Vakantie dicht bij huis: 10 top-natuurroutes in Brabant

Vakantie dicht bij huis: 10 top-natuurroutes in Brabant 9
Brabant is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Foto: Elkedagvakantie

Het zijn rare tijden, die tot bijzondere omstandigheden leiden. Zo is er bijvoorbeeld een camping in Zeewolde, die voor het eerst in het 30-jarig bestaan er nu in slaagt om al zijn 550 kampeerplekken te verhuren. We kiezen er massaal voor om lekker dicht bij huis te blijven. Niks mis mee! Daarom vandaag tips voor Brabant en verder:

  • Een kaart aan de muur, is dat leuk?
  • Formule 1-races, maar dan als expositie
  • Naturistencampings winnen aan populariteit in België

Brabant heeft zijn eigen druktemeter

Vakantie dicht bij huis: 10 top-natuurroutes in Brabant 11
Het kasteel van Breda, dat slechts beperkt te bezoeken is. Foto: Elkedagvakantie

Een vakantie dichtbij huis is in 2020 extra aantrekkelijk. In Brabant kun je naar hartenlust genieten van prachtige fiets-, wandel- en ruiterroutes. De aaneen-schakeling van uitgestrekte natuurgebieden, vennen en bossen lenen zich perfect voor een actief dagje in de vrije natuur.

VisitBrabant Routebureau zette tien van haar mooiste natuurroutes op een rij, ontwikkeld in samenwerking met boswachters, kunstenaars en ruiters en allemaal uitgezet via het officiële knooppuntensysteem. Met deze routes, de prachtige Brabantse natuur en een druktemeter die de actuele drukte in de natuurgebieden in Brabant in kaart brengt, kan iedereen onbezorgd genieten van een vakantie of weekendje weg in Brabant. Als je de vogeltjes wilt horen fluiten… hier moet je zijn in Brabant:

Wandeling Mastbos Breda (5 km)

De wandeling in één van Nederlands oudste bossen is er eentje vol magie. Ze voert je langs de meanders van de rivier de Mark en doorheen het vijfhonderd jaar oude naaldbos tot bij het kasteel Bouvigne. De ouders verkennen de prachtige tuinen van het kasteel en de jongsten kunnen op hun beurt in het tegenoverliggende speelbos hun fantasie de vrije loop laten en zich voor even ridder wanen. Een ideaal uitstapje voor het hele gezin naar Nederlands oudste cultuurbos, net onder Breda!

Fietsroute Biesbosch (23 km)

Het Nationaal Park de Biesbosch – één van de vier Nationale Parken van Brabant – is er een om te koesteren. Met haar grootte, – het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa-, is ze van enorm belang voor talloze watervogels en andere waterdieren. Onderweg passeer je het gerenommeerde Biesbosch MuseumEiland, dat op speelse wijze kinderen bijleert over technieken om het ecosysteem zo goed mogelijk in stand te houden. Met wat geluk kom je tijdens de fietstocht een zeearend of een bever tegen.

Wandeling Cartierheide (6,5 km)

Dit ruigere stukje natuur in wandelparadijs De Kempen is gevormd door eeuwenoude tradities van keuterboeren en schaapsherders, die hun vee op de heiden lieten grazen. De wandelpaden kregen vorm door de marskramers, die er hun koopwaar kwamen aanprijzen. Te midden van de historie en de wandelpaden, vloeien beekjes en grotere plassen, waarin onder meer salamanders en slangen hun onderkomen vinden. Ga er zeker eens wandelen bij schemering op een zomerse avond, want dan maak je het meeste kans om er een wilde ree te spotten.

Ruiterroute Cartierheide (11,5 km)

Wie deze Cartierheide liever op de rug van zijn trouwe viervoeter aflegt, heeft daar eveneens de mogelijkheid toe. In het park ligt een speciale ruiterroute en je kunt met je paard dwars de heide oversteken.

Wandeling Oisterwijkse Bossen en Vennen (10 km)

Dit natuurgebied in het hart van Noord-Brabant is het thuis van meer dan tachtig vennen en kleine vijvers, meer dan waar dan ook in Europa. Deze vennen bieden een woonplaats en voedselvoorziening voor talloze diersoorten. Het indrukwekkende park prikkelt al je zintuigen en is te bezoeken op elk moment van het jaar: in de lente ontwaakt de omgeving uit haar winterslaap om in de zomer een kakofonie van kikkergekwaak, insecten en andere waterdieren op te leveren. In de herfst is het gebied één groot kleurenpalet, ’s winters bieden de bevroren vennetjes een feeërieke ervaring. Als je oneindig vennen wilt tellen, hier moet je zijn in Brabant!

Fietsroute Maashorst (45 km)

De Maashorst is een oergebied, in die zin dat het een rijk natuurlijk verleden heeft. Deze natuur heeft helaas veel te lijden gehad de voorbije eeuwen, maar dankzij vele inspanningen is een groot deel nu toch hersteld. Dat uit zich bijvoorbeeld in de aanwezigheid van enkele massieve, zeldzame diersoorten: de wisent, -een Europese bizon-, de Tauros, -een oerrund-, en de Exmoorpony, een nazaat van het Europese wilde paard. Breng bij je fietstocht zeker een verrekijker mee om deze wilde grazers van dichtbij waar te nemen!

Fietsroute Groote Heide (25 km)

De Groote Heide doet zijn naam eer aan: met zijn meer dan 6000 hectare spreidt het gebied zich uit over Noord-Brabant en Belgisch Limburg. Daarbij grenst het aan steden als Eindhoven en Valkenswaard, of in België aan Neerpelt en Achel. Het gebied zelf omvat ook wandelgebied De Malpie, waar Valkenswaard de titel van “Wandelgemeente van 2016” aan te danken heeft. Het gehele park is bijzonder veelzijdig, en ook hier zijn bijzonder veel wilde dieren te spotten.

Wandeling Grenspark Kalmthoutse Heide (6 km)

De Kalmthoutse Heide is een populaire bestemming voor wandelaars met o.a. het Moretusbos: een juweel van een bos op de Brabantse Wal, een eeuwenoud landgoed waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Als je tijdens de wandeling goed je oren spitst, dan hoor je waarschijnlijk het prachtige geklepper van de bonte specht. De wandeling leent zich ook perfect om met kinderen te doen!

Wandeling Andreas Schotelroute (9,5 km)

Via deze wandeling snuif je kunst op in een mooie natuurrijke omgeving. Grafisch kunstenaar Andreas Schotel uitte zijn liefde voor het Brabantse boerenleven namelijk door het schetsen en etsen ervan. Deze kunstwerken plaatste hij in de prachtige natuur van Brabant. Het inspireerde latere kunstenaars om hetzelfde te doen en zo is de Andreas Schotelroute in Esbeek intussen uitgegroeid tot een heel wandelmuseum. Je kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan het Andreas Schotelmuseum, waar zijn overige werken tentoongesteld worden.

Fietsroute Strabrechtse Heide (28 km)

Deze route start bij Natuurpoort De Plaetse. Daar bevindt zich een schaapskooi met wel 350 Kempische heideschapen. De route voert je langs het grootste ven van Nederland en langs verschillende bossen, andere vennen en stuifzand. Het biedt mooie vergezichten in een rustige omgeving, volledig ondergedompeld in de natuur.

VisitBrabant Route Special

Brabant kent maar liefst 10.000 km aan wandelknooppuntroutes en 5.000 km aan fietsknooppunt-routes. Via deze officiële knooppunten zijn ook verschillende belevingsroutes  ontwikkeld. Hiermee fiets je niet alleen over de mooiste fietspaden, je ontdekt ook de vele pareltjes die onze provincie rijk is. Bedoeld dus juist om af en toe ook eens af te stappen en de hotspots langs deze routes te bekijken of te bezoeken. VisitBrabant bundelde deze routes in een Route Special van het VisitBrabant online magazine, vanaf vandaag online. Bekijk het magazine hier.

Kijk voor meer inspiratie over de natuurpracht in Brabant  op visitbrabant.com

Maak kunst van je eigen wijk

Vanaf vandaag kun je bij WIJCK. zelf een stijlvolle plattegrond creëren van elke stad en wijk ter wereld. Het Amsterdamse lifestylemerk verwierf (inter)nationale bekendheid met hun minimalistische tekeningen van wijkplattegronden en breidde de afgelopen jaren hun collectie van binnen- en buitenlandse steden flink uit.

Vandaag lanceert WIJCK. een nieuwe custom-tool waarmee elke stad ter wereld kan worden gecreëerd. Als klant kun je nu namelijk van elke zelfgekozen stad een echte WIJCK.-print laten maken en bovendien helemaal personaliseren. De custom-prints zijn verkrijgbaar in vier formaten, in portret- of landschapsmodus, met- of zonder lijst. Prijzen starten bij € 19,90. De tool: http://custom.wijck.com 

De wereld aan je voeten

WIJCK.-oprichter Rutger Diemel: “We begonnen bijna vier jaar geleden met het tekenen van diverse wijken en steden in onze kenmerkende minimalistische stijl. De vraag bleek enorm en die is met de jaren alleen maar gegroeid. We kregen regelmatig verzoeken voor bepaalde dorpen of buurten die nog niet in onze collectie zaten. Dat inspireerde ons tot het ontwikkelen van deze nieuwe tool, waarmee de hele wereld aan je voeten ligt, of beter gezegd: aan je muur hangt. Een kleine troost in deze rare tijd waarin we niet buiten Europa op reis kunnen.”

Vier simpele stappen

Welke regio/stad/dorp/wijk ter wereld je ook aan de muur wilt, met de nieuwe tool van WIJCK. maak je een chique plattegrond in vier simpele stappen. Via de kaart-functie selecteer je namelijk zelf het gebied, zo ver in- of uitgezoomd als je wilt, waarna je één van de vier stijlen kiest en ook de tekst eronder helemaal kunt personaliseren. Selecteer vervolgens een gewenst formaat en wel of geen lijst, en drie tot vijf werkdagen later wordt de custom-print bij je thuis bezorgd. Alle prints zijn van hoge kwaliteit en honderd procent duurzaam, zowel de inkt als het papier. De plattegronden worden gedrukt op speciaal high-end papier.

Vakantie dicht bij huis: 10 top-natuurroutes in Brabant 13
Een poster van Brugge aan de muur. Foto: Wijck.com

Hoewel uiteraard in de kenmerkende WIJCK.-stijl, zijn de custom-plattegronden net even anders dan de vaste WIJCK.-collectie. De bestaande handgetekende stedencollectie en de speciale collecties van o.a. racecircuits, sterrenstelsels en tropische eilanden blijven dus ook gewoon verkrijgbaar. Zit daar de gewenste wijk of stad niet bij, kan men de custom-tool gebruiken.

Over WIJCK.

WIJCK. werd in 2016 opgericht door Rutger Diemel, vanuit een eigen zoektocht naar iets moois voor aan de muur. Wat begon met een minimalistische tekening van Oud-West in Amsterdam, groeide in vier jaar tijd uit tot een collectie van honderden steden en wijken, van over de hele wereld.

Door de jaren heen werden ook tote bags, postcards en notebooks aan de collectie toegevoegd. In 2018 lanceerde WIJCK. met succes een geurkaarsencollectie, die in 2019 werd uitgebreid met geurstokjes, handzeep en roomspray. De producten van WIJCK. zijn verkrijgbaar bij ruim vierhonderd verkooppunten in binnen- en buitenland. Daarnaast is het uitgebreide aanbod van prints en de geurcollectie ook te ontdekken in de WIJCK. Store aan de Utrechtsestraat 25 in Amsterdam. www.wijck.com

Expostie: Formule 1 Zandvoort – Magic Moment 

speed racing speedway racing car
Photo by Chris Peeters on Pexels.com

Wie Zandvoort zegt, zegt (…vaak…) racen! Voor autoliefhebbers en andere historisch geïnteresseerden toont het Zandvoorts Museum t/m 6 september 2020 naast de vaste collectie de wisseltentoonstelling Formule 1 Zandvoort – Magic Moment.

Er is onder andere een driedimensionale Formule 1 Sound Experience te beleven. In deze experience wordt aan de hand van bijzondere beelden met geluid, de geschiedenis verteld van het Circuit in Zandvoort van 1948 t/m 1985. Bezoekers moeten vanwege de coronaregels de komende tijd vooraf reserveren. Raadpleeg de website voor actuele informatie.

“Magic Moments” in het Zandvoorts Museum
bestaat uit:

– De start van het circuit (1939)
– Zwartwit beelden van de bouw en de eerste race (met Prins Bernhard)
– Tijdlijn Formule 1
– Het verhaal van alle verreden Grand Prix-wedstrijden in Zandvoort met alle winnaars, hun racewagens en bijzondere verhalen
– Film over Formule 1 in Zandvoort op het panorama scherm, een multimedia beleving
– Films op de diverse beeldschermen inclusief het kenmerkende Formule 1 geluid
– Vitrines met memorabilia
– Materiaal van verzamelaars
– een Buitententoonstelling over de Formule 1 en speciale aandacht voor enkele Formule 1-coureurs.

Meer info: www.zandvoortsmuseum.nl

In het kort – nieuwsoverzicht

  • The best beaches in France to visit this summer (Condé Nast Traveller)
  • Verenigd Koninkrijk voert opnieuw quarantaine in voor toeristen uit Spanje (HLN)
  • Beheerder naturistencampings: “Bijna verdrievoudiging van aantal kampeerders tegenover vorig jaar” (VRT)
  • Gemeente Dronten wil betaald parkeren bij zes stranden overlaten aan ondernemers (De Drontenaar)
  • Nederlandse toerist weet Giethoorn weer te vinden: ‘Voor nu is het goed, maar de wintermaanden blijven onzeker’ (de Stentor)
  • Berlijn wil open air-feestjes in parken en op pleinen om de clubscene nieuw leven in te blazen (Business AM)
  • Here’s why it costs $100,000 to paint an airplane (CNN)
Wat is de ‘nieuwe werkelijkheid’ als het om reizen gaat?

Weekendradio

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.