Noorwegen werkt nu al aan slimme tunnels langs fjorden in 2035

Het ontwerp van de tunnels. Foto: Visit Norway

Het ontwerp van de tunnels. Foto: Visit Norway

Altijd al met de auto het Noorse fjordenlandschap willen verkennen? Het uitgestrekte land met ruim 4.000 km kustlijn wordt dankzij een innovatief plan met onderwatertunnels sneller bereisbaar in 2035. Noorwegen heeft vergevorderde plannen voor het aanleggen van drijvende onderwatertunnels. Hierdoor kun je een of meerdere van de zeven ferrydiensten op de ruim duizend kilometerlange route van Kristiansand naar Trondheim omzeilen door onder water te reizen. De Norwegian Public Roads Administration voorspelt dat zodra de tunnels er zijn, de huidige reistijd van 21 uur meer dan gehalveerd wordt naar slechts tien uur.

Een uitdaging op constructiegebied
De grootste uitdaging binnen dit 22,7 miljard kostende project is de Sognefjord. Dit is de langste fjord van Noorwegen en meet 3.700 meter breed en 1.250 meter diep. Zodra de tunnel langs deze fjord gerealiseerd is, zal de constructie van de overige tunnels een fluitje van een cent zijn. Waarom drijvende onderwatertunnels? Onder water zijn de tunnels minder onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Maar ook zeker niet onbelangrijk; op deze manier worden de landschappen niet ontsierd door bruggen en viaducten.

Minder reistijd, meer Noorwegen
Een kortere reistijd maakt een roadtrip van het zuiden naar noordelijk Noorwegen aantrekkelijker. Begin je trip met de ferry vanuit Denemarken (FjordLine) of het Duitse Kiel (ColorLine) om vervolgens het natuurschoon van Noorwegen te ervaren met het gemak en de vrijheid van eigen vervoer. Kies jouw eigen route, maak stops wanneer jij dat wilt en spot onderweg wilde rendieren en herten. Waag je aan elanden- of lamsvlees na een dag kajakken of hiken en geniet van de uitzichten langs de fjorden, meren, hoogvlaktes en bossen van het Noorse landschap.

Websites
VisitNorway
www.visitnorway.com/nl

FjordNorway
www.fjordnorway.com

Norwegian Public Roads Administration
www.vegvesen.no

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.