Veel ‘eerstejaars’ watersporters deze zomer, da’s vragen om problemen

Watersporters in Nederland. Foto: Elkedagvakantie
Watersport in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Klotsend gaat het water langs de boeg. En met dat geluid verdwijnen ook de meeste zorgen. Zo gaan watersporters waarschijnlijk door het leven. Nu veel mensen (noodgedwongen) kiezen voor een vakantie in Nederland, zoeken ze ook vaker het water op. Dat blijkt echter niet zonder risico. Verder vandaag o.a.:

 • Spaans eiland Formentera kweekvijver voor ontwerpers
 • Geen shows en events in Plopsa Indoor Coevorden tot einde herfstvakantie
 • Actiegroep wil niet nog meer toeristen naar Zeeland

KNRM-redders hebben handen vol aan watersporters in problemen

woman wearing black cap holding bottle on white speedboat during daytime
Photo by Pixabay on Pexels.com

Deze zomer komt de KNRM vaker in actie voor watersporters dan in de voorgaande zomers. Uit de eerste cijfers blijkt dat de vrijwillige redders van de KNRM in de maanden mei, juni en juli ruim 100 keer vaker gealarmeerd zijn dan in de voorgaande jaren. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het drukker is op het water doordat veel Nederlanders de zomer in eigen land doorbrengen en hun hun toevlucht op het water zoeken.

De meest voorkomende calamiteiten waarvoor de redders in actie komen, hebben betrekking op de watersport. Het gaat met name om de doelgroep surfers en jachteigenaren of -huurders. Bij de laatste categorie gaat het dan met name om motorstoringen en roerproblemen en het aan de grond lopen van jachten. Speciaal hiervoor heeft de KNRM deze zomer de watersportcampagne ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ gelanceerd waarin tips aan beginnende en gevorderde zeilers en motorbootvaarders worden gegeven.

Goede voorbereiding

De belangrijkste regel voor een zorgeloze vakantie is een goede voorbereiding. Eenmaal op het water ben je niet zomaar even aan de wal. Ben je iets vergeten dan kan dat soms vervelende gevolgen hebben. Als KNRM merken we dat elk jaar opnieuw. Meer dan 1.500 keer varen we uit. Soms voor serieus ernstige problemen, maar vaker nog door oorzaken die voorkomen konden worden.

Tien belangrijkste aanbevelingen voor watersporters:

 1. Zorg goed voor je boot en de motor.
 2. Kijk alles (apparatuur, motor, staat van de boot) na vóór het vaarseizoen en voor elk vertrek.
 3. Zorg voor voldoende schone motorbrandstof.
 4. Zorg voor een goede veiligheidsuitrusting voor elk bemanningslid en dat iedereen aan boord weet hoe de veiligheidsuitrusting werkt.
 5. Zorg voor recente waterkaarten (op papier en digitaal).
 6. Deel je vaarplan met thuisblijvers.
 7. Let goed op en houd uitkijk bij het varen.
 8. Luister naar de weerberichten en weet waar je heen kunt bij weersverslechtering.
 9. Zorg dat iedereen aan boord weet hoe hulp(diensten) gealarmeerd kunnen worden bij een ongeval.
 10. Neem praktijkles bij een vaarschool of volg een cursus.

KNRM Helpt-app

De KNRM heeft een gratis Helpt-app waarin je alle informatie voor een goede voorbereiding op je vaartocht vindt. De app bevat weerinformatie, vaarkaarten, informatie over havens en veiligheidsinfo. Via de app vraag je in geval van nood gemakkelijk hulp.

Alarmeringen die via de KNRM Helpt-app worden gedaan, zijn voor zowel assistentie- als daadwerkelijke noodoproepen verdubbeld met voorgaande jaren. Inmiddels heeft de app 50.500 registreerde eindgebruikers. Het aantal gebruikers dat de KNRM Helpt-app gebruikt buiten het inzetgebied van de KNRM, de kleinere plassen en rivieren, stijgt. Alarmeringen die via de Helpt-app op deze manier binnenkomen worden direct doorgezet naar de dichtstbijzijnde meldkamer voor de afhandeling.

Goed doel

Dat er deze zomermaanden meer aandacht is voor de incidenten op het water en onder andere de KNRM die daar als professionele hulpverleningsorganisatie bij betrokken is, komt dat zichtbaarheid en van de vrijwillige hulpverleners ten goede. De KNRM is sinds het jaar 1824 een goed doel, dat zich al bijna twee eeuwen staande weet te houden op donaties van donateurs, giftgevers en nalatenschappen. Er komt geen overheidssteun aan te pas. Het is prachtig om te zien dat steeds meer Nederlanders het wellicht vanzelfsprekende maar ook levensreddende werk van de vrijwillige redders waarderen.

Word vrijwilliger

De 45 reddingstations van de KNRM liggen aan de kust en aan het ruime binnenwater en worden bemand door in totaal 1.400 vrijwilligers. Binnen een reddingstation zijn verschillende functies, want naast de redders die het water op gaan, zijn bijvoorbeeld ook vrijwilligers nodig voor het bestuur van het reddingstation. Woon je in de buurt van de KNRM-reddingstation en heb je interesse? Kijk voor de vacatures op www.knrm.nl/vacatures   

Spaans eiland Formentera kweekvijver voor ontwerpers

Een ‘happy bus’ op Formentera Foto: girolame

Het Spaanse eiland Formentera, onderdeel van de Balearen, is in vele opzichten wezenlijk anders dan Ibiza. Niet alleen is het met een oppervlakte van 83km² aanzienlijk kleiner, het heeft geen luchthaven en geen stoplichten. Wat het wel heeft, zijn de mooiste stranden van Europa met ongelofelijk helder zeewater, te danken aan het Posidonia Oceanica zeegras dat het water filtert.

Een ander aspect waar de locals trots op zijn, is het feit dat er geen enkele grote keten als McDonalds, Zara, Mango of El Corte Inglés op het eiland te vinden is. Toeristen die willen winkelen kunnen onder meer terecht op verschillende markten waaronder die van San Francisco, La Savina, Es Pujols, San Ferran en de bekende ‘hippie’ markt La Mola, waar alleen zelfgemaakte handnijverheid producten door de makers zelf verkocht mogen worden. Hier wordt streng op toegezien.

Van oudsher hebben de eilanders een hippieachtige levensstijl en zich altijd beziggehouden met het maken en creëren van kleding, juwelen en meer handgemaakte producten. Een selectie van enkele inspirerende Made in Formentera ondernemers.
https://www.formentera.es/nl/

Aangespoeld drijfhout

In het hoofdstadje van Formentera – Sant Francesc – vind je de interieurwinkel van eigenaar Gerard Peus Espanan, geboren en getogen op Formentera. In 2012 begon hij met 2 vrienden de winkel: naast spullen die hij inkoopt van merken als Sempre, Vascolari en Moltex maken zij ook zelf lampen, meubels, kasten, tafels, spiegels en andere voorwerpen van onder meer aangespoeld drijfhout.
https://www.cateua.com/cateua

Lust voor het oog sieraden

Hij is een begrip op het eiland en daarbuiten. Sieradenontwerper Enric Majoral en zijn zoon Roc maken zeer bijzondere creaties geïnspireerd door de natuur van Formentera. Enric zit reeds 40 jaar in het vak en heeft verschillende prijzen gewonnen, twee van zijn creaties zijn te zien in de permanente tentoonstelling van het Museum of Arts and Design in New York. Er zijn twee Marjoral winkels op Formentera. Één in het hoofdstadje aan de Carrer de Jaume 29 en een in La Mola (Avinguda de la Mola 89) waar tevens het atelier is en Enric vaak aan het werk is.
https://www.majoral.com/

Sandalen ten voeten uit

Ben je op zoek naar prachtige leren sandalen, dan kom je zeker aan je gading in de winkel van José Marcos die mooie handgemaakte leren sandalen maakt. Hij vestigde zich in de jaren 80 op het eiland en begon zijn sandalen vanaf kraampjes te verkopen. Inmiddels heeft hij een eigen winkel Ishvara in Sant Francesc, aan het grote plein en exporteert hij zelfs naar Amerika en tot zijn clientèle behoren sterren als Kate Moss en Armani. De typische Formentera sandalen zijn geheel van leer en gaan hoe langer hoe lekkerder lopen bij gebruik. Ze kosten €85,- per paar.
http://www.formenteraishvara.com

Heren opgelet

Eigenaresse Rosma Mollá wilde kleding voor mannen maken wat ze het gevoel geeft een stukje Formentera mee naar huis te nemen. Dossae Formentera. Je vindt hier linnen overhemden in prachtige mediterrane kleuren. Zwemkleding voor heren en kinderen, alles wordt in Spanje vervaardigd van de beste materialen. Er is ook een webshop dus indien je niet naar Formentera reist, bestel je wat online.
https://dossaeformentera.com/

Slow design kleding en sieraden

Elena Hurtado en Lorenzo Pepe zijn de drijvende krachten achter Obi Formentera, hun winkel aan de Avenida 8 de Agosto, in Sant Francesc. 55.  heel leuk shopje mooie verfijnde sieraden en kleding helemaal Formentera. Zij ontwerpt en maakt dameskleding, hij legt zich toe op eigentijdse sieraden en juwelen. Als er één winkel is die de sfeer en stijl van het eiland goed weergeeft dan is het OBI.
http://www.obiformentera.com/en/philosophy

Bouw je eigen gitaar

Heb je als muziekliefhebber ooit de wens gehad om je eigen (bas)gitaar te bouwen, dan kan je dat combineren met je vakantie op Formentera. In 1989 vertrok de Duitser Ekkehard Hoffmann naar Formentera. Er mogen maximaal 6 personen tegelijkertijd deelnemen dus persoonlijke aandacht is gegarandeerd. Je bouwt letterlijk vanaf het nulpunt je eigen gitaar dus er wordt geen gebruik gemaakt van voorgefabriceerde onderdelen. Je kunt kiezen uit modellen als een Stratocaster, Les Paul, Telecaster of PRS maar het is ook mogelijk om een eigen model te maken. Tevens keuze uit vele houtsoorten waaronder mahonie, esdoorn, Amerikaans elzenhout, bubinga, palisander of jatoba.
https://formentera-guitars.com/

Over Formentera

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen en is uitsluitend per ferry te bereiken. Vanaf Ibiza is het een half uur varen. Het is meer een bestemming voor rustzoekers. Gezien de geringe afmetingen van het eiland – 83 km2 – is het een ideaal fiets- en wandeleiland. Er is keuze uit 12 fiets- en 20 wandelroutes en omdat het eiland vlak is, zijn deze ook geschikt voor kinderen. Met onderweg vele baaitjes, jeneverbesstruiken en pijnbomen is het puur genieten.

Je vindt hier een aantal wat grotere hotels maar de meeste accommodaties zijn kleinschalig. Formentera heeft ook een aantal zeer goede restaurants. Er is geen hoogbouw op Formentera, bij wet verboden en langs de doorgaande wegen staan geen reclameborden. De laatste jaren is er veel aandacht voor duurzaamheid. Er zijn diverse oplaadpunten voor elektrische auto’s en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie. 

Het zeewater rondom het eiland is paradijselijk blauw – de Spaanse Lonely Planet hield onlangs op Instagram een wedstrijd onder de Spaanse volgers wat het beste strand van Spanje is. Uit de 15.000 inzendingen kwam het strand Ses Illetes als grote winnaar naar voren.

Geen shows en events in Plopsa Indoor Coevorden tot einde herfstvakantie

De Wickie-attractie in Plopsa Coevorden

Op basis van de huidige coronacijfers, beslist de Plopsa Group om alle shows, Meet & Greets en evenementen in Plopsa Indoor Coevorden te schrappen tot en met het einde van de herfstvakantie. Deze maatregel heeft ook betrekking op de Belgische Plopsa-parken.

Plopsa blijft tijdens z’n dagelijkse coronavergaderingen de zaken evalueren en stelt vast dat de huidige situatie, waarbij de richtlijnen van het RIVM, extra hygiënemaatregelen en de anderhalve meter afstand tussen huishoudens, goed werkt.

Al sinds de opening van het park op 29 mei waren de meet & greets, shows en evenementen afgelast, een moeilijke beslissing maar wel de juiste volgens Rosalie Houtman, Parkverantwoordelijke van Plopsa Indoor Coevorden: “Momenteel hebben we de juiste balans gevonden om bezoekers een coronaproof en aangename dag te laten beleven. We evalueren dagelijks de huidige situatie, bekijken onze maatregelen en worden deze aangescherpt indien dit nodig is. Concreet betekent dit dat in deze periode de dagelijkse shows van Bumba en andere evenementen niet doorgaan. Het is een drastische maatregel, maar volledig in het belang van onze bezoekers.”, aldus Rosalie.

Van de sfeer zullen de mensen weinig moeten missen, de attracties blijven open en in de populaire periodes, zoals Halloween, zal het park ook naar jaarlijkse traditie gedecoreerd worden met duizenden pompoenen en chrysanten.

Online reserveren verplicht

Om het maximaal aantal bezoekers in het park te respecteren, is iedereen verplicht om op voorhand zijn of haar bezoek online op datum te reserveren. Voor Plopsa Indoor Coevorden kan al tot en met het einde van de kerstvakantie gereserveerd worden.

Overige maatregelen

Naast het annuleren van alle shows, events en Meet & Greets, werd de maximale dagcapaciteit verlaagd. Ook de richtlijnen van het RIVM werden goed in acht genomen. De bezoekers worden op alle mogelijke manieren gewezen dat ze standaardmaatregelen zoals veelvuldig ontsmetten en wassen van de handen moeten naleven, en heeft de Plopsa Group verscheidende centrale desinfectie stations geplaatst.

Duidelijke en voldoende instructies en informatievoorzieningen zoals borden en markeringen op de grond werden gemaakt die de social distancing moeten garanderen. Er zijn constant ontsmettingsteams actief en contactpunten zoals attracties worden regelmatig grondig gereinigd. Ter voorbereiding op een dagje Plopsa Indoor Coevorden communiceert het park alle informatie via hun website.

In het kort – nieuwsoverzicht

Kijk, een caravan waarmee je de jungle in kunt!

Weekendradio – Hit100

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.