Dit wist je niet over ziektekosten in het buitenland

De hond mee tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie

Eerste hulp tijdens een vakantie in het buitenland kan flink in de papieren lopen. In Nederland wordt bijvoorbeeld, via de basisverzekering, doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Turkije kan dit bij een privékliniek oplopen tot zo’n 3.000 euro en deze extra kosten zijn niet gedekt door de basisverzekering.

Daarom lanceert Univé de thema-site ‘Onbezorgd op Vakantie’. Op deze website is voor de populairste vakantielanden en de Verenigde Staten te vinden waar men op moet letten om een onbezorgde vakantie te hebben.

Elk jaar hoort Univé verhalen van mensen die niet aanvullend verzekerd zijn voor zorg en ook geen aanvullende reisverzekering hebben afgesloten. Of dat mensen met alleen met een Europa-dekking de wereld over reizen. Deze mensen kunnen hierdoor flink in de schulden komen. In Europa is er via de European Health Insurance Card (EHIC) veel goed geregeld. Er zijn echter staatsziekenhuizen die de EHIC wel accepteren, en veel private klinieken juist niet. En juist in deze private klinieken kunnen de kosten veel hoger zijn dan in Nederland.

Vooral in Zuid-Europa

Als er geen aanvullende verzekering is afgesloten, wordt er vergoed tot het bedrag dat er in Nederland gebruikelijk is. In het buitenland kunnen deze kosten aanzienlijk hoger liggen. Met name in Zuid-Europese landen zoals Turkije, Spanje of Griekenland worden toeristen namelijk vaak automatisch naar een privékliniek gestuurd.

Ter vergelijking een overzicht van wat een gebroken enkel (500 euro in Nederland) kan kosten bij een privékliniek in populaire vakantielanden:

  • Turkije 3.000 euro
  • Spanje 2.500 euro
  • Portugal 2.500 euro
  • Duitsland 2.000 euro
  • Oostenrijk 2.000 euro
  • Griekenland 1.500 euro

Buiten Europa kunnen de kosten nog veel hoger uitvallen. In de Verenigde Staten kan de behandeling van een gebroken enkel zelfs 10.000 euro kosten. roept vakantiegangers daarom op goed op te letten bij het selecteren van een zorgverlener in het buitenland.

Meer verzekeringsnieuws

Huisdiereigenaren dienen hun verzekering goed na te kijken als je ze op vakantie gaan met hun huisdier. Ongeveer de helft van de reisverzekeraars gaat namelijk niet over tot vergoeding wanneer een hond of kat medische zorg nodig heeft in het buitenland. Independer analyseerde 41 reisverzekeringen om mensen meer inzicht te geven.

Veel vragen over huisdieren

Eerder onderzoek laat zien dat 30% van de mensen met een hond hun dier minstens één keer per jaar meeneemt op vakantie. Onder katteneigenaren is dit percentage 10%. Independer krijgt hier steeds vaker vragen over dus de percentages lijken eerder toegenomen dan afgenomen. Naast het pakket aan wet- en regelgeving vanuit overheden en luchtvaartmaatschappijen, hanteren óók reisverzekeraars regels en voorwaarden rondom medische zorg vergoeding bij huisdieren.

Huisdieren soms meeverzekerd

Als verzekeraars over huisdieren spreken bedoelen ze hiermee uitsluitend honden, katten of paarden. Op het moment dat er sprake is van medische kosten in het buitenland, bijvoorbeeld een consult bij een dierenarts, vergoeden sommige verzekeraars deze kosten. Van de 41 onderzochte verzekeringen is er bij de helft (20 verzekeraars) sprake van vergoeding. Vaak is dit wel tot een maximumbedrag (tussen de 150 euro en 350 euro) en onder bepaalde voorwaarden. De kans is dus aanwezig dat het baasje ook zelf nog een deel van de doktersrekening moet(en) betalen.

Als een kat, hond of paard vlak voor – of tijdens – de vakantie in het buitenland overlijdt is het bij sommige reisverzekeraars mogelijk de reis te annuleren. In totaal is hier sprake van bij 22 van de 41 reisverzekeraars. Deze verzekeraars vergoeden een (deel van) de reissom als een huisdier overlijdt. Hierbij gelden dan wel aanvullende voorwaarden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.