Puy du Fou investeert 62 miljoen in nieuwe attractie

Puy du Fou investeert 62 miljoen in nieuwe attractie 9
In Puy du Fou gaat al het publiek ineens naar een volgende attractie. Foto: Elkedagvakantie

Om eerlijk te zijn: Ons plan was om deze zomervakantie 3 weken in Frankrijk door te brengen en dan opnieuw naar Puy du Fou te gaan. We waren 10 jaar geleden voor het eerst in het park en bijzonder onder de indruk van de shows die je daar te zien krijgt. Maar omdat we dit jaar vroeg met vakantie zouden gaan, durfden we dat in verband met corona niet aan. Misschien volgend jaar. Dan kunnen we dan genieten van een nieuwe show. Verder vandaag:

  • Vakantiegangers liggen met een dubbel gevoel op het Amelander strand
  • Portugese regio Porto weer naar niveau code geel gezakt
  • Zaanse Schans krijgt nieuw molenmuseum

Nederlanders vanaf nu ook weer welkom in Puy du Fou

Puy du Fou investeert 62 miljoen in nieuwe attractie 11
De show Les Noces de Feu. Foto: Puy du Fou

Het in Nederland nog relatief onbekende Franse familiepark Puy du Fou, dat met zijn spectaculaire liveshows meermaals is bekroond met prijzen, wil de harten van Nederlandse bezoekers veroveren. Het in Noordwest-Frankrijk gelegen Puy du Fou co-creëerde eerder de populaire ‘Raveleijn’-show in de Efteling en is in eigen land razend populair. Alle optredens zijn combinaties van lokale legendes en echte gebeurtenissen waarin romantiek, emotie en historie centraal staan. Er is 62 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe shows en Nederlanders zijn per direct welkom.

Directeur Nicolas de Villiers is trots op het unieke concept van zijn park. Hij spreekt ook niet over een park, maar over een ‘artistiek avontuur’: “We leveren een artistieke ervaring, die een beroep doet op de verbeeldingskracht en emotie van onze bezoekers. Iedereen ziet wat anders in een show, maar geniet evenveel.”

Hij benadrukt dat Puy du Fou beslist geen mainstream attractiepark is. “Het gaat ons om de balans tussen historie en natuur, dat is al vanaf het begin onze filosofie geweest. We maken gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Ook dierenwelzijn en goede voeding staat bij ons hoog in het vaandel. Je vindt bij ons geen neonverlichting, felle kleuren of fastfood.”

Wereldwijde aantrekkingskracht

Het concept heeft een wereldwijde aantrekkingskracht, getuige de regelmatige verzoeken uit het buitenland om themaparken en shows te creëren naar het Franse concept. Echter komt tot op heden slechts 15% van de bezoekers van Puy du Fou uit het buitenland en daar wil het park graag verandering in brengen. Alle shows kunnen al worden bekeken met Nederlandse audio-ondersteuning, dus om een eventuele taalbarrière hoeven nieuwsgierige Nederlanders zich geen zorgen te maken, wanneer ze naar het park gaan voor een dagje uit. 

Recordinvestering

Inmiddels heeft Puy du Fou een recordinvestering gedaan van in totaal 62 miljoen euro, om de ervaring nog mooier te maken. Drie nieuwe bezoekersmagneten zijn de grote avondshow ‘Les Noces de Feu’, die zich compleet op het water afspeelt, het koninklijk nieuw hotel ‘Le Grand Siècle’ en een conferentiecentrum voor zakelijke evenementen, ‘Le Théâtre Molière’. De doelstelling van Puy du Fou is dan ook niet gering: het park wil uitgroeien tot het beroemdste entertainmentmerk ter wereld.

Covid-situatie

In het park is tijdens de shows het dragen van een mondkapje verplicht. Ook wordt op drukke plekken gezorgd dat het aantal bezoekers daar vermindert. Op verschillende plekken in het park staan handgel-pompjes.

Portugese regio Porto weer naar niveau code geel gezakt

architecture bridge city porto
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Het reisadvies naar de stad Porto en omgeving staat op de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken sinds gisteren weer op code geel (staat van waakzaamheid). Dit houdt in dat er naar Porto en Noord Portugal gereisd kan worden, waarbij wel de veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen (social distancing van 2m en het gebruik van mondkapjes in afgesloten ruimtes is verplicht).

Portugal is verheugd met deze ontwikkeling en staat klaar om Nederlandse toeristen te verwelkomen in alle 7 regio’s van Portugal. In heel Portugal zijn hotels, restaurants, musea, culturele attracties, stranden, supermarkten, gezondheidsdiensten, luchthavens en benzinestations open. Het openbaar vervoer is volledig operationeel.

Alle nuttige informatie over de bestemming is te vinden op www.visitportugal.com. Hier kunt u alle regels en vaak gestelde vragen vinden mbt covid19. Dit platform wordt voortdurend bijgewerkt met tips en suggesties over reizen en toerisme in Portugal. 

Zaanse Schans krijgt nieuw molenmuseum

Puy du Fou investeert 62 miljoen in nieuwe attractie 14
Een artist-impression van het interieur van het museum. Foto: PR

Op 31 juli opent aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans het nieuwe Molenmuseum. Ook wordt die dag ‘Wereld van Windmolens’ gepresenteerd. Het Molenmuseum bevindt zich aan het einde van een dijk waar zich ook acht industriemolens bevinden. De nabijheid van de molens tot het museum maakt het mogelijk dat bezoekers een complete historische windmolen experience kunnen beleven, genaamd, ‘Wereld van Windmolens’.

Door de maatregelen rondom het coronavirus kon de eerder geplande officiële opening op 18 juni niet doorgaan. In plaats van een officieel openingsmoment is gekozen om het Molenmuseum vanaf 31 juli open te stellen voor het grote publiek. Later dit jaar volgt de officiële opening. 

Molenmuseum op de Zaanse Schans

Voor Vereniging De Zaansche Molen is de komst van het museum naar een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland een mijlpaal. De industriemolens op de Zaanse Schans liggen op een steenworp afstand van het Molenmuseum. 

Algemeen Manager van vereniging De Zaansche Molen en voormalig directeur van de Zaanse Schans, Peter-Jan van Steenbergen, “Windmolens zijn onlosmakelijk verbonden met deze regio. De Zaanstreek is het oudste industriegebied ter wereld en totaal hebben hier meer dan 1.100 molens gestaan en gedraaid. Acht van deze industriemolens staan op de Kalverringdijk en aan het einde van deze dijk staat het nieuwe Molenmuseum. Mede hierdoor is de windmolen experience  ‘Wereld van Windmolens’ tot stand gekomen. Bezoekers kunnen zich helemaal onder laten dompelen in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse windmolen industrie.”

Collectie

In het museum is alle informatie over de geschiedenis van industriemolens te vinden en welke rol ze speelden in de Zaanse samenleving en de Nederlandse economie.

Bij de aankomst op de Zaanse Schans dienen de bezoekers zich te melden met hun ticket bij molen De Huisman. Daar ontvangen ze een ‘molensteen’ die voorzien is van een ‘tag’. Deze interactieve steen doen bezoekers om de nek. Zo kunnen ze in het Molenmuseum in hun eigen taal het verhaal van de windmolens te volgen. Zeven Zaanse gidsen (en één handelaar) nemen bezoekers mee op reis door een wereld van windmolens. Deze gidsen worden geactiveerd door het gebruik van de genoemde molensteen.

Molenpanorama

Eén van de pronkstukken van het museum is het Molenpanorama van de Zaanse kunstschilder Frans Mars. Dit in oorlogstijd vervaardigde schilderij van 2 x 11 meter geeft een beeld van de oostoever van de Zaan rond 1800 met daarop meer dan 50 windmolens.
Een ander topstuk is de exacte replica op schaal van papiermolen De Eendragt. De replica werd in opdracht van de firma Van Gelder (papierfabrikant) gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Parijs (1900). Het bedrijf wilde hiermee het traditionele ambacht van het papier maken aan de wereld laten zien.

Verder zijn in het Molenmuseum o.a. ook een ‘Molenmakerij’ en een interactieve kaart met alle 1.100 molens te zien die ooit in de streek hebben gestaan. Bezoekers kunnen ronddwalen langs de thema wanden waar ingegaan wordt op de contrasten in de Zaanse molengeschiedenis: rijk en arm, vrije tijd en hard werken komen hier aan bod, maar ook vernuftige uitvindingen en slimme toepassingen.

Wereld van Windmolens

Een bezoek aan ‘Wereld van Windmolens’ laat het verhaal achter de welvaart van Nederland vanaf de Gouden Eeuw pas echt goed zien. Oude verhalen, op eigentijdse wijze verteld.
De rivier de Zaan, waaraan de industriemolens en het Molenmuseum gelegen zijn, was van oudsher (circa 1600) de belangrijkste (en feitelijk enige) verkeersweg voor grondstoffen en te bewerken producten naar de molens toe, én voor bewerkte producten die van de molens via de Zaan naar Amsterdam en elders gingen.

Boten voeren af en aan om alle producten van en naar de windmolens te vervoeren. Juist de combinatie van de grote waterweg (en de talloze sloten en slootjes die er mee in verbinding stonden) en het vlakke land waar het vaak waait, maakte dat de industriemolens een succes konden worden. Talloze uitvindingen en toepassingen zorgden ervoor dat er uiteenlopende producten verwerkt konden worden (van hout tot specerijen, van olie tot papier). Deze ‘Wereld van Windmolens’ is door de Vereniging Zaansche Molens samengebracht in een windmolen experience.

Werkende molen

Henk Heijnen, kunsthistoricus en conservator bij het Molenmuseum, “De bezoekers worden door de industriemolens op de Kalverringdijk rondgeleid en kunnen aansluitend het programma in het Molenmuseum doorlopen. In de molens ervaren bezoekers het stampen en schudden van een werkende molen, en in het museum ondergaat de bezoeker het verhaal achter de molens. Zo worden beleving, educatie en interactie gecombineerd.
De enorme hoeveelheid molens bracht rijkdom in de regio, maar niet voor iedereen. Daarom is er niet alleen aandacht voor de handel, maar ook voor de arbeiders en de opkomst van het socialisme. Zo krijgt de bezoeker ook een inkijkje in de geschiedenis van de Zaanse samenleving die zo bepaald is door de molens.”

Bezoekers en aangepaste maatregelen

Normaal gesproken is er ruimte voor circa 1.000 tot 1.500 bezoekers per dag. Door de maatregelen rondom het coronavirus is er plek voor circa 500 personen en deze kunnen binnen vastgestelde tijdsloten het museum veilig bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.zaanschemolen.nl.

Vakantiegangers kunnen ook in eigen land niet zonder WiFi

Puy du Fou investeert 62 miljoen in nieuwe attractie 16
We kunnen niet meer zonder goede wifi: Om overal met de laptop te kunnen werken of naar muziek te luisteren via je mobiel. Foto: Elkedagvakantie

Nederlanders kunnen niet meer zonder WiFi in hun vakantiehuisje. Ruim acht op de tien vakantiegangers gaan ervan uit dat er in de gehuurde vakantiebungalow standaard WiFi aanwezig is. Dit blijkt uit een enquête van BungalowparkOverzicht.nl, dat 528 bezoekers ondervroeg over voorkeuren bij het boeken van een huisje op een vakantiepark in Nederland. 

Indien WiFi enkel als betaalde optie wordt aangeboden, blijkt 34% van de respondenten bereid de portemonnee te trekken. Nog eens 5% is zelfs bereid om extra te betalen voor een snellere internetverbinding dan de WiFi verbinding die standaard al wordt aangeboden. 

Tijdens het verblijf op vakantieparken maakt 82% van de respondenten in de vakantiehuisjes gebruik van WiFi. Slechts 7% van de vakantiegangers is voornemens om tijdens het verblijf helemaal geen gebruik maken van internet / WiFi.

Dat WiFi voor veel vakantiegangers belangrijk is, blijkt ook uit de antwoorden op de vraag of de vakantiegangers accommodaties wel eens links hebben laten liggen omdat er geen WiFi beschikbaar was, 63% antwoordde daarop: Ja. 

WiFi vooral voor bereikbaarheid, streamen en social media

In de enquête is ook gevraagd waarvoor men WiFi gebruikt. Bereikbaarheid is voor alle leeftijdsgroepen de voornaamste reden. Bij vakantiegangers tot 30 jaar oud staat het streamen van tv, films of series op de tweede plek. In de leeftijd 30 tot 40 wordt het gebruik van sociale media als één na belangrijkste reden genoemd. Vanaf 40 jaar wordt de WiFi, na het zorgen voor bereikbaarheid, vooral gebruikt om het laatste nieuws te volgen.

Meer informatie over het onderzoek staat op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/parkvoorkeuren

In het kort – nieuwsoverzicht

Urk krijgt een eigen strandpaviljoen (VIDEO)

Tevreden?

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.