Boot, boek of berg: vakantie beleven doe je zo

Boot, boek of berg: vakantie beleven doe je zo 9
Met een boek en snoep op de achterbank: Dan kan de terugreis niet lang genoeg zijn. Foto: Elkedagvakantie

Gek eigenlijk dat het woord ‘boeken’ twee betekenissen heeft als het om reizen gaat. Bij het ene boeken dat het om het inspiratie opdoen voor een volgende trip, bij het andere boeken verzegel je je voornemen om ergens naar toe te gaan met een financiële overeenkomst met een hotel of reisorganisatie. Naast deze overpeinzing verder vandaag:

  • Corona leeft op in Franse toeristische gebieden
  • Yoga in de bergen steeds populairder
  • Schiphol heropent parkeergarages na maandenlange sluiting

Extra afvaarten en meer plaatsen veerdienst Marker Wadden tijdens zomervakantie

Boot, boek of berg: vakantie beleven doe je zo 11
Zeilschip Abel Tasman, een van de veerdiensten naar marker Wadden.
Foto: Peter Leenen

De veerdienst naar de natuureilanden Marker Wadden vaart vanaf nu in de maanden juli en augustus ook op de donderdag en maandag. De capaciteit is vergroot naar 85 bootkaartjes nu de corona-maatregelen zijn versoepeld en de schepen weer meer mensen mee mogen nemen.

Dit betekent dat er soms tickets beschikbaar zijn gekomen voor afvaarten die eerder al waren volgeboekt. De boten vertrekken uit de Batavia-haven in Lelystad. Nu veel mensen hun zomervakantie in Nederland doorbrengen zijn veel locaties volgeboekt of alleen na reservering te bezoeken.

45 minuten varen

Natuurmonumenten is dan ook verheugd te melden dat we bezoekers extra afvaarten aan kunnen bieden waardoor meer mensen deze bijzondere eilandengroep op 45 minuten varen vanaf Lelystad, kunnen ontdekken.
Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer. In dit weidse landschap komt de natuur in razendsnel tempo tot ontwikkeling en strijken vogels massaal neer. Natuurmonumenten ontvangt in dit natuurgebied bezoekers op het Haveneiland. De overige vier eilandjes zijn alleen voor de natuur.

Wandelingen maken

Op het Haveneiland zijn prachtige wandelingen te maken langs twee vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren, een scherm waarachter je uitzicht hebt op meerdere vogelkolonies, het havenstrand en het Noordstrand. In de havenkom is een kleine zelfvoorzienende nederzetting gebouwd, met een havenkantoor, een groepsruimte voor onderzoekers en een eilandpaviljoen met een informatiepunt en kleinschalige horeca voor bezoekers, 4 vakantiehuisjes en een kunstenaarsatelier. Zwemmen kan bij het strand ter hoogte van het paviljoen.

Excursies

De afvaarten zijn in de maanden juli en augustus van donderdag tot en met maandag om 10:00 uur (terugvaart 14:30 uur) en om 13:00 uur (terugvaart 17:30 uur). Op kleine schaal (vol = vol) zijn ook excursies te boeken bij aankomst, in het havenkantoor. Deze wandelingen onder begeleiding van een gids die als vrijwilliger werkt voor Natuurmonumenten, duren 1,5 uur.
Op de boot zijn mondkapjes binnen verplicht, buiten op het dek niet. Daarvoor geldt: 1,5 meter afstand bewaren. Tickets kunnen geboekt worden op www.markerwadden.nl . Hier is ook praktische informatie te vinden.

Yoga in de bergen steeds populairder

Boot, boek of berg: vakantie beleven doe je zo 13
Yoga in de bergen. Foto: Florian Egger

De populariteit van yoga neemt onverminderd toe. Uit onderzoek van NOC*NSF is gebleken dat het aantal beoefenaars van yoga in 2019 is gestegen naar 513.000 mensen. Ook in steeds meer bergregio’s in de Alpen speelt men in op de yogatrend. Het Kufsteinerland in Tirol, Oostenrijk, komt deze zomer met diverse yoga workshops en faciliteiten rond het thema gezondheid.

Yoga is populairder dan ooit en het aantal beoefenaars in Nederland nam in 2019 ten opzichte van 2013 met ruim 13% toe. Per maand staan 513.000 Nederlanders vier keer of vaker oefeningen te doen om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. Hiermee is yoga de snelst groeiende sport van ons land en staat het op plek 9 van de meest beoefende sporten. Inmiddels is yoga populairder dan tennis, wat door 433.000 mensen wordt beoefend. 

Fysieke en mentale gezondheid

De populariteit van yoga is toe te schrijven aan de behoefte aan rust. De huidige prestatiemaatschappij leidt tot stress en volgens TNO loopt meer dan een miljoen mensen  jaarlijks het risico op een burn-out. Yoga zorgt voor ontspanning en biedt diverse voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat yoga een gunstig effect heeft op de bloeddruk, de hersenen beter laat functioneren en het immuunsysteem versterkt.

Gezondheidsvakantie in de bergen

Na een stressvolle periode stelt de zomervakantie mensen in staat om tot rust te komen. Gezondheid is hierbij een belangrijk thema en er is een groeiende vraag naar vakanties waarbij werken aan de fitheid en vitaliteit centraal staat. Vakantieregio’s spelen hierop in met een passend aanbod. Zo is het mogelijk om in het Kufsteinerland in Tirol, Oostenrijk te overnachten in gezondheidshotels, op fitness- en gezondheidspaden te wandelen en yoga workshops te volgen. Het gezondheidsaspect wordt hier versterkt door het glooiende bergdecor, de frisse lucht en de serene rust.

Yoga in de bergen en aan het water

In het Kufsteinerland wordt de populariteit van yoga vertaald naar het aanbieden van yogasessies in de bergen en aan het water. Zo kan de dag worden gestart met yoga aan de oever van de Thiersee. Andere locaties van de (gratis) yogaworkshops op 25 juli zijn de Brentenjoch (1200 m) en de vesting van Kufstein. Daarnaast zijn er in de regio meerdere yogastudio’s en bieden de zes aanwezige gezondheidshotels speciale yoga-arrangementen aan. Kuuroord Bad Häring staat bekend om haar zwavelbaden en was in 1996 de allereerste officiële kuurbestemming van Tirol.

Lees hier meer informatie over yoga in het Kufsteinerland >

Over Kufsteinerland

Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlakbij de grens met Beieren (Duitsland) en op de route richting de Brennerpas en Italië. De acht vakantiedorpen en de prachtige sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Meer informatie over het Kufsteinerland vind je hier >

Nieuwe editie Lonely Planet Ultieme Bestemmingen

De wereld is gigantisch en er is zo veel te zien, dat je het overzicht soms dreigt te verliezen. Met 200 nieuwe bestemmingen is dit de volledig geactualiseerde editie van de bestseller Lonely Planet Ultieme bestemmingen. Wat is absoluut het mooiste om te bekijken of te beleven? Yellowstone National Park? Het Alhambra? Of toch de verbazingwekkende tempels van Angkor Wat?

De reisexperts van Lonely Planet stelden de ultieme top 500 op met de beste plekken om naar af te reizen of om bij weg te dromen. Deze top 500 bevat zowel populaire toeristische trekpleisters als verborgen parels. De indrukwekkende lijst wordt gepresenteerd door middel van prachtige foto’s en inspirerende verhalen.

Rangorde

De 200 nieuwe bestemmingen in Lonely Planet Ultieme bestemmingen zijn gloednieuwe of aanzienlijk verbeterde plaatsen, of plekken die relevanter zijn geworden voor de manier waarop we tegenwoordig reizen. Ook heeft Lonely Planet de rangorde opnieuw berekend en extra nadruk gelegd op bestemmingen waar op een duurzame manier wordt omgegaan met toerisme.
Ultieme bestemmingen | Lonely Planet | 9789021576299 | € 29,99 | 6 oktober 2020

In het kort – nieuwsoverzicht

Zoiets kun je ook maken van een gewoon bestelbusje

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.