Theater: In de buurt van één van de levendigste buurtjes van München; Sendlinger Tor, verbergt een heel ander theater dan je gewend bent. De gastheer, Aleksander Krist, verrast je graag met zijn grappige, magische en originele magische shows in een intieme en gastvrije sfeer. Gelooft je niet in magie? Nou, hier zie je het van dichtbij.
Der Tu film​: Deze universitaire bioscoop biedt voor slechts 3 € per persoon voorstellingen aan. Het is ook zeer goed gelegen in de universiteitsbuurt, vol met bars en pubs. Je hebt het plan al klaarliggen, film kijken en dan de avond afsluiten met een paar drankjes.
KUNSTLABOR​: 50 zalen, 50 kunstenaars en 5.000 m2 kunst. Het is een project van het Museum ​of Urban and Contemporary Art ​(MUCA) om ruimte te geven aan de creativiteit van een groot aantal internationale kunstenaars, die kunstwerken creëren op de vloer van een verlaten gebouw in Laim, ten westen van München. Een unieke kans om je onder te dompelen in de meest grensverleggende kunst.

Onderzoeksmethode

Om de ranking samen te stellen, heeft Holidu in april 2019 gegevens uit Google gehaald. Rekening houdend met de toeristische attracties die tussen de 50 en 500 beoordelingen op Google hebben met een score van een 4,8 tot 5 sterren. Dit om ervoor te zorgen dat de beoordeling betrouwbaar is, de attractie minder bekend is en de bezoekers aangenaam verrast zijn.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.