Mag je nu nog op vakantie in Nederland?

Vakantie in Nederland : hier in Kallenkote
Op bezoek in Taman Indonesia in Kallenkote. De bamboestokjes zijn er voor om te zorgen dat je 1.50 m. afstand van elkaar houdt. Dat geldt uiteraard niet voor moeder en dochter uit hetzelfde huishouden. Foto: Elkedagvakantie

Vakantie in Nederland, wat kan er nog? Bij elke persconferentie is het altijd weer zaak om goed op te letten: Wat mag ik nu nog wel en wat niet? Zo werd er onder ander gepleit zo min mogelijk pretreizen te ondernemen in Nederland. Maar betekent dat dan ook dat je niet in eigen land op vakantie mag? Nee. Dit is wat de overheid er over schrijft: ,,U kunt overal in Nederland op vakantie. Reis ter plekke zo min mogelijk. Door op minder plekken te komen, is er minder contact met anderen. Zo kan het virus zich minder snel verspreiden”. En verder vandaag o.a.

 • Corona en wintersport in Frankrijk, wat kan er nog?
 • Beklim de bijzondere bergtop Tulove Grede in Kroatië
 • ‘Gratis reizen’ door het maken van hotelvideo’s, hoe? (VIDEO)

Werken en tegelijkertijd vakantie houden in Nederland: Workation

young woman surfing laptop in kitchen
Photo by Ekaterina Bolovtsova on Pexels.com

Sinds een aantal maanden werken veel mensen vanuit huis. En de verwachting is dat dit nog wel even zal duren. Thuiswerken kent bezwaren, maar een groot voordeel is dat medewerkers hun tijd flexibel kunnen indelen en niet aan een locatie gebonden zijn. Een nieuwe omgeving is vaak een stimulans voor creativiteit en productiviteit.

Toonaangevende en innovatieve bedrijven gaan dan ook op zoek naar een manier om hun werknemers betrokken en gemotiveerd te houden. Daarom combineert reisorganisatie TUI flexibiliteit en inspiratie met de introductie van TUI Workation; de perfecte combinatie van werk en vakantie zonder dat het vakantiedagen kost.

Geen files bij vakantie in Nederland

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thuiswerken de Nederlandse werknemer goed bevalt: geen files, minder reistijd en flexibel je tijd kunnen indelen. En de laatste maanden is duidelijk geworden dat de productiviteit geen probleem hoeft te zijn voor thuiswerkers. Maar er zijn ook nadelen, zoals het vervagen van werk- en privétijd, te veel uren maken, het missen van collega’s om mee te sparren en elkaars creativiteit te bevorderen. Met stress en zelfs een verhoogde kans op een burn-out tot gevolg. Psychologen zijn het er dan ook over eens; thuiswerken is niet altijd goed voor de mentale gezondheid.

Werken en nieuwe energie opdoen

Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor het mentale welzijn van de thuiswerkers. TUI ontwikkelde speciaal hiervoor het TUI Workation concept; het combineren van werk en vakantie. Werken in een inspirerende omgeving, op een goed uitgeruste werkplek waar je na een productieve werkdag kunt genieten van het ontspannen vakantiegevoel.

Of waar je gewoonweg nieuwe energie krijgt van een prachtige omgeving en van gesprekken met andere Workationers. Dat kunnen collega’s zijn, je gezinsleden of mensen uit een geheel andere bedrijfstak die daar ook op Workation zijn. Voor de TUI Workation selecteerde de reisorganisatie een aantal geschikte en comfortabele accommodaties in binnen- en buitenland.

Net zo productief als thuis

Frans Leenaars, Chief Marketing Officer TUI Western Region: “De TUI Workation biedt medewerkers alle mogelijkheden om net zo productief te zijn als thuis. Maar dan in een omgeving die inspireert en tegelijk ook rust en ontspanning brengt. Want hoe heerlijk is het om na een intensieve werkdag een duik in het zwembad te nemen, een strandwandeling te maken of te relaxen in de spa van het hotel. Een vakantie in Nederland, terwijl je gewoon doorwerkt.

Maar ook de gesprekken met andere Workationers brengen inspiratie, verbinding en nieuwe inzichten. Dit concept is interessant voor werknemer én werkgever. Het houdt medewerkers gemotiveerd en betrokken, biedt ruimte voor ontspanning en draagt daarmee bij aan het mentale welzijn, daar ben ik 100% van overtuigd.”

Workation Lab

Het concept zal in eerste instantie vooral in samenwerking met bedrijven worden uitgezet. In een zogenaamd Workation Lab wordt het verder uitgewerkt en doorontwikkeld. De eerste pilot reis vertrok gisteren naar de Algarve. Medewerkers van zeven verschillende Nederlandse en Belgische bedrijven verblijven op dit moment in hotel TUI BLUE Falésia in het Portugese Olhos d’Agua. Zij zijn daar bezig met hun dagelijkse werk, tegelijkertijd testen ze de faciliteiten en geven ze directe feedback aan de meegereisde begeleider van het Workation Lab.

Locaties

In de opstartfase biedt TUI Workations aan in Nederland – in samenwerking met Droomparken – en op een beperkt aantal buitenlandse bestemmingen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de actuele reisadviezen.

Het concept wordt op dit moment met name uitgerold in samenwerking met bedrijven, maar een Workation kan ook individueel geboekt worden. Voor meer informatie kunnen bedrijven terecht op deze webpagina en individuele reizigers op https://www.tui.nl/workation/

Hoe groot is de kans dat je gefilmd wordt tijdens je Airbnb-verblijf?

Mag je nu nog op vakantie in Nederland? 11
Uitzicht vanuit een via Airbnb gehuurde kamer in Keulen. Foto: Elkedagvakantie

Huurders die gebruikmaken van Airbnb lopen het risico dat ze bij of zelfs in hun verblijf gefilmd worden. Bij 1 op de 132 Airbnb-verblijven blijken één of meerdere camera’s aanwezig. Een deel van de verhuurders van deze verblijven benoemt bovendien niet waar de camera’s hangen (17,2%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar cameratoezicht bij verhuurdersplatform Airbnb.

Wanneer de positie van de camera wel bekend is, blijkt deze in de meeste gevallen bevestigd aan de buitenkant van het verblijf, zoals bij de voordeur. Toch bevindt bijna één op de drie Airbnb-camera’s zich binnenshuis. De binnencamera’s houden met name het doen en laten van huurders in de gaten op de gang (44,4%) en in de woonkamer (30,2%). 

Relatief weinig Europese Airbnb’s met camera 

Ten opzichte van elders ter wereld zijn er relatief weinig camera’s bij Airbnb’s binnen Europa. In Europese landen worden camera’s vermeld bij bijna 1 op de 500 verblijven. In niet-Europese landen ligt het aantal vermelde camera’s veel hoger: zo’n 1 op de 70 Airbnb’s heeft daar één of meerdere camera’s. 

Met name Singapore (1 op de 19), Ottawa (1 op de 27) en Tokyo (1 op de 33) kennen een relatief hoog aantal Airbnb’s met camera. Amsterdam staat op plaats 38 van de 50 onderzochte steden, met camera’s bij 1 op de 625 Airbnb’s. 

Verborgen camera’s bij Airbnb

Hoewel verhuurders verplicht zijn de aanwezigheid van camera’s te vermelden, is de schaal waarop er daadwerkelijk camera’s in Airbnb-verblijven zijn lastig vast te stellen. Er worden namelijk regelmatig verborgen camera’s ontdekt door huurders. Uit Amerikaans onderzoek onder 2.000 Airbnb-huurders blijkt dat maar liefst 11% al eens een verborgen camera ontdekte. 

Ook in Nederland komt het voor. Een Hoofddorper werd in 2018 betrapt door drie Franse huurders. Het ophangen van een camera in de badkamer leverde hem een werkstraf op van 100 uur. 

Meer informatie over het onderzoek en tips voor het herkennen van verborgen camera’s zijn te lezen op https://www.vpngids.nl/nieuws/veel-cameras-bij-airbnb-verblijven/ 

Onderzoeksmethode

Om een beeld te krijgen van camera’s bij Airbnb-verblijven over de wereld, zijn in totaal 50 steden onderzocht aan de hand van data van Inside Airbnb. Van alle onderzochte steden bevinden zich 27 steden binnen Europa en 23 daarbuiten. 

In het onderzoek zijn alle advertenties meegenomen van Airbnb’s die in de specifieke steden in juni 2020 beschikbaar waren. In totaal is de aanwezigheid van camera’s onderzocht met behulp van 992.168 advertentieteksten van Airbnb in de betrokken steden. Onderzocht is of het woord ‘camera’ zich bevond in de beschrijving van een Airbnb-locatie.

Voor Italiaanse steden geldt een uitzondering: ‘camera’ betekent in het Italiaans namelijk ‘kamer’. Vanzelfsprekend kwam dit woord erg vaak voor in de advertenties. Daarom is er gekeken welke woorden er in advertenties van andere steden vaak voorkwamen in combinatie met ‘camera’. Op deze woorden werden de Italiaanse advertenties getoetst, zodat alsnog vastgesteld werd wanneer het in Italiaanse teksten specifiek ging om een beveiligingscamera.

Waar camera’s zich precies bevinden binnen een Airbnb is in het onderzoek vastgesteld aan de hand van een steekproef van 1.000 Airbnb’s. In de advertentieteksten van deze verblijven is handmatig meer informatie over de exacte locatie van de camera’s opgezocht.  

Het Amerikaanse onderzoek naar verborgen camera’s bij Airbnb’s is hier terug te vinden: https://www.ipx1031.com/airbnb-guests-trust-hosts/  

Over de Hoofddorper die een verborgen camera in zijn Airbnb had, verscheen eerder een bericht bij het Haarlems Dagblad: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20180925_27336069/filmcamera-in-hoofddorpse-airbnb-badkamer 

Over VPNGids.nl

Op VPNGids.nl kunnen internetgebruikers terecht voor objectieve informatie over online privacy, vrij internet en cybersecurity. Daarnaast analyseert VPNGids.nl structureel de kwaliteit en veiligheid van vele verschillende VPN-providers, om zo de bezoekers van de site te informeren en adviseren over de betrouwbaarheid van VPN-providers.

Startschot Themajaar Ode aan het Landschap

Mag je nu nog op vakantie in Nederland? 13
De Maas bij Maastricht. Foto: Elkedagvakantie

In 2021 werken zeven partners samen in het themajaar Ode aan het Landschap. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, in Flevoland, in Friesland, op de Hollandse Waterlinies, in Limburg, in de Nationale Parken en in Noord-Holland. Het eerste evenement van het themajaar is de opening van de tentoonstelling ‘Machtige Maas, Muze Monster Moeder en Moordenaar’ in het Limburgs Museum, over de rivier die het leven van de Limburgers al eeuwenlang vormt. 

Ode aan het Landschap is de eerste in een nieuwe opzetvan de themajaren zoals die al langer worden georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met meerdere, wisselende, partners. Was tot nu toe vooral het doel het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, vanaf volgend jaar ligt de nadruk van de themajaren, naast spreiding van bezoek, op een maatschappelijke opgave – in 2021 meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap. 

Tentoonstelling Machtige Maas

In deze tentoonstelling over de Maas (vanaf 7 oktober 2020 te zien) laat gastcurator Servé Hermans, leider van Toneelgroep Maastricht, vier gezichten (muze, monster, moeder en moordenaar) zien van de rivier. Een romantisch gezicht, ‘muze’, met prachtige geschilderde landschappen. Het gezicht van de overstromingen, ‘monster’, waarin bezoekers een ondergelopen Limburg binnenwandelen. De Maas als ‘moordenaar’, met aandacht voor vervuiling en ronddrijvend plastic. En ‘Moeder Maas’, omdat de Maas ook beschermt en bewaart.

Ode aan het Landschap

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar het vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. En net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons eveneens een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van de toekomst. Wij zullen we onze vindingrijkheid hard nodig hebben om ons landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. Zeven partners brengen daarom in 2021 een ode aan het Nederlandse landschap.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Provincie wil vakantiegangers lokken met ‘Overijssel. Overheerlijk on-Nederlands’-campagne (Adformatie)
 • 3 Op Reis gaat op vakantie naar Den Bosch en bezoekt het hoogste hotel van de stad (In de buurt)
 • Wereldwandelaars (1911) – Een verbond van idealisten (Historiek)
 • Reuselnaar Foske (83) toert in zijn eentje maanden met de camper (ED.nl)
 • Beklim de bijzondere bergtop Tulove Grede in Kroatië (Reisjunk)
 • Corona en wintersport in Frankrijk (Frankrijk.nl)
 • AWF Virtual Safaris commits to bridging gap in African tourism until international travel resumes (Daily Travelnews)
 • Strandpaviljoens hebben de hakken in het zand gezet (Nieuwsblad IJmuiden)
 • Mountainbiken in het Teutoburgerwald (Reishonger) (mooie foto’s!)
 • Geen ontslagen bij Easyjet op Schiphol, salarissen wel bevroren (de Stentor)
‘Gratis reizen’ door het maken van hotelvideo’s, hoe?
+1

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.