‘Yukon Vuurman’: spannend en leerzaam survivalboek voor kinderen

Op avontuur in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie
De omslag van het boek.

Kinderen bewegen te weinig, zitten teveel achter een scherm en komen nauwelijks in de natuur. Van de groep 4 tot 20 jaar is dan ook maar liefst 13% te dik. De Amerikaanse auteur Richard Louv waarschuwt in zijn bestseller Het laatste kind in het bos voor een natuurtekort bij kinderen. Wetenschappelijk is aangetoond dat natuur een positief effect heeft op de gezondheid, op de ontwikkeling van de motoriek en bepaalde cognitieve vaardigheden van kinderen.

Die inzichten leidde Driebergenaar Daan Kloeg ertoe om het jeugdboek De Yukon Vuurman te schrijven. Kloeg is bioloog, reisjournalist en -fotograaf. Hij maakte tal van reizen en kanotochten in Yukon, Alaska en Siberië. Onlangs maakt hij nog een reis van 32.000 km met de auto naar Mongolië. ‘Natuur inspireert je, geeft je rust,’ zegt Kloeg, ‘Ik heb vroeger eindeloos veel hutten gebouwd, in bomen geklommen en in de modder gespeeld. Natuurlijk is de wereld verandert, het is digitaler geworden, daar is op zich niks mis mee, maar de natuur blijft voor kinderen ontzettend belangrijk. We moeten kinderen stimuleren de natuur in te trekken.’

Eindeloze bossen

De hoofdpersoon uit het boek De Yukon Vuurman Erik is gek op survival, wilde dieren en de natuur. Nadat hij jarenlang gezeurd heeft bij zijn ouders, mag hij eindelijk naar zijn oom in Canada om een avontuurlijke kanotocht van zes weken te maken in Yukon. Een gebied van eindeloze bossen, wilde rivieren, zompige moerassen en besneeuwde bergen. Een gebied met elanden, wolven en beren. En dan gebeurt het… Weet Erik te overleven?

De Yukon Vuurman is niet alleen een spannend verhaal, maar ook een leerzaam survivalboek. Aan de hand van meer dan 300 illustraties van Paul Oole leert de lezer alles over het overleven in de natuur: vuur maken, touw twijnen, vlees roken, pijl en boog maken, de regel van drie en nog veel meer. 

Ontdekking

‘Ik hoop dat dit boek kinderen ertoe aanzet om de natuur in te trekken,’ zegt Kloeg. ‘Het zal niet zo ruig zijn als de avonturen van Erik, maar het is zo goed als kinderen op ontdekking gaan in de bossen. Ik heb niet de illusie dat ik met mijn boek een heel grote bijdrage kan leveren, maar al gaan er maar een paar kinderen op uit. Dan is dat al mooi meegenomen.’ 

De Yukon Vuurman – Het spannendste en leerzaamste survivalboek, 320 pagina’s, 300 kleuren illustraties, 17 x 24 cm, hardcover met leeslint, ISBN 9 789082 201314, € 24,95. Alleen te bestellen via deyukonvuurman.com

Nog even dit

TREK IN INDONESIË – Vierhonderd pagina vol reis-inspiratie en recepten. Na 25 jaar ervaring als directeur van Merapi Tours heeft eigenaar Flip van Stoltenberg zijn persoonlijke archief met gedetailleerde informatie over veel nog onbekende Indonesische eilanden gecombineerd met heerlijke plaatselijke recepten in een prachtig reis- en kookboek. De lezer wordt meegenomen op ontdekkingsreis door de Indonesische archipel. Niet alleen de bekende trekpleisters als Java en Bali komen aan bod maar ook authentieke ontdekte pareltjes, ver weg van de drukte. Het kookgedeelte van het boek bevat niet alleen ruim 80 recepten van lokale recepten maar ook een heel aantal ‘geheime’ familierecepten. Auteur:  Flip Stoltenborgh, ISBN:    9789090342870, Prijs:     € 34,50, Aantal pagina’s: 400, met harde kaft.

ZOEKOPDRACHTEN – Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijf het Nederlandse volk het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen. Om het antwoord op deze vraag te vinden, heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzoek gedaan om te bepalen welke Nederlandse dorpen en kleine steden het afgelopen jaar het meest gezocht zijn onder het Nederlandse volk. Uitgaande van de meest recente lijst Nederlandse gemeenten van het CBS met minder dan 25000 inwoners, heeft Holidu gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden voor de termen “wat te doen in [Bestemming]” en “activiteiten [Bestemming]” om te bepalen welke van de in aanmerking genomen bestemmingen het meest in zoekmachines werden opgezocht. Dat levert deze top 10 op:

 1. Zandvoort
 2. Ommen
 3. Putten
 4. Harlingen
 5. Zeewolde
 6. Weesp
 7. Vaals
 8. Elburg
 9. Enkhuizen
 10. Urk

KIP CARAVAN – Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is voor het themajaar Ode aan het Landschap een bijzondere samenwerking aangegaan met Kip Caravans en ontwerper Karel Bodegom. Zij produceerden samen de Kip Panorama Shelter die met zijn bescheiden 6m2 speciaal ontwikkeld is om de natuur in ongekende vergezichten visueel naar binnen laten komen. Deze natuurbeleving wordt bereikt door het gebruik van zeer grote panorama ramen in de caravan, uitgevonden door het Nederlandse Van Ruysdael Glas.
Deze concept caravan van Kip is duurzaam door de compacte uitvoering, uniek door deels eigen energievoorziening en beschikt over een comfortabel verwarmingssysteem en andere gemakken. De Panorama Shelter tourt tijdens het Ode-jaar langs verschillende Nederlandse natuurlocaties om deze te promoten.

De Kip Panorama Shelter. Foto: PR

Nieuwsoverzicht

 • Coronaproof op testreis naar Rhodos. Prettige vakantie? (Trouw)
 • Vlieland vindt plan voor hotel met drie bouwlagen te gortig. ‘Het integreert niet in de omgeving’ (DvhN)
 • Presentator 3 op Reis geniet van Groningen: ‘Deze weidsheid moet je waarderen’ (RTV Noord)
 • Na Griekenland wil ook Italië virusvrije eilanden voor toerisme. Welk vakantieoord mag eerst? (Volkskrant)
 • Griekenland verwelkomt EU-toeristen vanaf 14 mei (HLN)
 • Voorpret in coronatijd: drie weken Canada wordt een tripje naar Texel (Het Parool)
 • Mag dat: tijdens de avondklok op de camping naar de wc? (In de buurt)
 • Kunnen we deze zomer weer veilig op vakantie? (RTL)
 • Paulien (28) reist bijna gratis: kamperen in de tuin en werken in ruil voor overnachting (AD)
 • Zo doe je de grote onderhoudsschoonmaak van je caravan (ANWB)
 • Reisbranche en kabinet organiseren tweede proefreis naar Gran Canaria (Rijksoverheid)
 • Vakantie naar het buitenland? Deze BN’ers bleven in eigen land (RTL Boulevard)
 • Deelnemer proefvakantie Rhodos in quarantaine. Partner in Nederland blijkt corona te hebben (DvhN)
 • Corendon-baas over proefvakantie 2.0 richting Gran Canaria: ‘Er is enorme honger naar vakanties’ (WNL.tv)

Video van de week: Dating en raften, zo doen ze dat in Noorwegen

Weekendradio via Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.