Zo kun je een perfecte rondreis door Tsjechië maken

De route door Tsjechië wordt hier onder beschreven.

Tsjechië is een geweldige bestemming om van het buitenleven te genieten en waar doe je dat beter dan op de camping. In het land zijn tal van campings op de meest schitterende plekken. Er zijn campings met een breed aanbod aan faciliteiten, maar ook kleinschalige kampeerplekken op het platteland.

Door het afwisselende landschap is Tsjechië bovendien ideaal voor een rondreis. Elk gebied is net weer anders en er zijn talloze culturele bezienswaardigheden. Ga op pad met de tent, caravan of camper en ga met deze route door het schitterende landschap van Tsjechië.

Spa-allure in West-Bohemen

De eerste stad die je tegenkomt als je vanuit Duitsland de Tsjechische grens oversteekt is Cheb. Een aangename stad met een kleurrijk plein met vakwerkhuizen uit de 13e eeuw en een kasteel. De plaats is omringd door twee meren, waar zich diverse campings bevinden zoals Camping Václav. Een rustige familiecamping met schitterend uitzicht op het Jesenice meer. Vlakbij Cheb bevindt zich het kuurstadje Františkovy Lázné. Dit kuuroord is de kleinste van de West-Boheemse spatriangel, maar is een heerlijke plek om tot rust te komen en de waterbronnen met geneeskrachtige werking te bewonderen. De kuuroorden Karlovy Vary en Mariánské Lázně bevinden zich op een half uurtje rijden. Ook hier zijn meerdere campings te vinden in de bossen van Slavkov, zoals camping La Provence en camp Vary.

Kamperen in Praag

Als je een rondreis door Tsjechië maakt mag je een bezoek aan Praag niet overslaan. In de Tsjechische hoofdstad zijn diverse campings waar je kunt overnachten, zoals Praguecamp gelegen op één van de eilanden in de rivier de Moldau. Iets verder van het centrum bevinden zich de familiecampings Oase en Sokol met een breed aanbod aan voorzieningen. De campings liggen op een rustige locatie, maar het centrum is binnen een half uur te bereiken. Door de vele bezienswaardigheden kun je je in Praag dagen vermaken. Bezoek het historische centrum, maar ontdek ook zeker de wijken Vinohrady, Holešovice en Karlín. Liever een camping buiten de stad? Camping Matyáš en camp Valek liggen ten zuiden van Praag op een uurtje rijden. Ze liggen in de buurt van het prachtige natuurgebied Česky kras waar zich de befaamde burcht Karlštejn bevindt.

Natuurpracht in het Reuzengebergte

Het noorden van Bohemen is een streek vol natuurpracht met als hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – het Reuzengebergte. Het nationale park is ideaal voor wandelliefhebbers. Er is bijna 600 kilometer aan wandelpaden. Je kunt geweldige tochten maken over de bergruggen, naar watervallen, door veenmoerassen en adembenemende uitzichtpunten. Nabij het Reuzengebergte bevinden zich tal van campings die uitzicht bieden op de hoogste bergen van het land. Kemp Dolc en Kemp Pecka zijn een fijne uitvalbasis om de omgeving te ontdekken. Andere kampeerplekken bevinden zich nabij het betoverende natuurgebied Adršpach-Teplice. Een labyrint met metershoge zandstenen rotsen.

Moravische folklore

Het oosten van Tsjechië, aan de grens van Polen en Slowakije, is een streek van folklore, tradities en heerlijke gastronomie. De beste plek om dit alles te ontdekken is in het openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštěm, waar tientallen Oost-Moravische huizen staan, lokale gerechten worden geserveerd en waar lokale tradities groots worden gevierd. Camping Rožnov is een prima uitvalbasis voor een bezoek aan dit openluchtmuseum net als het Beskiden gebergte.

Het Beskiden gebergte is een prachtige bergrug die zich strekt langs de grens van Slowakije met schitterende bergtoppen, waaronder Lysá hora. De bergen vormen een geweldig decor voor wandeltochten, maar ook fietsers kunnen er hun hart ophalen. Camping Olešná, Frenštát en Landek Park liggen in de buurt van dit natuurgebied en de stad Ostrava. Ostrava is de derde grootste stad van Tsjechië met een interessant mijnverleden. Je kunt er de voormalige Michal mijn bezoeken, het mijnmuseum Landek Park en de stad Ostrava bewonderen vanaf de Bolt Tower.

UNESCO in Tsjechië

Tsjechië heeft maar liefst veertien UNESCO-monumenten, waarvan zich er drie bevinden in de regio Vysočina. Dit gebied tussen Bohemen en Moravië heeft prachtige accommodaties waar je in alle rust kunt kamperen. Camping Vidlák, gelegen aan het gelijknamige meer, ligt tussen de UNESCO steden Telč en Třébič. Ook de christelijke camping Letní den met Nederlandse eigenaren bevindt zich vlakbij deze steden.

Telč is een perfect voorbeeld van de Italiaanse renaissance en heeft een van de mooiste pleinen van Europa. De stad Třebič heeft een interessant Joods verleden. De imposante basiliek en de Joodse wijk zijn sinds 2003 Werelderfgoed. Kemp Sykovec ligt vlakbij het derde UNESCO-monument van Vysočina. De indrukwekkende kerk in Žďár nad Sázavou dat een uniek ontwerp heeft gebaseerd op een vijfpuntige ster.

Ontspannen aan het Lipnomeer

Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen is het grootste meer van het land en wordt daarom ook wel de ‘Tsjechische Zee’ genoemd. Rondom het meer bevinden zich tal van campings, waaronder camping Frymburk. Een gezellige familiecamping met een ligweide, restaurant en animatieprogramma. Bij het Lipnomeer kun je paardrijden in de bossen, fietsen langs het meer en allerlei watersporten doen. Het Nationale Park Boheemse Woud strekt zich uit tot het Lipnomeer en is een prachtig ongerept gebied. Je vindt er kasteelruïnes, dichte bossen en honderden kilometers aan wandelpaden. Ook is het mogelijk om dit gebied per trein te bekijken.

Benieuwd naar meer plekken om te kamperen in Tsjechië? Ontdek ze hier: www.visitczechrepublic.com

En nog dit

FIETSEN DUITSLAND – Een van de hoogtepunten van de jaarlijkse presentatie van de ‘Radreiseanalyse’ van de Duitse fietsersclub ADFC is de actuele TOP 10 van Duitse fietsroutes. Dit jaar hebben de fietsroutes langs de Weser en Elbe weer stuivertje gewisseld. Op de eerste plaats: de Elberadweg. En met de Weser-Radweg staat nog een tweede fietsroute die door Nedersaksen voert in de TOP 3. De op een na grootste deelstaat van Duitsland is een écht fietsland. De uitstekende kwaliteit van de fietspaden en de grote variatie aan landschappen – van het Emsland tot aan het Weserbergland, van de Noordzeekust tot aan het UNESCO biosfeerreservaat aan de Elbe – verklaren ook de TOP-3 notering in de categorie populairste deelstaat. Van alle 126 fietsregio`s in Duitsland staan er 3 uit Nedersaksen in de Top 10: het dal van de Aller en Leine, het Emsland en het Weserbergland. Een samenvatting van de ‘Radreiseanalyse’ vind je op adfc.de Meer informatie over fietsen in Nedersaksen: www.vakantieland-nedersaksen.nl.

KAART TREKKERSHUTTEN – De Trekkershuttenkaart 2021 is uit. Laat de voorpret alvast beginnen terwijl je aan tafel jouw vakantieroute op de kaart uitstippelt! En hoe handig de mobiele telefoon ook is, met een papieren overzichtskaart op zak weet je zeker dat je onderweg altijd een Trekkershut kunt vinden. Op de Trekkershuttenkaart 2021 staan alle actuele locaties met erkende Trekkershutten in de Benelux en in de Duitse Eifel. De overzichtskaart is te koop op de website www.trekkershutten.nl en in een aantal (reis)boekwinkels. Het netwerk van Trekkershutten wordt beheerd door Stichting De Groene Koepel.

VIKINGFORTEN – Vijf ringforten uit de Vikingtijd zijn voor Denemarken een cultureel erfgoed van onschatbare waarde. Hun perfecte cirkelvormige constructie met vier poorten – verwijzend naar de vier windrichtingen – zijn volmaakt in hun geometrie en symmetrie en zijn voor zover bekend nergens anders te vinden. De Deense overheid heeft daarom besloten om een officiële aanvraag in te dienen bij het comité in Parijs om de vijf Deense Vikingringforten op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.

Nieuwsoverzicht

  • Welk kampeermiddel past bij mij? (ANWB)
  • Het Zuiderzee Museum brengt met tentoonstelling Must See ode aan de toerisme (NPO Radio1)
  • Beginnende camperaar? Vijf dingen die je moét weten (Telegraaf)
  • Caravan Centrum Emmeloord sluit deuren na bijna 50 jaar (Omroep Flevoland)
  • Tien vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je een camper koopt (Autovisie)
  • Robbert (35) leeft met zijn gezin van donaties: ‘We gunnen iedereen deze vrijheid’ (AD)
  • Handdoekje leggen voor een campingplek: seizoensplaatsen zijn in trek (Een Vandaag)

Video van de week

Zee, strand, bergen, een historisch centrum en zo’n 50 campings. De Franse badplaats Argelès-sur-Mer (video hier boven) heeft alle ingrediënten voor vakantiegangers die op zoek zijn naar zon, zee, strand, cultuur, natuur en veel wandel- en fietspaden. Het ligt aan de Franse zuidkust in het departement Pyrénées-Orientales, op 25 kilometer afstand van de stad Perpignan en in een half uur rijden zuidwaarts ben je bij de Spaanse grens. Zeker voor gezinnen met jonge kinderen een geschikte vakantiebestemming vanwege onder meer de mooie stranden van 7km lengte, een sfeervol historisch centrum met een doolhof aan straatjes die het een Spaanse sfeer geven, een pittoreske haven en een majestueus bergachtig achterland met het wandel- en mountainbike paradijs Les Albères en het avonturenpark Paradise Aventure. https://www.argeles-sur-mer.co.uk/

Avonturenpark Paradise Aventure
De hele familie met kinderen vanaf 2 jaar kunnen zich hier vermaken met maar leifst zes verschillende attracties. Wil je een dagje klimmen, springen, klauteren en zippen van boomtop naar boomtop, het avonturenpark Argeles Aventure biedt kinderen vanaf 2 jaar tot 16 jaar ongekend plezier. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er routes uitgestippeld met verschillende moeilijkheidsgraden. Of ga naar het Canyoning park waar je onder begeleiding van instructeurs langs rotswanden klimt en van rotspunten in waterbassins springt. Acrocabane is bedoeld voor kinderen van 5 tot 11 jaar waar zij heerlijk kunnen ravotten in een parcours van houten hutten en durfals van 12 jaar en ouder gaan naar La Tour de L’extreme waar je onder meer van een hoogte van 8, 11 of 28 meter op een airbagzak kunt springen. https://www.paradise-aventures.com/fr/

Wandelen en fietsen
De omgeving leent zich uitstekend om er met de fiets of benenwagen op uit te  gaan. De VVV van Argelès-sur-Mer heeft twee nieuwe – Franstalige – brochures uitgebracht: ‘Balades & Randonnées pédestres’ met 10 korte en langere (ron)wandelingen. Per route zijn door middel van icoontjes de lengte, tijdsduur, hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad aangegeven. De routes worden tevens door middel van een kaart weergegeven. Veel wandelingen starten vanaf de parkeerplaats van de plaats Valmy.

De brochure ‘Balades á vélo & randonnées VTT’ beschrijft 10 zowel lichte fietstochten als zwaardere mountainbikeroutes. Sommige passeren olijfboomgaarden, perzikboomkwekerijen, nectarine- en abrikozenfruitbomen, terwijl je voor andere een mountainbike nodig zal hebben – waaronder de Chemin de liège die door wijngaarden en langs kurkeiken loopt met een zware afdaling. Beide brochures zijn te downloaden via de website van het verkeersbureau.

Streekproductenmarkt
Aangeraden wordt om zeker een plaatselijke markt te bezoeken want het wemelt van de streekproducten hier: onder de lekkerste en ambachtelijk gemaakte eetwaren en dranken wijn, kaas, bier, olijfolie, jam, vijgen en fruit. Eten uit de streek betekent dat het aanbod gekoppeld is aan het seizoen en dus varieert.

Campings vroeg open
Verschillende campings hebben aangekondigd om vanaf begin april of mei hun deuren te openen voor vakantiegangers, met flexibele boekings- en annuleringsvoorwaarden. Zo biedt 4-sterren camping Taxo Les Pins met een indrukwekkende waterpark lage heropeningsprijzen vanaf 220 euro voor een week in een stacaravan. Camping Sardane – op zo’n 200 meter van het strand – is van plan om op 10 april open te gaan, met de mogelijkheid om een ​​”Coco Savannah” glampingtent te reserveren tussen de bomen voor 4 personen, vanaf 297 euro voor een verblijf van 7 nachten – tip: het zwembad van de camping is verwarmd. Vijfsterren camping Criques met 248 kampeerplaatsen gaat 1 mei open en biedt een week in een ‘cabane etoile’ met zeezicht vanaf 245 euro (4 personen) of in een houten ecolodge voor 6 personen vanaf 350 euro.

Weekendradio van Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.