De 100 populairste reisbestemmingen in Duitsland

De 100 populairste reisbestemmingen in Duitsland 9
Schloss Neuschwanstein. Foto: Hanneke Lindenburg

Dierentuin of Duitsland? Die keus is dit najaar misschien makkelijk gemaakt. Voor de dierentuin hoef je nog geen coronatest te ondergaan, voor Duitsland wel, dat gisteren vrijwel heel Nederland tot ‘besmet gebied’ verklaarde. Op die manier kun je alleen met een recente coronatest het buurland nog in. Verder vandaag o.a.:

 • Wat kost dat eigenlijk, een eigen pipowagen op de camping?
 • Nieuw initiatief: reisvoucher cadeaushop
 • Wereldreis met een wildvreemde op een zeilboot; ‘We zien wel waar het schip strandt’

De populairste plekken in Duitsland

De 100 populairste reisbestemmingen in Duitsland 11
In Hamburg: Miniatur Wunderland. Foto: Miniatur Wunderland.jpg

Ook in de huidige coronaperiode met alle reisbeperkingen van dien tonen vele potentiële internationale reizigers heel wat interesse in het vakantieland Duitsland. Meer dan 13.000 buitenlandse bezoekers van het onlineportaal van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) uit meer dan vijftig landen hebben gestemd voor hun top 100 in Duitsland.

Miniatur Wunderland Hamburg staat voor de derde keer op de eerste plaats. Op de tweede plaats kozen de deelnemers van de enquête voor het pretpark Europa-Park in Rust (Baden-Württemberg) en op plaats 3 staat het slot Neuschwanstein in Beieren.

Authentiek beeld

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT, verklaart: “Met deze populaire enquête krijgen we voor ons en onze partners in de Duitse toeristische sector een authentiek beeld van de bijzonder bekende en geliefde vakantiebestemmingen. Een plaats in de top 100 geldt als kwaliteitslabel voor de betrokken ondernemingen en is een verkoopargument in de internationale marketing.”

Sinds 2012 kunnen bezoekers van de website www.germany.travel in een vrij tekstveld bezienswaardigheden, recreatievoorzieningen, evenementen, cultuursites of natuurlandschappen invoeren. Op basis daarvan ontwikkelt de DZT de klassering. De enquête liep van 14 november 2019 tot 31 juli 2020.

Overzicht van de kopgroep van de top 100 van het jaar 2020

1e plaats: Miniaturwunderland in Hamburg groeide sinds zijn opening in 2001 uit tot de grootste modelspoorbaan ter wereld met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. Tot nu toe bezochten ongeveer negentien miljoen mensen het steeds groeiende wonderland midden in de Hamburgse Speicherstadt.

2e plaats: het Europa-Park in het Badense Rust is met 5,8 miljoen bezoekers het grootste pretpark van Duitsland. 18 themagebieden, meer dan 100 attracties en shows alsook 6 themahotels garanderen onvergetelijke avonturen. De nieuwste attractie sinds 2019 is het recreatiebad Rulantica.

3e plaats: bij een bezoek aan het slot Neuschwanstein laten zich elk jaar rond anderhalf miljoen mensen van de hele wereld fascineren en inspireren. Met zijn idyllisch sprookjeskasteel heeft Koning Ludwig II bijgedragen aan het fantasierijke beeld van het romantische Duitsland.

Berchtesgaden

Andere attracties die in 2020 een plaats veroverd hebben in de top 10 zijn het historische Dresden, Rothenburg ob der Tauber, de Romantische Straße, Berchtesgaden met de Königssee, het UNESCO-Werelderfgoed de dom van Keulen, het Zwarte Woud en het eiland Rügen.

Het resultaat van de online-enquête wordt vanaf nu op een eigen microsite gepubliceerd. Naast gedetailleerde informatie over de top 100 kunnen de gebruikers van de website de populairste bestemmingen van Duitsland op categorie filteren of op een interactieve landkaart situeren.

Leeuwenwelpen immuun voor katten- en niesziekte

De 100 populairste reisbestemmingen in Duitsland 13
Een beetje moederliefde. Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Dierenarts Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo heeft deze week de twee leeuwenwelpen voor de tweede en laatste maal tegen katten- en niesziekte geënt. De welpen hebben een ‘booster’ gekregen met een tussentijd van drie weken, zodat ze voortaan immuun zijn voor deze veelvoorkomende ziekte.


Inmiddels zijn de jonge leeuwen negen weken oud. Burgers’ Zoo wil deze grote katachtigen zo natuurlijk mogelijk houden, wat onder andere betekent dat de dierverzorgers normaal gesproken altijd afstand tot de dieren bewaren. De welpen zijn niet gewend door mensenhanden aangeraakt te worden en daarom reageren ze fel: precies zoals ze in het wild zouden doen. Deze alerte reactie toont tevens aan dat de dieren kerngezond zijn. 

Terugkeer in de groep

Ook in het wild zondert een drachtige leeuwin zich af, zodra ze voelt dat ze moet werpen. De eerste weken blijft ze dicht in de buurt bij haar welpen, waarvoor op die zeer jonge leeftijd zelfs soortgenoten gevaarlijk zouden kunnen zijn. Na enige tijd zoekt de leeuwin met haar kroost weer de groep op en zo’n terugkeer verloopt niet altijd zonder slag of stoot. De andere leeuwen zijn nieuwsgierig naar de jongen, terwijl moeder ze met hand en tand wil verdedigen. Meestal keert de rust snel weer na een paar tikken over en weer, venijnige grommen en wat schijnaanvallen van de moeder om de rest op afstand te houden. 

Stapsgewijs de natuur haar gang laten gaan

Burgers’ Zoo wil de natuur stapsgewijs haar gang laten gaan. Na de tweede enting zijn de welpen klaar voor de kennismaking met hun volwassen soortgenoten. In Arnhem leven naast hun moeder nog een leeuwin en een leeuwenman. Één voor één worden de andere leeuwen aan de welpen geïntroduceerd. Vanaf vandaag zijn moederleeuw en haar jongen weer onderdeel van de groep en zichtbaar voor het publiek. (zie de video hier onder)

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Wat kost dat eigenlijk, een eigen pipowagen op de camping? (Nu.nl)
 • 5x de mooiste Klompenpaden om te bewandelen (Bever)
 • Strijd om de Duitse camping: ‘Als we nog een nachtje willen bijboeken, moet de receptioniste eindeloos puzzelen’ (Duitsland Instituut)
 • Arnon Grunberg woont 25 jaar in New York: ‘Ik ga hier niet meer weg’ (VPRO-gids)
 • Staphorst wil meer toerisme, maar er is vrees voor verdwijnen zondagsrust (RTV Oost)
 • Dit is het (verrassende) effect van corona op toerisme in Groningen (In de Buurt)
 • Nieuw initiatief: reisvoucher cadeaushop (TravelPro)
 • Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar 2021 (Kampeerzaken)
 • Voordelen van zonnepanelen op je camper of caravan (Blik op nieuws)
 • Wereldreis met een wildvreemde op een zeilboot; ‘We zien wel waar het schip strandt’ (Omroep Zeeland)
 • Stéphanie Smolders staakte haar wereldreis voor een straatkat (Linda)
Kijk hoe de leeuwenwelpjes leven in Burgers’ Zoo

Weekendradio

+2

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.