Ruben Terlou ontdekt nieuwe kanten van China voor de VPRO

Ruben Terlou op reis door China. Foto: Joost van Herwijnen / PR

In ‘Chinese dromen’ reist documentairemaker en China-expert Ruben Terlou verder door China, gedreven door zijn niet aflatende fascinatie voor de Chinezen en met de snel veranderende maatschappij als kompas. Net als in de eerdere series van Ruben staat ook nu het leven van de gewone Chinees centraal.

In vloeiend Chinees voert hij gesprekken met de Chinezen die hij onderweg tegenkomt en toont hij de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.

In de vier afleveringen van deze derde serie staan de dromen van de Chinezen centraal, dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Daar naar kijkend wordt duidelijk hoe snel de ontwikkelingen van China onder het leiderschap van president Xi Jinping gaan en wat de invloed daarvan op het leven van de Chinees is. En is te zien dat dromen soms ook gewoon uit elkaar spatten.

Menselijk beeld

Vanwege zijn jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft Ruben toegang weten te krijgen tot bijzondere situaties en mensen die hij al jaren hoopte vast te leggen. Daarom toont Chinese dromen – juist in deze tijd van de handelsoorlog en stijgend wantrouwen jegens China – opnieuw een verrassend menselijk beeld van deze vaak onbegrepen grootmacht.

Thema’s Ruben Terlou

De volgorde van de 4 afleveringen is nog niet bekend. De thema’s wel: In het confucianistische China is de familie volgens president Xi Jinping ‘de cel’ van de maatschappij. Daarom vraagt Ruben zich af hoe het kan zijn dat in China bijna 5 miljoen huwelijken per jaar op de klippen lopen. Hij reist met een rijdende rechter over het platteland, woont echtscheidingszaken bij in een rechtbank, en gaat op stap met een zogenaamde ‘mistress hunter. En in een ‘liefdeshospitaal’ in de megastad Shanghai ziet hij een relatietherapeut in actie.

Toekomst voor je kind

Geen land ter wereld is zo met de toekomst van haar kinderen bezig als China. Aan de welvarende oostkust ziet Ruben hoe ouders er alles aan doen hun kind een zo goed mogelijke toekomst te bieden. En met kinderen van een internaat loopt Ruben een lange mars van 40 kilometer en spreekt over hun dromen. Hij spreekt met ouders die door de eenkindpolitiek slechts één kind kregen en deze door het noodlot verloren. Ze vinden steun bij elkaar en delen hun zorgen over de afwezige toekomst; want wie gaat hen verzorgen als ze oud zijn?

Liangshan gebergte

In het afgelegen Liangshan gebergte is Ruben te gast bij een onbekend bergvolk en zijn we getuige van een eeuwenoud shamanistisch ritueel om de geesten te verdrijven, maar blijkt tot Rubens schrik een dode haan alsnog te kunnen kraaien. En ook ziet hij daar hoe de jonge generatie ingezet wordt om volledige assimilatie van China’s etnische bevolkingsgroepen te realiseren.

Volksrepubliek China

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de huidige Volksrepubliek China werd opgericht en de communisten de nationalisten naar Taiwan verjaagden. In de laatste aflevering reist Ruben daarom van het vasteland van China naar Taiwan, op zoek naar verhalen van mensen in beide landen die deze beladen geschiedenis hebben meegemaakt. En waarom vinden de Chinezen van nu dat Taiwan bij China hoort? Hoe willen de Taiwanezen dat hun toekomst eruit ziet? Zijn ze bang dat hun leven drastisch gaat veranderen?

Meer informatie VPRO

vpro.nl/chinesedromen
Meepraten? Gebruik #chinesedromen

Te zien vanaf zondag 17 november 2019, 20.15 uur NPO 2

Presentatie: Ruben Terlou
Regie & geluid: Jeroen de Greef
Camera: Joost van Herwijnen & Peter Vancraesbeek
Research: René van ‘t Erve
Montage: Jan Vanderweken
Productie: Jorike Verlaan
Producent: De Haaien in coproductie met de VPRO

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.